Dabar slyvų, obuolių, kriaušių metas, ir nieko nėra geriau už uogienes, džemus ir, žinoma, gardžius pyragus. Ne mažiau skanus ir visai nekaloringas, tačiau primirštas puikus desertas – kepti obuoliai.
Štai keli paprasti receptai, tad nors kasdien kepkite ir kvieskite svečius vakarinei arbatėlei arba praktikuokitės belaukdami vėsesnių rudens savaitgalių. Šių desertų gamyba, jei mokate suktis greitai, o ne žiūrėdami televizorių valandą ką nors pjaustote, tetruks gerą pusvalandį su trupučiu.
Popiečio pyragas su obuoliais, gardintas mango piurė arba ledais
Reikės:
- 170 g miltų
- 1 a. š. kepimo miltelių
- žiupsnelio druskos
- 160 g cukraus
- 120 g sviesto (kambario temperatūros)
- 2 didelių kiaušinių
- 2–3 obuolių
- 5–6 prinokusių slyvų (nebūtina)
- 1 a. š. cukraus pudros
- kelių šaukštų ledų arba 1 prinokusio mango (ką labiau mėgstate)
Gaminimas:
- Nulupame obuolius ir supjaustome vienodomis skiltelėmis.
- Iš slyvų išimame kauliukus ir perpjauname pusiau.
- Su cukrumi išplakame minkštą sviestą (arba jį ištirpiname ant lėtos ugnies). Įmušame kiaušinius, išplakame.
- Miltus sumaišome su kepimo milteliais, beriame druskos ir viską sumaišome. Į miltų masę supilame sviestą su cukrumi ir viską gerai sumaišome dar kartą.
- Šią tešlą sukrečiame į paruoštą kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi, paskirstome ją tolygiai. Ant viršaus išdėliojame obuolių skilteles, slyvų puseles. Dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame 25–35 min., kol neliks tąsios tešlos ant į pyragą smeigiamo įrankio.
- Ant viršaus užbarstome šiek tiek cukraus pudros, patiekdami lėkštėje dedame šaukštą mėgstamų ledų arba užliejame pyragą šaukštu kokteilių plaktuve susmulkinto minkšto mango piurė.
Kepti obuoliai su saldumo apsiaustu
Kepti obuoliai, sakoma, net gydo ligas, labai gerai valo organizmą. Todėl norėdami ramia sąžine suvalgyti gardų desertą išsikepkite obuolių. Jei turite krosnį sodyboje – dar skaniau ir geriau! Ir ramiai pasigardinkite keptus obuolius saldesniu priedu – ledais arba mėgstamo saldaus pyrago gabalėliu.
Reikės:
- 10 rūgštesnių obuolių
- 1–2 a. š. cukraus pudros arba 1–2 a. š. skysto medaus
- kelių šaukštų ledų (vanilinių, karamelinių)
- žiupsnelio cinamono (nebūtinai)
Gaminimas:
- Obuolius nuplaukite ir išpjaukite sėklas, pirmiau nupjovę viršutinę kepurę.
- Įjunkite orkaitę ir kepkite obuolius 180 laipsnių temperatūroje, kol jie pradės minkštėti.
- Patiekite šiltus, gausiai apibarstytus cukraus pudra arba apipiltus skystu medumi, su šaukštu vanilinių arba karamelinių ledų ir papuoštus cinamonu.