Kaip nebūtų keista, šypteli pašnekovė, ji pati miltinių gaminių valgyti nemėgsta. Užtat vyras su dukra – labai. Ir jiems labai pasisekė, mat Violetai labiausiai patinka gaminti konditerinius gaminius.
Tačiau gaminti ji moka viską – nuo salotų iki sriubų, nuo užkandžių iki mėsos patiekalų. Potraukį maisto gaminimui jautė visada – turėdama galimybę būdama vos 20-ies įsidarbino restorane JAV. Nors galiausiai profesinę kryptį pakeitė – Violeta turi verslo vadybos bakalaurą ir rinkodaros magistro diplomą – tačiau meilė maisto gaminimui niekur nedingo.
Šiandien moteris dalijasi dviem savo išbandytų riestainių receptais. Vieni – trapūs migdoliniai, kiti – minkšti mieliniai su abrikosais. Tad belieka patiems išsirinkti, kokių norisi.
Tešlai:
- 280 g miltų,
- 50 g migdolų miltų,
- 100 g cukraus,
- 150 g kambario temperatūros sviesto,
- 2 kambario temperatūros tryniai,
- 30 g aliejaus,
- 5 g kepimo miltelių,
- 1 citrinos žievelė,
1 a.š. vanilės ekstrakto.
Pabarstymui:
- 40 g kapotų migdolų (be luobelių),
- apie 30 g cukraus pudros.
Kiaušinio plakiniui:
- 1 kiaušinis,
- 1 v.š. pieno.
Gaminame:
* Sviestą, trynius ir cukrų išplakti iki puraus kremo (apie 5 min.), suberti visus likusius produktus, suminkyti tešlą, suvynioti į plėvelę ir palikti šaldytuve bent 2 valandoms (laikiau per naktį).
* Perkelti ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos ir suformuoti riestainį. Stengtis, kad visi būtų maždaug vienodo storio.
* Aptepti kiaušinio plakiniu, apibarstyti kapotais migdolais ir cukraus pudra. Kepti 170°C apie 20 min., kol gražiai parus – laikas priklauso nuo riestainių storio.
Tešlai:
- 200 g persikų jogurto,
- 300 g miltų,
- 120 g džiovintų abrikosų,
- 1 trynys ir 1 kiaušinis,
- 40 g cukraus (galit ir be jokių priedų jogurtą dėt, tik cukraus reiks daugiau),
- 50 g ištirpinto sviesto,
- 8 g sausų mielių,
- 1 kiaušinis ir 1 v. š. pieno aptepimui.
60 g cukraus pudros ir vienos citrinos sulčių.
Gaminame
* Jogurtą, cukrų, trynį ir kiaušinį suplakt iki vientisos masės, miltus (persijotus) su mielėmis suberti į tešlą, supilti ištirpintą sviestą, suminkyti tešlą, įdėti į maistinį maišelį ir šiltai palikti bent valandai.
* Džiovintus abrikosus užpilti verdančiu vandeniu, tada nusausinti ir smulkiai sukapoti. Tešlai pakilus, įminkyti smulkintus abrikosus (užduotis nelengva, bet įveikiama). Uždengus plėvele, palikti dar 30 min. pakilti.
* Tuomet ant pamiltuoto paviršiaus iškočioti stačiakampį maždaug 4 mm storumu, supjaustyti juostelėmis, susukti į "kaseles", ir perdėjus į kepimo skardą, formuoti riestainius. Aptepti kiaušinio plakiniu (1 kiaušinis ir 1 v. š. pieno), palikti kambario temperatūroje dar 20 min.
* Kepti 170°C apie 20 min.
* Išėmus aplaistyti cukraus pudros ir citrinos sulčių mišiniu (tokiam kiekiui – 60 g cukraus pudros ir 1 citrinos sultys).