Skirtingos tautos valgo skirtingai
Nors arbūzo istorija prasidėjo Senovės Egipte, tačiau savo populiarumo viršūnę jis pasiekė Senovės Kinijoje. Į ją prekybiniais laivais arbūzai buvo atvežti X a. ir ypač vertinti kaip prabangi dovana. V. Juodkazienė atskleidžia, kad ir dabar Kinijoje išauginama daugiausiai arbūzų pasaulyje, todėl, jei kinai sugalvotų pakviestų jus į svečius, maisto ekspertės teigimu, būtinai pavaišintų arbūzais.
V. Juodkazienė pasakoja, kad anksčiau egzistavo tik vienas arbūzo valgymo būdas, mat nebuvo tiek daug ir taip drąsiai eksperimentuojama su maistu, tačiau laikui bėgant skirtingos tautos išmoko savaip pateikti šį skanėstą.
„Įdomu tai, kad skirtingos tautos arbūzą irgi valgo skirtingai. Pavyzdžiui, graikai arbūzus valgo su feta sūriu – supjaustę jį gabalais, šalia pasideda riekę fetos ir patys kontroliuoja sūrumo ir saldumo derinį. Panašiai arbūzas valgomas ir Izraelyje, tačiau čia vaisius supjaustomas smulkesniais gabaliukais, o fetos sūris – sutrupinamas ir kartais dar pašlakstomas alyvuogių aliejumi. Tuo tarpu Meksikoje arbūzas valgomas su druska, ant jo užlašinus žaliųjų citrinų sulčių ir pabarsčius čili pipirais“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Svarbiausia – arbūzų patikrinimas ir saikas
Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė pastebi, kad arbūzus gyventojai ima aktyviai pirkti vos šiems pasirodžius prekyboje – gegužės mėnesį, o jų pardavimai net keliolika kartų išauga karštomis vasaros dienomis.
„Vasarą arbūzų nuperkama daugiausiai iš visų vaisių. Arbūzai per visą vasarą į parduotuves keliauja iš įvairių šalių, kuriose tuo metu nuimamas jų derlius – Turkija, Ispanija, Italija, Graikija, Vengrija, Ukraina, Rusija. Taip pat savo asortimente turime ir geltonų arbūzų, tačiau jie populiarumu toli gražu neprilygsta tradiciniam – raudonam – arbūzui. Beje, kiekvieną kartą prieš renkantis arbūzą patarčiau patikrinti, ar jis tikrai yra prinokęs. Tą padaryti itin paprasta – užtenka į jį pastuksenti ir išgirsti duslų garsą, tarsi beldžiant į sieną, kurioje yra tuščia ertmė. Tai reikš, kad jūsų rankose esantis arbūzas yra gerai prinokęs“, – atskleidžia B. Čaikauskaitė.
Tiesa, Lietuvoje vis dar dažnai vyrauja įsitikinimas, kad arbūzas – visiškai nepavojingas ir galima savęs neriboti, tačiau taip nėra.
Medikų teigimu, valgant per daug arbūzų, organizme gali kauptis per didelis kiekis tam tikrų vitaminų, o tai nėra gerai. Pavyzdžiui, per daug vitamino C, kurio gausu arbūzuose, gali sukelti virškinamojo trakto problemas. Per dieną rekomenduojama suvalgyti kelias riekeles arbūzo arba jį integruoti kaip pagrindinį ingredientą į pačius įvairiausius patiekalus. Ką originalaus ir netikėto pagaminti su arbūzu, pataria maisto ekspertė V. Juodkazienė.