Tiršti barščiai su šonkauliukais pagal Alfą Ivanauską
Reikės:
- 400 g rūkytų šonkauliukų
- 1,5 l vandens arba sultinio
- 1 šaukšto kalendrų sėklų
- 1 šaukšto kmynų
- 3–4 lauro lapų
- 1 šaukštelio juodųjų pipirų žirnelių
- 1 žalio burokėlio
- 1 saliero lapkočio
- 1 morkos
- 1 svogūno
- Aliejaus (kepti)
- 1 rudojo pievagrybio
- 50 g korėjietiškų burokėlių
- 50 g korėjietiškų morkų
- 1–2 griežinėliais pjaustytų ir džiovintų baravykų
- Žiupsnelio druskos
- Česnako, petražolių ir grietinės (patiekti)
Gaminimas:
1. Šonkauliukus užpilkite vandeniu arba sultiniu, sudėkite lengvai pagrūstas peiliu arba grūstuvėje kalendrų sėklas, kmynus, lauro lapus ir juodųjų pipirų žirnelius, taip pat galite įdėti ir kvapiųjų pipirų.
2. Virkite apie valandą, kol galėsite lengvai atskirti šonkauliuko kaulą nuo mėsos.
3. Supjaustykite smulkiai arba sutarkuokite burokėlį, saliero lapkotį, morką ir svogūną. Sudėkite į keptuvę su aliejumi ir apkepkite, kol truputį suminkštės.
4. Pabaigoje įpjaustykite rudąjį pievagrybį. Visą keptuvės turinį sudėkite į puodą su sriuba ir pavirkite dar 10–15 min.
5. Po to sudėkite korėjietiškai marinuotus burokėlius bei morkas ir virkite apie 5 min.
6. Likus 10 min. prieš baigiant virti sriubą, įdėkite džiovintų baravykų. Jeigu baravykus tarkuosite, tuomet padarykite tai prieš pat patiekdami. Pagardinkite druska.
7. Smulkiai supjaustykite česnaką ir petražoles, pabarstykite sriubą ir pagardinkite ją grietine.
· Džiovintų baravykų ilgai nevirkite, nes prarandamas aromatas.
· Džiovintus baravykus galite ne tik virti, bet ir prieš baigdami gaminti patiekalą juos tiesiog patarkuoti ant viršaus.
· Galite dėti ne tik petražoles, bet ir krapus.
· Rūkytam poskoniui išgauti galima pakepinti sausoje keptuvėje rūkytos šoninės griežinėlius ir po to juos sudėti į sriubą.
· Įdėkite virto jaučio liežuvio į sriubą ir bus jums laimė. Nejuokaujame.
· Gražiausiai burokėlių sriuba atrodo melsvos spalvos induose. Baltame puode arba lėkštėje labai krenta į akį virimo kraštelyje susirinkusios žolelės, grybų „pudra“, riebalų lašeliai, kas gali nelabai estetiškai atrodyti.
· Grietinės riebumą rinkitės pagal skonį.
· Jeigu norite, kad sriuba būtų dar tirštesnė, galite dalį jos sutrinti ir sumaišyti su likusia sriuba.