Sveikas pasirinkimas – cukinijų ir grikių makaronai
Nors makaronai – kasdienis maisto patiekalas, tačiau ne visi moka juos tinkamai pagaminti. Mitybos sveikatai poveikio tyrėja Aida Matulevičiūtė atsiųstame pranešime teigia, kad net iš pirmo žvilgsnio nepretenzingą patiekalą, reikia mokytis gaminti palengva.
„Verdant makaronus reikia prisiminti reikšmingą italų vartojamą terminą „al dente“, kuris reiškia makaronų virimo momentą, kai vos išimti iš verdančio vandens jie būna ne per minkšti ir ne per kieti. Tokie makaronai – patys geriausi ir tikrai nereikia baimintis, kad bus kietoki ar nevalgomi. Prie makaronų beveik visada yra naudojami padažai ar kiti pagardai, kurie juos suminkštins“, – makaronų gaminimo gudrybę atskleidžia specialistė.
Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės Aistės Rasmussen teigimu, skanūs padažai kartais gali išgelbėti net šiek tiek pervirusius makaronus, todėl rekomenduoja mokėti pagaminti bent kelis skirtingus padažus – kiekvienam pagal nuotaiką ir skonį.
Kaip tikina A. Matulevičiūtė, makaronai gali būti ne tik sveiki, bet ir itin vertingi. Pasak jos, makaronų naudą galima pastebėti tada, kai jiems gaminti naudojamos aukštos kokybės žaliavos ir juose nėra jokių priedų.
„Makaronai yra sotus ir daug energijos teikiantis maistas. Rekomenduoju rinktis pilno grūdo, grikių, lęšių, cukinijų ar moliūgų makaronus. Makaronus visada siūlau pasigaminti patiems, o jei norite, kad ir vaikai juos valgytų – leiskite jiems prisidėti prie gamybos proceso“, – pataria A. Matulevičiūtė.
Skanių makaronų paslaptys slypi tešloje
Maisto ekspertė A. Rasmussen atskleidžia, kad makaronų paslaptis slypi tešloje, todėl parduotuvėje ypač atidžiai reikia žiūrėti jų sudėtį arba pasigaminti ją patiems namuose. Taip pat, anot maisto ekspertės, makaronus visada geriau virti šiek tiek trumpiau, nei nurodyta ant pakuotės.
„Skaniausi makaronai yra tie, kurie po virimo išlieka šiek tiek standesni. Žinoma, daug kas priklauso ir nuo makaronų tešlos. Kokybiški makaronai turi būti švelniai geltoni, nes tamsūs makaronai sufleruoja, kad jie buvo pagaminti iš prastų miltų“, – sako A. Rasmussen.
Anot A. Rasmussen, makaronai turi būti ne tik gražūs ir patrauklūs, bet ir skanūs. Jų skonį ji pataria paįvairinti įvairiais padažais iš daržovių, vaisių, uogų, mėsos. Taip pat galima užtarkuoti mėgstamo sūrio ar pabarstyti augaliniais prieskoniais.
A. Rasmussen pateikia tris originalesnius makaronų receptus.