Apelsinų galeta
4 porcijos
Tešlai reikės:
- 220 g miltų
- ⅓ šaukštelio druskos
- 50 g cukraus
- 120 g šalto sviesto
- 1 kiaušinio trynio
- 70 ml šalto pieno
Įdarui reikės:
- 600 g apelsinų (2–3 vnt.)
- 100 g rudojo cukraus
- 5 g vanilinio cukraus
- 20 g kukurūzų krakmolo
- 20 g lazdynų arba migdolų riešutų
Aptepti reikės:
- 1 kiaušinio
Apibarstyti reikės:
- miltelinio cukraus
Pagaminti tešlą: dubenyje sumaišyti miltus, druską ir 50 g cukraus. Atšaldytą sviestą supjaustyti gabalėliais ir sudėti į miltų mišinį. Sviestą trinti su miltais tarp pirštų, kol susidarys trupiniai. Kiaušinio trynį suplakti su pienu ir sumaišyti su sviesto ir miltų trupiniais. Išminkyti vientisą tešlą. Ją suvynioti į maistinę plėvelę ir 40–60 minučių palaikyti šaldytuve.
Paruošti įdarą: apelsinus nulupti, supjaustyti riekelėmis skersai skiltelių, apibarstyti 60 g rudojo cukraus, vaniliniu cukrumi ir palikti 15 minučių. Kitame dubenyje sumaišyti likusius 40 g cukraus, kukurūzų krakmolą ir įdarui skirtus riešutus.
Orkaitę įkaitinti iki 180 °C temperatūros.
Ant šiek tiek miltais pabarstyto kepimo popieriaus iškočioti apie 30–35 cm skersmens tešlos paplotį. Ant jo suberti cukraus, krakmolo ir riešutų mišinį, paliekant apie 5 cm dydžio kraštelius. Gražiai sudėlioti apelsinų riekeles (nuvarvinus susidariusį skystį). Tešlos kraštus užlenkti į vidų ir aptepti išplaktu kiaušiniu.
Kepti apie 40 minučių, kol kraštai taps aukso spalvos. Apibarstyti milteliniu cukrumi.