Nors tradicinių cepelinų receptas visiems gerai žinomas, tačiau virtuvėje galima improvizuoti ir atrasti naujienų.
Puode – mėlynos bulvės
Tradiciškai cepelinai yra gaminami dvejopai – iš virtų ir iš žalių bulvių tešlos. Atsiųstame pranešime prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad cepelinų gamyba gali atrodyti labai sudėtingas ir ilgas procesas, tačiau pasigaminus bus ne tik skanu juos valgyti, bet ir malonu prisiminti šį procesą.
„Cepelinus galima gaminti iš pačių įvairiausių bulvių – net iš mėlynųjų, kurios dažnai atrodo patraukliau ir įdomiau. Tokios bulvės turi kur kas daugiau krakmolo nei paprastos, todėl reikėtų labiau pasistengti tam, kad jos nesukristų. Tiesa, gamindami cepelinus iš įprastų bulvių, nepamirškite šalto vandens puodelyje ištirpinti 1 valgomąjį šaukštą krakmolo ir jį suleisti į verdantį puode vandenį. Prieš gaminant cepelinus taip pat reikėtų nuspręsti, su kokiu įdaru jie bus gaminami. Tradiciniai paprastai būna su mėsa, tačiau dabar galima sugalvoti pačių įvairiausių – su žvėriena, daržovėmis ar varške“, – pasakoja A. Rasmussen ir pateikia kelis kirtingus cepelinų ir jų įdarų receptus.
Cepelinai su varške ir mėtomis
Jums reikės:
- 1 kg bulvių
- 3 vnt. virtų bulvių
- 30 g sviesto
- 200 g varškės
- 1 kiaušinio
- 1 v. š. grietinės
- smulkintų mėtų lapelių
- druskos
Gaminimas:
- Žalias bulves nuskuskite, sutarkuokite ir išsunkite.
- Virtas bulves nulupkite, sumalkite ir sudėkite į žalių bulvių tarkius.
- Į masę įberkite druskos ir viską gerai išmaišykite.
- Pradėkite gaminti įdarą. Varškę pertrinkite per sietelį, sudėkite sviestą, grietinę, kiaušinį, prieskonius, druską ir gerai išmaišykite.
- Bulvių masę išskirstykite, plonai išplokite, o į vidurį sudėkite varškės įdarą. Gautos masės kraštus užspauskite ir formuokite cepelinus.
- Taip paruoštus cepelinus pradėkite virti, o išvirusius patiekite su spirgučiais arba grietine.