Tinkamiausio būdo ruošti kavą nėra

Prekybos vietose kavą galime rinktis iš keturių jos formų: skrudintų kavos pupelių, maltos ar tirpios kavų ir kavos gėrimų. Į klausimus, kurią kavą geriausia rinktis ir kaip ją gaminti – vieno ir paties teisingiausio atsakymo nėra. Atsiųstame pranešime „Lidl Lietuva“ pirkimų skyriaus vadovas Laurynas Jankevičius teigia, kad skirtingose šalyse žmonės paprasčiausiai įpratę skirtingai ruošti kavą.

„Vokiečiai dažniausiai vartoja filtruotą kavą, prancūzai ją ruošia nuspaudžiamuose kavinukuose, italai garsėja, kaip espreso mylėtojai, Lenkijoje itin populiari tirpioji kava. Tuo metu lietuviai įpratę gaminti vadinamos turkiškos kavos atmainą, kai maltos skrudintos pupelės užplikomos karštu vandeniu“, – pastebėjimais dalijasi L. Jankevičius.

Arabika ar robusta?

Viena geriausių baristų Lietuvoje, kavos ruošimo čempionatų dalyvė Paulina Palaikytė atkreipia dėmesį, kad ant kavos pakelio galime rasti pupelių rūšį, jų skrudinimo datą ir stiprumą, kilmės šalį ir siūlomą kavos ruošimo būdą – ši informacija gali padėti išsirinkti sau labiausiai patinkančią kavą.

Taigi pirmiausia kavos ruošimo ekspertė ragina atkreipti dėmesį į kavos pupelių rūšį. Nors šių pasaulyje yra daugiau nei 60, pačios populiariausios ir labiausiai vertinamos yra arabikos ir robustos pupelės.

Vokiečiai dažniausiai vartoja filtruotą kavą, prancūzai ją ruošia nuspaudžiamuose kavinukuose, italai garsėja, kaip espreso mylėtojai, Lenkijoje itin populiari tirpioji kava. Tuo metu lietuviai įpratę gaminti vadinamos turkiškos kavos atmainą, kai maltos skrudintos pupelės užplikomos karštu vandeniu.
L. Jankevičius

„Arabikos pupelės pasižymi švelnia rūgštele, maloniais poskoniais ir turi perpus mažiau kofeino nei robustos. Visgi arabikos pupelės daug populiaresnės, sudarančios net 75 proc. visos pasaulyje užauginamos kavos, kai robustos kavos pupelės sudaro ketvirtadalį“, – sako P. Palaikytė.

L. Jankevičius antrina baristai teigdamas, kad viena iš populiariausių maltos kavos rūšių ne veltui yra gaminama iš arabikos ir robustos pupelių mišinio – atitinkama proporcija pagaminta tokia kava savo skoniu, poveikiu, kokybe ir kaina įtinka kone kiekvienam.

„Robustos pupelių kava ne tik stipresnė energizuojančio poveikio atžvilgiu, jos ir skonis, šiek tiek primenantis žemę, – sodresnis. Tad gaminant kavą iš robustos ir arabikos pupelių mišinio išgaunamas optimalus kavos stiprumo, malonaus skonio ir jos efekto derinys“, – sako L. Jankevičius.

Ar kartesnė kava tikrai stipresnė?

Geriausias kelrodis pirkėjui kavos skonio atžvilgiu – pupelių skrudinimo lygis. L. Jankevičius atkreipia dėmesį, kad ant maltos kavos pakuočių nuo 1 iki 10 esanti skalė – itin informatyvi nuoroda renkantis sau patraukliausią kavos skonį.

„Šis skaičius žymi kavos pupelių skrudinimo lygį, kuris skirstomas į lengvą, vidutinį, vidutinį-tamsų ir tamsų. Skrudinant pupeles išsiskiria aliejai, lemiantys intensyvesnį, sodresnį, kartesnį kavos skonį. Todėl galima teigti, kad lengvo skrudinimo kava yra spalvingesnė skonio ir aromatų atžvilgiu, kai tamsaus skrudinimo bus aštresnė, kartesnė, jausis karamelės ir cukraus prieskoniai“, – sako prekybos tinklo atstovas.

Arabikos pupelės pasižymi švelnia rūgštele, maloniais poskoniais ir turi perpus mažiau kofeino nei robustos.
P. Palaikytė

Tiesa, čia L. Jankevičius pabrėžia, kad priešingai nei dažnai manoma, kartesnė ir aštresnė, arba kitaip – tamsesnio skrudinimo – kava nėra stipresnė kofeino atžvilgiu. Tai tėra kelrodis pirkėjui renkantis savo skoniui įtinkantį produktą.

Kavos pupelės – crema ar espreso?

