Žagarėlių tešlą išbandykite gardinti citrina, tada ne tik jie, bet ir visa virtuvė pakvips citrusinių vaisių gaiva.

Gaminimo laikas: 60 minučių

25 žagarėliams reikės:

  • 50 g sviesto
  • 300 g kvietinių miltų
  • 3 kiaušinių trynių
  • 100 g riebios grietinės
  • 1 citrinos nutarkuotos žievės
  • 2 šaukštų citrinos sulčių
  • 2 šaukštų degtinės
  • žiupsnelio druskos
  • 500 ml aliejaus virti
  • cukraus miltelių pabarstyti
Citrininiai žagarėliai

Gaminimas:

Žagarėlių tešlai minkštą sviestą išsukite su kiaušinių tryniais, grietine, keliais šaukštais degtinės ir citrinos sulčių, smulkiai įtarkuokite vienos citrinos geltonąją žievelę. Į paruoštą masę įmaišykite miltus ir druską, užminkykite kietoką tešlą. Ją reikėtų minkant rankomis vis patempti, kad taptų elastinga. Paruoštą tešlą, kad neapdžiūtų, uždenkite maistine plėvele.

Tešlą supjaustykite į kelis gabalus ir kiekvieną jų plonai iškočiokite apie 2–3 mm storio. Žagarėlių-gėlių gaminimui parinkite dvi skirtingų dydžių apvalias formas, tai galėtų būti skirtingų dydžių apvalios stiklinės. Iš tešlos išspauskite vienodą kiekį mažesnių ir didesnių apskritimų. Kiekvieną apskritimą negiliai įpjaukite centro link 5–6 vietose. Didesniųjų apskritimų centrus patepkite kiaušinio baltymu ir pirštu prispauskite mažesnįjį apskritimą.

Aliejų žagarėlių kepimui įkaitinkite iki 170–190 laipsnių temperatūros arba tiek, kad ant jo užlašinus kelis lašus vandens, jie ims šnypšdami garuoti. Labai svarbu, kad aliejus būtų tinkamos temperatūros, nes kepant per karštame – žagarėliai apdega, o per mažai įkaitintame – kepa ilgiau ir prisisunkia daugiau riebalų. Tinkamai įkaitusiame aliejuje žagarėliai kelias minutes verda ant dugno, o apvirę iškyla į paviršių. Vienai pusei apkepus, juos reiktų apversti ant kitos. Iškepusius žagarėlius sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Kepdami stenkitės, kad į aliejų patektų kuo mažiau atskilusių tešlos gabalėlių ir miltų likučių, nes jie pradeda degti, rūkti ir užteršia aliejų.

Ataušusius žagarėlius apibarstykite cukraus milteliais.

Receptas iš knygos „Nostalgiški skanumynai“.

R. Ničajienės knyga „Nostalgiški skanumynai“