Kai rinksitės obuolius pyragui, atkreipkite dėmesį, kad pastarieji nebūtų labai kieti, kitaip kepant pyragą gali nelabai suminkštėti. Ir dar vienas patarimas – kuomet minkysite tešlą, jos neperminkykite + sutaupysite laiko sau. Užtenka, kad visi ingredientai susijungtų į vieną masę.
8 porcijos
Reikės:
Tešlai:
- 150 g šalto sviesto
- 100 g (1/2 stiklinės) grietinės
- 250 g (2 ¼ stiklinės) miltų
- 1 arb. š. kepimo miltelių
- 1 žiupsnio druskos
Įdaras:
- 700 g obuolių (saldesnių)
- 200 g (1 stiklinės) grietinės
- 200 ml (¾ stiklinės) cukraus
- 1 kiaušinio
- 2 valg. š. miltų
- 1 arb. š. vanilinio cukraus arba vanilės ekstrakto
Gaminimas:
1. Tešla – viename dubenyje sumaišome miltus su kepimo milteliais ir druska. Sviestą supjaustome gabalėliais ir sudedame į miltus, masę triname rankomis, kol gauname trupinius. Po to sudedame grietinę ir suminkome tešlą. Tešlos nereikia perminkyti, svarbu, kad susijungtų visi ingredientai. Tešlą laikome šaldiklyje, kol pasiruošime obuolių įdarą.
2. Orkaitę įkaitiname iki 180 C.
3. Įdaras – dubenyje išplakame kiaušinį, sudedame grietinę, cukrų, miltus, vanilinį cukrų ir sumaišome iki vientisos masės. Išardomos kepimo formos dugną ir kraštus patepame sviestu (aš naudojau 24 cm skersmens formą, bet galite naudoti ir didesnę, tuomet pyragas išeis šiek tiek plonesnis). Obuolius nulupame, išimame sėklalizdžius ir supjaustome plonomis riekelėmis.
4. Iš šaldiklio išimame tešlą, iškočiojame apvalų skritulį ir patiesiame į kepimo formą. Tešla turi padengti kepimo formos dugną ir kraštus. Ant tešlos sudedame obuolių riekeles ir užpilame grietinės kremu. Pyragą kepame įkaitintoje orkaitėje ~55-60 minučių. Kai pyragas iškepa – paliekame visiškai atvėsti.
Skanaus!