– Gabriela, kaip atradote aistrą desertų gamybai?

– Dar mokyklos laikais mėgdavau kepti pyragus bei keksiukus ir nešti juos į mokyklą ragauti, dalintis. Kai baigiau mokyklą, pradėjau vis dažniau ruošti mini keksiukus šeimos ir draugų gimtadieniams. Iš pradžių buvau savamokslė, ieškojau receptų internete. Tačiau prieš 3 metus panorau gilinti žinias. Baigiau kelis kursus ir profesinėje mokykloje įgijau konditerijos technologijų profesinį išsilavinimą, esu diplomuota technologė. Dabar desertai užima vis didesnę mano laiko dalį.

– Gaminate tortus ir keksiukus, kurie vien pažiūrėjus kelia apetitą. Iš kur pasisemiate įkvėpimo tiek gamybai, tiek dekoravimui?

– Iš žmonių. Iš klientų, kurie grįžta pirkti dar kartą, ir tų, kurie įvertina gamybą. Įkvėpimas kurti ateina iš visko, ką duoda pasaulis – iš žmonių, iš knygų, iš kelionių, iš gamtos – kad ir kaip tai banaliai beskambėtų.

– Ar buvo momentų, kai įkvėpimo neužteko ir norėjote šią veiklą mesti?

– Tikrai taip, buvo ir ne kartą. Tačiau tik dėl to, kad neturėjau tiek patirties ir pasitikėjimo savimi, kiek dabar turiu. Kol neskiri viso savo laiko šiai veiklai, ji neatneš tiek vaisių, kiek norėtum. Tik kai atsiduodi aistrai, paleidi įsitikinimus ir nuostatas, įvyksta stebuklai ir užsakymų savaime pradeda daugėti.

– Ar gamindama mėgstate eksperimentuoti? O gal privalu dirbti pagal receptą?

– Jeigu atrandu man patinkantį receptą, įprastai jį išbandau ir tada jau analizuoju kaip jį koreguoti pagal save. Bendrai paėmus, konditerija nelabai mėgsta padrikus eksperimentus, joje viskas turi atitikti. Yra standartinis santykis tarp sausų, riebių ir skystų ingredientų, yra nustatytos konkrečios temperatūros, kurias gali reguliuoti jau tik pagal savo orkaitę ir panašiai. Tad eksperimentavimas vyksta nebent tada, kai bandau pakeisti migdolų miltus į lazdyno riešutų arba kai grietinėlę recepte keičiu vaisių tyre. Tokius eksperimentus mėgstu ir juos praktikuoju.

– Tikriausiai niekas nepasiginčys, kad desertų gamyba – kruopštus darbas. Kiek laiko užtrunka pagaminti ir papuošti desertus?

– Labai priklauso nuo gaminamo produkto. Kalbant apie biskvitinius tortus įprastai gamyba užtrunka apie 2-3 dienas. Iš pradžių iškepami biskvitai, kurie pusvalandį ar valandą po kepimo keliauja į šaldytuvą. Šaldytuve supakuoti į maistinę plėvelę biskvitai turi išbūti per naktį arba apie 10-12 val. tam, kad išliktų drėgni. Tada išverdamas sirupas biskvitui, suruošiami įdarai, įprastai jie taip pat turi stabilizuotis mažiausiai apie 4-5 valandas. Surinkimo dieną paruošiamas kremas, surenkamas tortas ir jis vėl turi pastovėti šaldytuve apie 8val, kad sutvirtėtų. Tuo pačiu galima užsiimti ir dekoracijomis. Galiausiai tortas padengiamas galutiniu kremo sluoksniu, šiek tiek paliekamas šaldytuve ir galima dekoruoti. Keksiukų gamybą trunka trumpiau, apie vieną dieną. Kol kepa keksiukai, paruošiamas įdaras. Kol jis stabilizuojasi šaldytuve, keksiukai vesta. Ir po kelių valandų galima juos įdaryti ir puošti kremu.

