Vilniaus paukštynas – didžiausias ūkis Lietuvoje. Vien auginimo padalinių plotai užima beveik 400 000 kv. m., o tai – beveik 60 futbolo stadionų. Tad kaip čia auginamos vištos?
višta
109 straipsnių
Vištos, arba laukinės vištos, džiunglinės vištos (lot. Gallus) – vištinių paukščių (Galliformes) būrio, fazaninių (Phasianidae) šeimos paukščių gentis. Gentyje 4 rūšys.
Prieš du mėnesius Estijos Jervos apskrities „Botsman“ ūkyje įvyko stebuklas.
Atėjo grilio ir vėlyvų vakarienių sezonas. Laužas ir skanėstai, iškepti ant jo, vilioja gardaus maisto mylėtojus, tačiau atsigręžiantiems ne tik į skonį, bet ir į sveikatą, rekomenduojama ilgus raudonos mėsos iešmus verčiau keisti vištiena. Kuo naudinga vištiena ir kurios jos dalies visgi būtina ats...
Abejingumo viršūnė – aplinkiniai žinojo, bet nieko nedarė: mergaitė iki dešimties metų gyveno vištidėje ir manė, kad yra višta (5)
1980 m. Portugaliją sukrėtė devynerių metų mergaitės Marijos Isabel Quaresma Dos Santos, visą vaikystę praleidusios vištidėje, be jokio bendravimo su žmonėmis ir meilės, istorija. Dėl to, kad augimas su vištomis turėjo lemtingos įtakos jos keistam elgesiui, mergaitė tapo žinoma kaip „Mergaitė višta“...
Vilniečiai persikėlė į užmiestį ir įsigijo 6 vištas – papasakojo, kaip gyvenimas pasikeitė po to (4)
Inga į namą Vilniaus rajone su šeima persikėlė iš sostinės prieš 2,5 metų. „Netrukus įsigijome namelį vištoms, o tada ir 6 vištas“, – tikina ji. Anot moters, sprendimą išvykti iš miesto lėmė gimęs vaikas, norėjosi jį auginti sveikesnėje aplinkoje, kur daugiau erdvės, gamtos, mažiau taršos, taip pat ...
„Kaip gi kalėdinis stalas be keptos vištos? Tiesa? Šį keptos vištos receptą kažkada seniai teko pamatyti per Džeimio Oliverio kulinarijos šou. Užsirašiau jį ir nuo tada visada kepu švenčių proga. Pasakysiu atvirai – skanesnės vištienos nesu valgiusi jokiame restorane“, – rašo receptą atsiuntusi Rasa...
Zina iš Palangos taip iškepa vištą, kad net krūtinėlė – minkšta ir sultinga: gaila, kad šito recepto nežinojau anksčiau (3)
Maisto tinklaraščio „Zinos virtuvėje“ kūrėja Zina Bružienė nedažnai kepa vištą, tačiau šventėms kone visada ją patiekia. Tačiau prireikė laiko, kol Zina apjungė visas žinias ir patirtis ir tokiu būdu išgavo tobuliausią receptą kepti ne tik vištą, bet ir antį, žąsį, kalakutą.
Ko jau ko, bet plaukiančios vištos kasdien tikrai nepamatysi, tad vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip tvenkinį kerta naminė višta ne vieną paliko be žodžių. Tiesa, pačiai vištai, panašu, tai nebuvo kažkas neįprasto – ji neatrodė nei išsigandusi, nei pasimetusi, o pasiekusi krantą ramiai nuėjo sa...
Ko jau ko, bet plaukiančios vištos kasdien tikrai nepamatysi, tad vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip tvenkinį kerta naminė višta ne vieną paliko be žodžių. Tiesa, pačiai vištai, panašu, tai nebuvo kažkas neįprasto – ji neatrodė nei išsigandusi, nei pasimetusi, o pasiekusi krantą ramiai nuėjo sa...
Pasirodo, vienas iš juodžiausių gyvų sutvėrimų šioje žemėje yra... višta. Javoje, Indonezijoje, iš kur kilęs šis unikalus plunksnuotis, jis žinoma Ayam Cemani pavadinimu. O internete šis didingas unikalios spalvos paukštis vadinamas tiesiog juodąja višta.
Nuo šiol kitaip vertinsite vištieną: virtuvės šefė paaiškino, kas itin vertinga sveikatai, o kurių jos dalių vieta – šiukšlių kibire (13)
Dažnai parduotuvėje ar iš ūkininko įsigytą vištą pjaustome dalimis – kai ką ruošiame iškart, kitas dalis dedame į šaldiklį. Virtuvės šefė, studijos „God Food“ steigėja Aistė Švetkauskė dalijasi patarimais, kokios vištos dalys vertingiausios, kokias galima valgyti, tačiau itin retai, o ką derėtų iška...
Jeigu silkė yra Kūčių stalo žvaigždė, tai viena mėgstamiausių Naujametinio stalo pažibų – kepta paukštiena, pavyzdžiui, višta. Tiesa, daugeliui jų prireikia patarimų, kaip tinkamai ją paruošti.
Bet kuri šventė nusipelno tokio įspūdingo patiekalo kaip tik ką iš orkaitės ištraukta žąsis, antis, višta ar kalakutas, pasakišku kvapu viliojantis susiburti prie stalo iškilmingiems pietums ir pažadinantis dėkingumą nuo pat pirmo kąsnio. Kaip teisingai iškepti šį patiekalą neįgudusiam kulinarui? Iš...
Per pastaruosius du dešimtmečius visame pasaulyje suvartojamos vištienos kiekis padvigubėjo, o jos populiarumas augo ženkliai labiau nei kiaulienos ar jautienos. Keliaudami svetur beveik visur galime paragauti gardžios ir maistingos vištienos, tačiau pastebima, kad vartotojų skoniai įvairiose šalyse...
Jei šiandien pietums pasirinksite vištienos krūtinėlę be odelės, organizmą praturtinsite net 26 g aukštos kokybės baltymų, 2 g riebalų, taip pat vitaminu B12, cinku, geležimi, nuotaiką gerinančia triptofano aminorūgštimi, atsakinga už laimės hormono serotonino gamybą ir daugybe kitų naudingųjų medži...
Gardžios blauzdelės, apskrudę sparneliai ar minkštutėlis kepsnys iš vištienos krūtinėlės – pagaminti paprasta, visuomet skanu, o dar ir sveika, juk vištiena laikoma viena liesiausių mėsų. Tačiau ar parduotuvėje rinkdamiesi vištieną atkreipiate dėmesį į tai, kokiu būdu ji buvo užauginta?
Ant grilio keptą vištieną mėgsta daugelis. Visgi, švelnią šios rūšies mėsą nesunku perkepti. O perkepta vištiena greitai išsausėja, todėl tam, kad paruoštumėte burnoje tirpstantį patiekalą, reikėtų pasidomėti, kiek laiko ir kokią vištienos dalį kepti.
Sudėtingus tyrimus laboratorijoje atlikę mokslininkai priartėjo prie atsakymo į seniausią klausimą: kas pirmas – višta ar kiaušinis? (2)
Miuncheno Ludwigo Maximiliano universiteto mokslininkų komanda pademonstravo, kad tRNR molekulės suvaidino esminį vaidmenį ankstyvųjų gyvybės formų evoliucijoje. Visa tai apibūdinama taip: nedideli transribonukleorūgšties molekulių (tRNR) pakeitimai leidžia joms susijungti į funkcinį vienetą, gebant...
Skaniausias kepsnys ar sultinys visada prasideda nuo mėsos. Kaip žinoti, kokia mėsa yra gera? Vis populiarėja ūkininkų turgeliai, kuriuose galite įsigyti jų užauginots vištienos. Kaip žinoti, kuo išsiskiria gera vištiena? Ir kaip greitai ją iškaulinti?