„Restoranų verslas yra labai dinamiškas, todėl kasmet turime rinkos naujokų ir tų, kuriuos tenka išbraukti. Tačiau yra ir tokių, kurie nepatenka į restorano sąvoką, bet yra ryškūs ir verti dėmesio. Taip pat yra žmonių, be kurių Lietuvos gastronomija būtų kur kas prėskesnė. Dėl šios priežasties projekte atsirado naujienų“, – Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.
Kiekvienas galės atiduoti savo balsą
Specialių pietų metu pernai geriausiu restoranu Lietuvoje pripažintame „Džiaugsme“ Gero maisto akademijos Taryba pristatė šių metų projekto naujienas. Iki šiol tris metus iš eilės buvo renkami tik 30 geriausių restoranų. Tačiau šiemet nuspręsta sukurti kelias ypatingas nominacijas, kurios plačiau įvertintų maisto kultūros kūrėjus Lietuvoje.
„Restoranų verslas yra visiškai priklausomas nuo žmonių darbo ir jų talentų. Todėl šiemet „30 geriausių restoranų“ apdovanojimų metu pirmą kartą bus įteiktas įvertinimas už nuopelnus Lietuvos gastronomijai“, – spaudos konferencijos metu sakė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė ir Gero maisto akademijos Tarybos narė Evalda Šiškauskienė.
Taip pat šiemet Gero maisto akademijos Taryba iškėlė ir antrąjį apdovanojimą – maitinimo įstaigai, kuri nepatenka į restorano apibrėžimą, tačiau per metus stipriai prisidėjo prie Lietuvos gastronomijos įvairovės.
Galiausiai bus išpildyta ir ilgai laukta „žmonių pasirinkimo“ nominacija. Iki šiol išlaikant kuo didesnį kokybinį standartą šalies restoranus vertino akademija, kurią sudaro industrijos profesionalai (someljė, šefai, maisto blogeriai, rašytojai ir pan.). Tačiau šiemet ir restoranų lankytojai galės balsuoti už jiems iš trumpojo sąrašo labiausiai patikusį restoraną.
„30 geriausių restoranų“ – reprezentatyviausias restoranų gidas Lietuvoje
„30 geriausių restoranų“ balsavimas akademijos viduje jau prasidėjo, o rezultatai nuo 30-os vietos bus pradėti skelbti jau gegužės pabaigoje, apdovanojimų ceremonija numatyta birželio pabaigoje, praūžus „50 geriausių restoranų pasaulyje“ apdovanojimams.
Tokie restoranų vertinimai vyksta pasauliniu mastu, kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuvoje toks projektas vyksta jau ketvirtą kartą ir įgauna vis daugiau populiarumo ne tik Lietuvoje, bet užsienyje – jis dažnai tarnauja kaip gidas į mūsų šalį atvykstantiems svečiams.
Rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“.
Projekto trumpasis sąrašas, iš kurio renkami šalies geriausi 2019 m. restoranai:
Vilnius
14 Horses, Amandus, Astorija Brasserie, Böff, Da Antonio, Dine, Džiaugsmas, El Mercado, Ertlio namas, Gaspar’s, Imperial, Lauro Lapas, Mabre, Marche, MEAT, Mykolo 4, Nineteen18, Selfish, Sofa de Pancho, Somm, St. Germain, Stebuklai, Stikliai, Sweet Root, Telegrafas, Ti'ana, Time, Trinity
Kaunas
Dia, Ieti, Medžiotojų užeiga, Monte Pacis, Nüman, Piano Piano, Snobas, uoksas
Anykščiai
Miške
Klaipėda
Ararat All Suites hotel, Meridianas, Momo Grill (taip pat ir Kaune), Monai
Birštonas
Moon
Druskininkai
Keturi vėjai, Toli Toli, Velvetti
Labanoras
Labanoras
Nida
Nerija, Nidus
Palanga
4, Onorė, Palangos Vanagupė, Pušų Paunksnėje, Restaurant Palanga , Vila Komoda, Žuvinė (taip pat ir Vilniuje)
Plateliai
SALA Resort
Šiauliai
Avenue Brasserie
Trakai
Apvalaus stalo klubas, La Esperanza
Ventė
Šturmai (taip pat ir Vilniuje)