– Į desertų gamybą įdedate tiek darbo ir laiko, o jų nelieka per kelias minutes. Ar nebūna gaila?

– Be grožio deserte yra dar ir skonis, tad tam jis yra sukuriamas, kad jį ragautume ir skanautume.

– Amžinasis klausimas, kas visgi svarbiau deserte – skonis ar estetinis vaizdas?

– Be abejo, iš pradžių mes valgome akimis, tik vėliau iš tikrųjų ragaujame desertą, tad kad ir kaip besuktume, desertas turi atrodyti estetiškai. Tačiau galutiniame rezultate niekas neįvertins deserto grožio, jei jis bus neskanus. Tad norint palikti 100 procentinį ispūdį ir vaizdas, ir skonis turi suskambėti.

– O kokį desertą jums pačiai smagiausia ruošti?

– Smagiausia kepti tai, kas būna suvalgoma iš karto. Draugų rate labai mėgiamas braunis. Taip pat mėgstu gaminti morkų tortą su karamele. Nors torto gamyba užtrunka ilgiau, tačiau man suteikia daug džiaugsmo tai, jog žinau, kad jo nebeliks greitai, nes jis visų mėgstamas.

– Ar dabar, kai taip pamilote konditeriją, įsivaizduojate save kitoje srityje? Galbūt turite kokių planų ateičiai?

– Kitoje srityje savęs visiškai neįsivaizduoju. Teko išbandyti įvairias profesijas ir niekur neisijaučiau taip pilnavertiškai kaip konditerijoje. Šiuo metu dirbu su klientais ir kadangi pagal išsilavinimą esu pedagogė, manau, kad galėčiau tik šiek tiek ateityje pakeisti darbo profilį ir mokyti kitus konditerijos, bet prieš mokant kitus, man pačiai dar reikia daug ko išmokti.

Su DELFI skaitytojais Gabriela dalijasi dviem savo ir draugų mėgiamais desertų receptais.

Braunis:

Ingredientai:

3 kiaušiniai (M dydžio; kambario temperatūros)
180 g rudojo cukraus
170 g sviesto
130 g juodojo šokolado, 72 %
55 g miltai

Gaminame:

1. Sviestą ir šokoladą ištirpinti. Atvėsinti iki kamb. temperatūros.
2. Atskirame inde kiaušinius išplakti su cukrumi. Į kiaušinių masę supilti šokoladą ir sviestą, išmaišyti mentele. Suberti išsijotus miltus ir atsargiai juos įmaišyti mentelės pagalba.
3. Pilame tešlą į 22 cm skersmens indą ir kepame apie 20-25 min 170 laipsnių orkaitėje.

Panna Cotta su avietėmis

Ingredientai:

400 g grietinėlės 35%
200 g pieno
60-70 g cukraus
9 g želatinos (+ apie 35 g vandens)
0,5 a. š. vanilės pastos
250 g aviečių tyrės (galima pakeisti trintomis avietėmis)
50 g cukraus
4 g želatinos (+ apie 15 g vandens)

Grietinėlės masės paruošimas:

1. Užpilti želatiną šaltu vandeniu ir palikti 10-15 min brinkti.
2. Pakaitinti grietinėlę su pienu, cukrumi ir vanile. Kaitinti tik iki pirmų garų ir kad ištirptų cukrus. Tuomet įdedame želatinos masę ir gerai viską išmaišome, kad ji ištirptų.
3. Paruošti 150-200 ml stiklinius/plastikinius indelius ir pilame apie 100-120 ml grietinėlės masės.
Viskas dedama į šaldytuvą, kol sustings (apie 8 val.)

Aviečių užpilas:

1. Užpilti želatiną šaltu vandeniu ir palikti 10-15 min brinkti.
2. Aviečių tyrė su cukrumi pakaitinama tik tiek, kad ištirptų cukrus ir nekaitiname iki užvirimo. Sudedame želatiną ir viską gerai išmaišome.
3. Pilti ant sustingusios grietinėlės masės po 30-40 ml.
4. Porai valandų dedame į šaldytuvą, kol sustings.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją