Reikės:

  • 1 vidutinio dydžio vištos

Marinatui:

  • 1 didelės česnako galvutės
  • 2 arb. š. druskos
  • 2 arb. š. saldžios paprikos miltelių
  • 2 arb. š. džiovinto čiobrelio
  • 1 arb. š. juodųjų pipirų
  • 2 arb. š. kmynų
  • 2 arb. š. rudojo arba baltojo cukraus
  • 5 arb. š. saulėgrąžų arba alyvuogių aliejaus
  • 2 valg. š. grietinės
  • 2 valg. š. natūralaus jogurto

Įdarui ir garnyrui:

  • 5 valg. š. juodųjų razinų
  • 5 valg. š. geltonųjų razinų
  • 1 didelio svogūno
  • 1 žaliosios paprikos
  • 2 stiklinės (500 ml) baltųjų ilgagrūdžių ryžių
  • 1 arb. š. kario (tik ryžių garnyrui)
  • 50 g sviesto (tik vištai)
  • saulėgrąžų aliejaus
  • druskos

Vištos laistymui:

  • 200 ml karšto vandens
  • 3 arb. š. saulėgrąžų aliejaus
  • 0,5 vištienos sultinio kubelio
Kepta višta su ryžių įdaru

Gaminimas:

  1. Vištą nuplauname, nusausiname popieriniu rankšluosčiu.
  2. Česnaką labai smulkiai supjaustome arba sutriname ir visus produktus, skirtus marinatui, kartu su česnaku sumaišome indelyje.
  3. Vištą dedame į dubenį, 2/3 marinato gerai ištepame visą vištą ir jos vidų. Dubenį su višta uždengiame maistine plėvele ir paliekame šaldytuve marinuotis bent 5 valandas, geriausia pernakt. Likusį marinatą taip pat paliekame šaldytuve.
  4. Pasiruošiame ryžius: razinas užpilame karštu vandeniu ir brinkiname bent 20 min., galima ir ilgiau. Ryžius išverdame, svarbu nepervirti, kad liktų birūs. Susmulkiname svogūną, papriką, apkepiname aliejuje, kad suminkštėtų. Sudedame razinas, viską išmaišome ir dar pakepiname 5 min. Ryžius sumaišome su apkepintomis daržovėmis, pagardiname druska. Maždaug 200 ml ryžių mišinio dedame į atskirą indelį, sumaišome su nuluptu, kubeliais supjaustytu apelsinu. Likusius ryžius sumaišyti su kariu.
  5. Kai višta pasimarinuoja, dedame ją į kepimo indą (aš kepiau stikliniame inde aukštesniais kraštais), ištriname likusiu marinatu, jos viduje išdėliojame sviesto kubelius, prikemšame vištą ryžių įdaru, sutvirtiname 2 dantų krapštukais, kad neišbėgtų įdaras.
  6. Vištą uždengiame kepimo folija. Kepame 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 1,5–2 val. (priklauso nuo vištos dydžio). Kas 15–20 minučių vištą aplaistome karšto vandens, aliejaus ir vištienos sultinio mišiniu. Likus 30 min. iki vištos kepimo pabaigos, nuimame foliją, padidiname orkaitės temperatūrą iki 220 C ir kepame, kol višta apskrunda, proceso eigoje vis palaistome susidariusiu sultiniu. Višta bus iškepusi, jei pradūrus išbėgs skaisčios sultys, o mėsa bus nebe rausva.
  7. Patiekite su ryžiais!

Patarimas. Labai gardu skanauti vištą ne tik su paruoštais ryžiais, bet ir su konservuoto persiko puselėmis.