Kūčiukai su aguonų pienu – pats nostalgiškiausias žiemos švenčių skanumynas! Tikri kūčiukai Kūčioms kepami be gyvulinių produktų: sviesto ir pieno, tik su vandeniu ir keliais šaukštais aliejaus.
Pastaraisiais metais kepdama kūčiukus jų tešlą saldinu medumi, o minkau su šviesiais speltų miltais. Pjaustydami tešlą stenkitės, kad kūčiukai būtų kuo mažesni, nes kepdami jie išsipučia. Šie kūčiukai iškepa kieti ir traškūs.
KŪČIUKAI SU SPELTŲ MILTAIS IR MEDUMI
Be cukraus
Be laktozės
3 kepimo skardos
45 min. ir tešlos kildinimas
Reikės:
400 g šviesių speltų miltų
150 ml vandens
1 saujos aguonų
2 šaukštų medaus
20 g šviežių mielių
2 šaukštų šaltai spausto rapsų aliejaus
žiupsnelio jūros druskos
Gaminimas:
Šiltame vandenyje ištirpinkite medų ir šviežias mieles, išmaišykite ir palikite, kad jos suaktyvėtų. Speltų miltus sumaišykite su druska ir aguonomis, supilkite į juos suaktyvintas mieles ir aliejų. Užminkykite tešlą, ji turi nelipti prie rankų. Tešlą įdėkite į indą, išteptą aliejumi, kad ji nepriliptų prie sienelių. Uždenkite maistine plėvele ir pastatę šiltai palikite pusantros valandos, kad tešla iškiltų. Iškilusią tešlą dar kartą išminkykite. Atplėšdami po gabaliuką iškočiokite ilgas plonas gyvačiukes ir aštriu peiliu supjaustykite jas į mažiukus kūčiukus. Kūčiukus darykite kuo mažesnius, nes jie kepdami dvigubai iškils. Supjaustytą tešlą apiberkite miltais ir atskirkite, kad nesuliptų. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Kūčiukus kepkite subėrę į kelias skardas, išklotas kepimo popieriumi, taip, kad jie vienas su kitu nesiliestų. Priklausomai nuo dydžio kūčiukai iškepa per 10 minučių. Iškepusius ataušinkite ir suberkite į drobinius maišelius laukti Kūčių vakarienės. Jie gali išstovėti kelias savaites.
Receptai iš knygų serijos „Gero maisto dienoraštis“.