Šiltos grikių ir burokėlių salotos
Ingredientai: 350 g grikių kruopų, 3 vnt. didelių burokėlių, 50 g špinatų, 100 g pievagrybių arba kitų grybų, nedidelio poro, 2 skiltelės česnako, 1 a. š. džiovinto rozmarino, 0,5 a. š. druskos, pipirų, 1 v. š. alyvuogių aliejaus, 2 v. š. kokosų aliejaus, 1,5 v. š. balzaminio acto.
Gaminimo eiga:
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C. Nuskuskite burokėlius ir supjaustykite vidutiniais gabaliukais. Grūstuvėje gerai sutrinkite džiovintą rozmariną ir druską.
- Burokėlius sudėkite į dubenį. Įpilkite 1 v. š. alyvuogių aliejaus, 1 v. š. balzaminio acto ir rozmarino druskos. Kepkite orkaitėje 40 minučių.
- Grikių kruopas išvirkite ir palikite išbrinkti.
- Didelėje keptuvėje įkaitinkite kokosų aliejų. Dėkite supjaustytą porą ir kepkite ant nedidelės ugnies, kol suminkštės. Įdėkite supjaustytą česnaką. Pakepkite porą minučių. Tada dėkite supjaustytus grybus ir kepkite, kol gerai iškeps. Pagardinkite druska, pipirais ir 1 v. š. balzaminio acto. Įdėkite špinatus ir pakepinkite dar porą minučių.
- Galiausiai sudėkite išvirtus grikius ir gerai išmaišykite. Jeigu reikia, pagardinkite druska ir pipirais.
- Perkelkite į lėkštes ir ant viršaus dėkite kepintus burokėlius. Skanaus!
Už receptą dėkojame organizacijai „Gyvi gali“ ir „Kas tas avokadas“.
Pikantiški grikių ir mėsos kotletai
Ingredientai: 1 stiklinė skaldytų grikių, 200 g kiaulienos faršo, 1 stiklinė mėsos sultinio, 2 kiaušiniai, 100 g fermentinio sūrio, 2 šaukštai pomidorų tyrės, druskos ir pipirų pagal skonį, 6 šaukštai maltų džiūvėsėlių.
Gaminimo eiga:
- Skaldytus grikius užpilkite karštu sultiniu ir palikite 15 minučių, kol išbrinks.
- Sumaišykite su faršu, kiaušiniais, tarkuotu sūriu ir pomidorų tyre.
- Pagardinkite druska, pipirais ir formuokite nedidelius, plokščius kotletus.
- Apvoliokite maltuose džiūvėsiuose ir kepkite įkaitintame aliejuje keptuvėje, kol gražiai apskrus. Skanaus!
Grikių apkepas
Ingredientai: 250 g virtos arba keptos vištienos (galima rinktis kitokią mėsą arba gaminti be jos), 200 g grikių, 100 ml grietinėlės, 2 saujų tarkuoto sūrio, 2 kiaušinių, morkos, bulvės, svogūno, 2 skiltelių česnako, druskos ir juodųjų pipirų.
Gaminimo eiga:
- Išvirkite grikius pagal instrukciją ant pakuotės.
- Tuo metu keptuvėje pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną, kol šis suminkštės.
- Šalia sudėkite tarkuotą morką, kapotą česnaką – viską pakepinkite porą minučių.
- Vėliau į atskirą indą suberkite kepintas daržoves, vištieną (arba kitą mėsą), virtus grikius bei tarkuotą bulvę.
- Įmuškite kiaušinius, supilkite grietinėlę ir įberkite druskos ir pipirų, viską gerai išmaišykite.
- Viską suberkite į sviestu arba aliejumi išteptą kepimo indą ir kepkite apie 30 minučių 180 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
- Praėjus pusvalandžiui ant apkepo užberkite tarkuoto sūrio ir dar pakepinkite keletą minučių, kol šis išsilydys. Skanaus!
Grybų, riešutų ir grikių rizotas – tiesiog pasakiškas
Ingredientai: 100 g grikių, 250 g pievagrybių, svogūno, česnako skiltelės, trečdalio stiklinės graikinių riešutų, trečdalio stiklinės anakardžių riešutų, žiupsnelis druskos ir juodųjų pipirų, šaukštas citrinos sulčių, šlakelis alyvuogių aliejaus, žiupsnelis baziliko, pusė stiklinės ekologiško sultinio.
Gaminimo eiga:
- Naktį prieš patiekalo gaminimą, vandenyje užmerkite riešutus, taip pat iš karto pasiruoškite grikius – užpilkite juos verdančiu sultiniu ir palikite nakčiai „pastovėti“.
- Sekančią dieną nuplaukite mirkytus riešutus ir sudėkite juos į trintuvą. Šalia įpilkite mažą stiklinę vandens ir viską sumalkite iki vientisos masės. Tada supilkite citrinos sultis, suberkite druską ir viską išmaišykite.
- Vėliau keptuvėje pakepinkite smulkintą svogūną ir česnaką, sudėkite baziliką ir suberkite per naktį mirkytus grikius – viską troškinkite apie 10 min.
- Kitoje keptuvėje pakepinkite smulkintus grybus, įberkite druskos ir pipirų – kepkite iki 10 min., tada sumaišykite paruoštą riešutų kremą su grybais ir grikiais bei porą minučių viską patroškinkite. Skanaus!
Grikių ir mocarelos kepsneliai – mėgstantiems sočiai pasilepinti
Ingredientai: 200 g grikių, 2 kiaušinių, svogūno, 80 g smulkinto mocarelos sūrio, 60 g saulėje džiovintų pomidorų, žiupsnelis žolelių prieskonių mišinio, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.
Gaminimo eiga:
- Pirmiausia išvirkite grikius ir sugrūskite juos į košę. Tuomet susmulkinkite svogūną ir pakepinkite jį keptuvėje drauge su saulėje džiovintais pomidorais – keptas daržoves sudėkite šalia grikių.
- Vėliau suplakite kiaušinius, pagardinkite juos prieskoniais ir supilkite šalia kepsneliams paruoštos grikių ir daržovių tešlos – viską gerai išminkykite.
- Tuomet iš turimos masės formuokite kepsnelius – į kiekvieno iš jų vidų įdėkite šiek tiek mocarelos ir kepkite keptuvėje, kol jie apskrus iki auksinės spalvos. Skanaus!