O tiesa ta, kad turime aibę priežasčių spalio 12-ąją paversti kiaušinių švente, tikinama atsiųstame pranešime.

„Ne veltui kiaušiniai pastaruoju metu vis dažniau vadinami supermaistu. Juk vidutiniame vištos kiaušinyje yra beveik visko, ko reikia organizmui – lengvai įsisavinamų baltymų ir aminorūgščių, vitaminų, antioksidantų, palankiai veikiančių kraujo sudėtį, regėjimą, kaulus, raumenis, širdies ir kraujagyslių sistemą. Pasirodo, visai neatsitiktinai net ir senoje liaudies mįslėje apie kiaušinį minimi taurieji metalai: „Pramuši ledą – rasi sidabrą, pramuši sidabrą – rasi auksą“, – sako „Groward Group“ vadovas Tomas Strumskas.

Švenčiama visame pasaulyje

Šiemet Pasaulinė kiaušinių diena skirtingose šalyse minima kuo margiausiomis akcijomis. Štai kiaušinius nuo seno dievinančioje Didžiojoje Britanijoje ne pirmus metus organizuojama ištisa Britų kiaušinių savaitė, kurios metu dalijamasi patiekalų receptais greitiems pusryčiams, pietums ir vakarienei. Indijoje ši diena švenčiama vykdant edukacinę programą mokyklose, kurios metu vaikams bus išdalinta trys milijonai virtų kiaušinių. Australijoje surengtos kampanijos metu bus renkami geriausi šalies kavinių ir restoranų patiekalų su kiaušiniais receptai, organizuojamos degustacijos su ekspertais. JAV Kiaušinių dienai skirta daugybė renginių, interneto kampanijos metu dalijamasi kiaušinių receptais iš viso pasaulio.

Kitose šalyse, tarp kurių – ir mūsų kaimynė Lenkija, rengiamos įvairios konferencijos ir švietėjiški renginiai, įtraukiant žiniasklaidą ir socialinius tinklus. Todėl T. Strumskas vardija priežastis, kodėl ir lietuviams verta švęsti kiaušinių naudą primenančią ir tiesiog nuotaiką praskaidrinančią šventę.

10 priežasčių, kodėl vertėtų švęsti Kiaušinių dieną:

1. Kiaušiniai – neatsiejama įvairių tradicinių patiekalų dalis. Per Velykas labiausiai džiaugiamės margučiais, o Pasaulinę kiaušinių dieną galime pasimėgauti įvairiausiais patiekalais iš šio produkto: paprasčiausia gardžia kiaušiniene ar omletu, o desertui paskanauti šokoladinio suflė, biskvito ar puošnaus šakočio. Pasaulio virtuvėje rastume neįtikėtinų receptų su kiaušiniais pasiūlymų! Beje, šiai šventei tiktų netgi ikrai, kitaip sakant – žuvų kiaušiniai.
2. Vištų kiaušiniai – vienas prieinamiausių, sąlyginai nebrangus produktas. Vadinasi, pasitelkę vaizduotę ir neišsemiamas patiekalų su kiaušiniais idėjas, šiuo sveiku ir skaniu gaminiu be didelių išlaidų galime mėgautis tiek per šventes, tiek eilinę dieną.
3. Daugelis patiekalų iš kiaušinių – per 10 min. Tai viena priežasčių, kodėl renkamės kiaušinienę ar virtą kiaušinį pusryčiams. Pasiruošti šventei – neužtruks!
4. Tai vienas stabiliausių, išorės veiksnių mažiausiai veikiamų produktų. Ne paslaptis, kad gyvename ne pačiu aplinkai palankiausiu metu. Geroji žinia – net ir sudėtingomis sąlygomis kiaušinį nuo neigiamo aplinkos poveikio saugo pati gamta. Kiaušinis yra lytinė paukščių ląstelė, todėl jame esančių maisto medžiagų pokyčiai – jei tokių ir pasitaiko – yra visiškai nežymūs. Štai kodėl kiaušinis – vienas tų produktų, kurių tikroji sudėtis nesiskiria nuo aprašymo.
5. Lengvas, puikiai pasisavinamas, skrandžio neapsunkinantis maistas. Mūsų organizmas pasisavina iki 98 % kiaušinyje esančių baltymų! Iš kiaušinio jis gauna būtent tas aminorūgštis, kurių pats pasigaminti negali. Pastarosios gerina smegenų veiklą ir skatina ląstelių atsinaujinimą, taip pat gerina atmintį ir gebėjimą sutelkti dėmesį.


6. Kiaušinyje gausu įvairių vitaminų, ypač – vitamino D. Čia daug B grupės vitaminų, antioksidantų cinko ir seleno, o taip pat liuteino ir zeaksantino, kurie padeda palaikyti gerą regėjimą, apsaugo nuo uždegimų ir aterosklerozės. Vitamino D kiaušiniuose – dešimtis kartų daugiau negu piene. O juk mums, šiauriečiams, nuo pat rudens ima trūkti saulės – pagrindinio vitamino D šaltinio.
7. Ne visas cholesterolis – blogas cholesterolis. Nustatyta, kad kiaušiniuose esantis cholesterolis ne didina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, o priešingai, – skatina jo mažėjimą ir padeda mesti svorį. Savo tyrimuose tai patvirtino JAV ir Australijos mokslininkai.
8. Kiaušinio baltymas padeda sureguliuoti didėti linkusį kraujospūdį. Tai išsiaiškino Kinijos mokslininkai.
9. Apsaugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Oksfordo ir Kinijos mokslininkų bendro tyrimo metu paaiškėjo, kad kiaušinius valgę asmenys net 26 % mažiau rizikavo patirti insultą, jiems taip pat nustatyta net 28 % mažesnė mirties nuo insulto rizika.
10. Profilaktinė priemonė nuo vėžio. Vištų kiaušiniuose yra karotinoidų, kurie yra efektyvūs antioksidantai. Nustatyta, kad jie apsaugo nuo onkologinių susirgimų. Įdomu tai, kad ant kraiko laikomų vištų kiaušiniuose šių antioksidantų yra dvigubai daugiau nei tuose, kuriuos padėjo narvuose laikomi paukščiai. Tai nustatyti pavyko Berlyno mokslininkams.

Pasaulinė kiaušinių diena – dar 1996 metais IEC (International Egg Commision arba Tarptautinės kiaušinių komisijos) inicijuota šventė, kviečianti minėti šią dieną, prisimenant įvairiapusę kiaušinių naudą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)