Atsiųstame pranešime „Maximos“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas siūlo 3 receptus, kurie leis ne tik skaniai, bet ir sveikai pasmaližiauti.
1. Obuolių tarta
Reikės:
- 375 g šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos
- šiek tiek miltų
- 1 kg nuluptų ir supjaustytų obuolių
- 100 g sviesto
- 1 citrinos žievelės
- 1 papildomo obuolio papuošimui
- 5 valgomųjų šaukštų abrikosų džemo ir džiovintų žirnių (naudosime, kad išvengtume tešlos iškilimo)
Gaminimas:
- Tartos kepimo formą šiek tiek apibarstę miltais išklokite bemiele sluoksniuota tešla. Tešlą skardoje subadykite šakute ir trumpam padėkite į šalį.
- Įkaitinkite keptuvę ir į ją įpilkite 2 valgomuosius šaukštus vandens, sudėkite sviestą iri obuolius. Nuolat maišydami virkite apie 15 minučių tol, kol obuoliai suminkštės.
- Išvirusią obuolių masę prakoškite ir suverskite atgal į keptuvę.
- Įmeskite citrinos žieveles ir kepkite tol, kol sutirštės.
- Įkaitinus orkaitę iki 190 °C pašaukite tartos kepimo skardą. Kepant tešlą užklokite kepimo popieriumi, ant jo priberkite džiovintų žirnių ir kepkite apie 12 minučių. Ištraukę kepimo popierių su žirniais tešlą pakepkite dar 5 minutes. Žirniai padeda išvengti tešlos kilimo, o papildomo specifinio skonio jie nesuteikia.
- Iškeptą tešlą padenkite obuolių mase ir papuoškite plonai supjaustytais obuoliais.
- Skardą vėl pašaukite ir kepkite apie 30 minučių arba tol, kol obuoliai gražiai paruduos.
- Praskieskite abrikosų džemą šaukštu šilto vandens ir šiuo mišiniu aptepkite ką tik iškepusį pyragą.
2. Obuolių pyragas
Reikės:
- 2 obuolių
- 1 valgomojo šaukšto citrinų sulčių
- 125 g kambario temperatūros sviesto
- 140 g cukraus
- 3 kiaušinių
- 225 g miltų
- 2 arbatinius šaukštus kepimo miltelių
- ½ arbatinio šaukšto druskos
- 5 valgomųjų šaukštų pieno
- cinamono
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 170°C.
- 23 cm skersmens (arba panašaus dydžio) kepimo skardą ištepkite sviestu tik tiek, kad skarda pasidengtų riebaliniu sluoksniu.
- Obuolių skilteles ištepkite citrinų sultimis.
- Sviestą ir cukrų išmaišykite atskirame dubenyje, įmuškite ir išplakite kiaušinius.
- Suberkite miltus, kepimo miltelius, druską ir viską gerai išmaišykite.
- Neskubėdami supilkite pieną ir viską vėl išmaišykite.
- Gautą tešlą supilkite į skardą, sudėkite obuolius ir viską pagardinkite cukrumi bei cinamonu.
- Pyragą kepkite apie 45 minutes.
3. Morkų keksas
Reikės:
- 450 ml aliejaus
- 400 g miltų
- 2 arbatinių šaukštų sodos
- 550 g cukraus
- 5 kiaušinių
- ½ arbatinio šaukšto druskos
- 3 arbatinių šaukštelių cinamono
- 550 g morkų
- 150 g graikinių kapotų riešutų
Kremui pasigaminti reikės:
- 200 g grietinėlės sūrio (maskarponės, rikotos ar pan.)
- 150 g cukraus
- 100 g sviesto
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
- Sumaišykite visus tešlos ingredientus, išskyrus morkas ir riešutus.
- Sutarkuokite morkas ir kartu su riešutais suberkite jas į tešlą bei viską išmaišykite.
- Visą tešlą supilkite į sviestu išteptą kepimo formą.
- Keksą kepkite 1 valandą ir 15 minučių, iškepę palaukite, kol jis atvės.
- Laukiant, kol pyragas atvės, atskirame dubenyje suplakite grietinėlės sūrį, cukrų ir sviestą.
- Atvėsusį keksą ištepkite grietinėlės kremu.
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos
Rodyti diskusiją