Ruduo – pats darbymetis socialinio projekto „Draugų uogienė“ sumanytojai Violetai Masteikienei. Iš derliaus, dovanoto ūkininkų, kartu su daugiavaikėmis šeimomis ji verda uogienes. Gautas pelnas virsta popamokinės veiklos parama daugiavaikėms šeimoms. V. Masteikienė tikrai gali papasakoti, koks Lietuvos gyventojų skonis ir požiūris į šį produktą ir su kuo galima pasidalyti galvos skausmą keliančiu derliumi.
„Gaminame mėlynių, šilauogių uogienę. Žmonės mėgsta obuolienę, kriaušienę, su šviežia bandele ir pienu. Daug kam tai primena vasaras kaime. <...> Žmonės ieško ir įdomesnių skonių, ir mes eksperimentuojame, pavyzdžiui, su šermukšniais, dedame imbiero, aštraus pipiro, kad tas skonis būtų įdomesnis“, – pasakoja socialinio projekto sumanytoja.
Lietuvoje pomėgis virti uogienę, o rudenį ar žiemą ja smaližiauti vis dar populiarus. Cukraus gamintojų atliktame tyrime pusė apklaustųjų tvirtino verdantys uogienes. 37 proc. apklausos dalyvių teigia, kad uogas ir vaisius konservuoti jie renkasi patys arba augina sode, 17 proc. sako uogienes verdantys iš turguje įsigytų uogų ir vaisių. 37 proc. teigia uogienių išvis neverdantys.
Nėra griežtų rekomendacijų, su kokiu maistu tinka valgyti uogienę, – viskas priklauso nuo žmogaus skonio. Apie lietuvių skonį ir su kuo jie derina uogienę, gali papasakoti gurmaniškų produktų parduotuvėlės savininkė Edita Skripkaitė. Jos krautuvėje galima rasti įvairiausių džemų, pagamintų, pavyzdžiui, iš alyvuogių, svogūnų ar baklažanų.
Daugiau apie tai – Simonos Stanapėdytės reportaže nuo 16 min. 30 s.