Šį receptą paruošti labai paprasta, tačiau reikia pasistengti kruopščiai atskirti kiaušinių baltumus nuo trynių, kad į baltymą nepatektų nei trupučio trynio – tada baltymus bus lengviau išplakti iki tirštų putų. Šiame recepte taip pat naudojamas miltelinis, o ne įprastas cukrus, nes jį lengviau išmaišyti. Kukurūzų krakmolas ir actas naudojami kaip stabilizavimo priemonė – jie padeda išgauti į zefyrus panašų vidų ir traškią „Pavlovai“ būdingą plutelę.
Laikas paruošti
15 min
Laikas gaminti
1 valanda
Iš viso
1 valanda 15 minučių
8 porcijoms reikės:
- 6 kiaušinių baltymų
- 1,5 puodelio (300 g) miltelinio cukraus
- 2 arbat. š. baltojo acto
- 1 valg. š. (8 g) kukurūzų krakmolo
- 1/8 arbat. š. druskos
Įdarui ir viršui
- 2 puodelių (500 g) plaktos grietinėlės
- 2 valg. š. (30 g) miltelinio cukraus
- 1 arbat. š. vanilės ekstrakto
- 500 g šviežių uogų
Kaip gaminti
1. Įkaitinkite orkaitę iki 150 °C. Ant dviejų kepimo popieriaus lakštų nubrėžkite 20 cm skersmens apskritimus. Apverskite ir patieskite į kepimo formą.
2. Į dubenį sudėkite kiaušinių baltymus ir druską ir vidutiniu greičiu plakite, kol susidarys švelnūs putų kalneliai. Pamažu įmaišykite cukrų ir plakite dar 7–8 minutes, kol putos taps tirštos, baltos ir blizgios.
3. Supilkite actą ir suberkite krakmolą. Atsargiai įmaišykite su mentele.
4. Padalinkite mišinį į dvi dalis ir šaukštu sudėkite ant paruošto kepimo popieriaus. Mentele suformuokite du 20 cm skersmens morengų apskritimus.
5. Abi formas sudėkite į orkaitę ir kepkite 1 valandą, kol paviršius išdžius, taps traškus ir įgaus gelsvą spalvą.
6. Ištraukite ir leiskite visiškai atvėsti.
7. Plakite grietinėlę, kol susiformuos minkšti kalneliai. Įmaišykite cukrų ir vanilės ekstraktą ir dar paplakite.
8. Vieną morengą padėkite ant lėkštės. Užtepkite pusę grietinėlės ir uždėkite maždaug 200 g šviežių uogų.
9. Likusį morengą uždėkite ant viršaus, užtepkite likusią grietinėlę ir sudėkite likusias uogas (maždaug 300 g). Jei norite, prieš patiekiant papuoškite mėtų lapeliais.
Maistingumas – 1 porcijoje (155 g) yra: 290 kalorijų, 9,5 g riebalų, 5,8 g sočiųjų riebalų, 0,0 g nesočiųjų riebalų, 49,2 g angliavandenių, 44,8 g cukraus, 2,1 g skaidulų, 3,8 g baltymų, 33 mg cholesterolio, 86 kalorijos iš riebalų, 109 mg natrio, 147 mg kalio, 6 % vitamino A, 21 % vitamino C, 3 % kalcio, 2 % geležies. Maistingumo klasė D-. Procentai skaičiuojami pagal 2 000 kalorijų per dieną normą.