Besimėgaujantys kava iš tam skirtų aparatų, renkasi kavos pupeles. Šios dažniausiai būna skirtos vadinamajai crema arba espreso kavai ruošti.

Crema – juoda kava be priedų, pasidengianti lengva puta. Taigi šias kavos pupeles rinktis reikėtų mėgstantiems paprastą juodą arba americano kavą, kurią gauname juodą kavą praskiedę karštu vandeniu. Tačiau šių dviejų gėrimų painioti nederėtų. Štai, pavyzdžiui, amerikiečiai ir suomiai gali pasigirti išgeriantys daugiausia kavos, bet jie geria americano, kuri nėra tokia stipri, kaip juoda crema kava“, – sako L. Jankevičius.

Tuo metu mėgstantiems espreso kavą arba tokius kavos gėrimus, kaip kapučino ar latė – geriausia rinktis kavos pupeles, skirtas gaminti espreso, kurios vienas arba du puodeliai ir yra gėrimų su pienu pagrindas. Šios pupelės bus tamsaus skrudinimo, tad ir intensyvaus skonio.

Tirpi kava – stipresnė už maltą

Dalis žmonių itin mėgsta tirpiąją kavą, kuri, anot L. Jankevičiaus, iš esmės yra kavos koncentratas: „Ši kava nėra nei blogesnė, nei geresnė už maltą, tiesiog jos pagaminimo būdas kitoks. Gaminant tirpią kavą tos pačios kavos pupelės yra skrudinamos, sumalamos, užplikomos vandeniu, o taip paruošta kava yra džiovinama, pašalinant skystį ir išgaunant kavos koncentratą.“

Tiesa, jis atkreipia dėmesį, kad tirpios kavos džiovinimo būdai skiriasi ir šiandien galima rasti liofilizuotos tirpiosios kavos, arba kitaip – džiovintos šaltyje, kurios granulės savo forma primena kristalus: „Liofilizuota kava itin vertinama, nes jos pagaminimo būdas leidžia geriau išsaugoti kavos savybes – aromatą ir skonį. Taigi, neturintiems namie kavos aparato, bet nemėgstantiems kavos su tirščiais – tirpi kava idealus pasirinkimas. Tik dozuoti ją reikėtų atsargiau – jei maltos kavos plikote 3 šaukštelius, tai geriant tirpiąją tokį patį kofeino kiekį ir efektą išgausite vos iš vieno arbatinio šaukštelio.“

Kodėl svarbu tinkamai laikyti kavą?

L. Jankevičius teigia, kad norint mėgautis gardžia kava, labai svarbu atkreipti dėmesį, kaip ją laikome namuose. Minėti aliejai, išsiskiriantys kavos pupelių skrudinimo metu, netinkamai laikant produktą greitai išsivėdina, dėl to nukenčia kavos skonis ir kvapas.

„Svarbu net ir tai, kokiame aukštyje kava laikoma – laikant per aukštai ją paveikti gali virtuvėje kylantys garai, per žemai – drėgmė, todėl geriausia ją laikyti sandariai uždarytą, nuošalioje tamsioje spintelėje, vidutiniame aukštyje. Taip pat kavą svarbu laikyti atokiau nuo kitų produktų, mat ji turi savybę sugerti į save kvapus“, – sako L. Jankevičius.

Neturintiems namie kavos aparato, bet nemėgstantiems kavos su tirščiais – tirpi kava idealus pasirinkimas. Tik dozuoti ją reikėtų atsargiau – jei maltos kavos plikote 3 šaukštelius, tai geriant tirpiąją tokį patį kofeino kiekį ir efektą išgausite vos iš vieno arbatinio šaukštelio.
L. Jankevičius

Jam antrina ir barista P. Palaikytė, sakydama, kad dėl to kavą patartina verčiau pirkti mažesniais kiekiais ir suvartoti greičiau: maltą kavą – per mėnesį, o kavos pupeles – per tris mėnesius.

Vokietija – kavos gamybos tradicijų puoselėtoja

Tikri kavos mylėtojai žino, kad kavos skoniui įtakos turi ne tik pupelių rūšis, bet ir šalis, kurioje jos buvo užaugintos, mat jų skonio savybėms įtaką daro klimatas. L. Jankevičius paaiškina: „Tos pačios arabikos rūšies pupelės užaugintos Brazilijoje bus rūgštesnės nei, pavyzdžiui, Etiopijoje, taigi kava su nurodyta kilmės šalimi itin vertinama prisiekusių kavos gėrėjų.“

Kalbant apie kavos gamybos vietą verta paminėti, kad lietuviai itin vertina Vokietijoje gamintą kavą, mat ši šalis garsėja didžiaisiais ir pasaulyje gerai žinomais kavos gamintojais, puoselėjančiais ilgametes šio produkto gamybos tradicijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)