Šilkiniai sklindžiai su rabarbarais ir uogomis
- 2 rabarbaro lapkočių
- 30 g braškių
- ½ banano
- 30 g aviečių
- 30 g šilauogių
1. Supjaustykite smulkiais kubeliais rabarbarą, braškes ir bananą, avietes ir šilauoges perpjaukite per pusę. Kol kas atidėkite, bet nemaišykite.
· Uogos turi būti stangrios, neištežusios.
Sklindžiai su dviejų rūšių žuvimi ir džiovintais pomidorais
- 50 g rūkytos lašišos
- 3–4 džiovintų pomidorų
- 50 g karštai rūkytos skumbrės
- Kelių laiškinių česnakų laiškų
- Kelių šakelių krapų
- Žiupsnelio tarkuotos citrinos žievelės
1. Lašišą ir džiovintus pomidorus supjaustykite smulkiais kubeliais, skumbrę tiesiog pasmulkinkite. Labai smulkiai supjaustykite česnako laiškus ir krapus.
· Galite naudoti ir kitas prieskonines žoleles.
Blynų masei:
- 2 kiaušinių
- akmens druskos
- 50 g rikotos
- 80 g kefyro
- 40 g pieno
- 120 g miltų
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- Aliejaus arba lydyto sviesto
- ½ citrinos žievelės
- 1 šaukšto cukraus
1. Atskirkite trynius nuo baltymų. Į baltymus įberkite žiupsnelį akmens druskos.
2. Į trynius nuolat maišydami pamažu dėkite rikotą, akmens druską, kefyrą, pieną ir dalį miltų. Kiekvieną ingredientą dėkite tada, kai bus išmaišytas įdėtas prieš tai.
3. Suberkite kepimo miltelius ir likusius miltus, išmaišykite ir supilkite 1 šaukštą aliejaus, įtarkuokite citrinos žievelę. Išmaišykite ir palikite tešlą pastovėti 5–7 min.
4. Pradėkite plakti baltymus. Kai susidarys putos, suberkite 1 šaukštą cukraus „Panevėžio Plius“. Plakite, kol putos pasidarys standžios ir blizgios.
5. Į išplaktus baltymus pamažu sudėkite pagrindinę tešlą, kaskart atsargiai permaišydami mentele.
6. Tešlą padalinkite į dvi dalis: į vieną įdėkite uogų įdarą, į kitą – žuvies.
7. Paruoškite keptuvę, dangtį, vandens, aliejų kepti – geriausiai būtų purškiamas.
8. Įkaitinkite keptuvę, papurkškite aliejumi, dėkite nedidelį kiekį tešlos – tai bus testinis blynas, kurį iškepus reikės nuspręsti, ar ko nors dar reikia pridėti į tešlą. Šalia įpilkite šaukštą vandens ir labai greitai uždenkite keptuvę dangčiu, taip sukurdami savotišką garų vonelę.
9. Kepkite maždaug 1,5–2 min., po to apverskite ir kepkite iš kitos pusės.
10. Iškeptą blyną paragaukite, pažiūrėkite, kaip iškepė, ar užtenka miltų. Jei viskas tvarkoje – kepkite toliau, bet jau dabar dėkite po kelis blynus į keptuvę. Palikite vietos vandeniui.
11. Iškepusius blynus patiekite su padažu.