Idealūs meduoliai įvairiems papuošimams


Jų Didenybės – tobulumai. Tikrai kaip pasakoje. Nežinome, ar būtent tokius meduoliukus nuvalgė Mari ir Žanas iš Šarlio Pero pasakos arba Jonukas ir Grytutė iš analogiškos brolių Grimų pasakos nuo piktosios raganos namelio, bet tikrai žinome, kad būtent tokie meduoliai puikiai tinka nameliams statyti.

8–10 asm.
Gaminimas 20 min.
Šaldyti 24 val.
Kepimas 10–12 min.
Orkaitės temperatūra 170 °C

  • 140 g cukraus miltelių
  • 50 g medaus
  • 50 g auksaspalvio sirupo
  • 60 g sviesto
  • 2 didelių kiaušinių
  • 2 šaukštų prieskonių meduoliams
  • 350 g kvietinių miltų
  • 30 g tamsios nesaldintos kakavos
  • 1 šaukšto kepimo miltelių

Glajui:

  • 2 kiaušinių baltymų
  • 300 g cukraus miltelių

1. Suberkite cukraus miltelius į puodą, supilkite medų, auksaspalvį sirupą, sudėkite sviestą ir kiaušinius. Palengva kaitinkite vandens vonelėje nuolatos maišydami, kol masė taps vientisa.

2. Birius ingredientus sumaišykite ir 1/3 suberkite į dar šiltą masę, išmaišykite ir suberkite likusius. Išminkykite tešlą, suvyniokite ją į maistinę plėvelę ir palikite 24 val. šaldytuve.

3. Tešlą vėl gerai išminkykite, kočiokite 2–3 mm storio lakštais ir spauskite norimos formos meduoliukus. Jei neturite namelių formelės, išpjaukite juos peiliu.

4. Sudėkite į skardą ir kepkite 10–12 min. iki 175 °C įkaitintoje orkaitėje.

5. Iškepusius meduolius ataušinkite ir dekoruokite glajumi.

6. Glajui baltymus lengvai paplakite – tik tiek, kad suardytumėte baltymo tąsumą. Nuolatos plakdami po truputį berkite cukraus miltelius. Berkite iki norimos konsistencijos. Linijoms paišyti reikalingas gana tirštas glajus, jis turi gerai laikyti formą. Užpildymui reikėtų šiek tiek skystesnio glajaus, bet ne varvančio.

Meduolių namelio širdis

Аrba nuostabiai paprastai pagaminamas ir be galo skanus medaus keksas. Gardinkite jį taip, kaip jums patinka. Viskas tinka – džiovinti vaisiai, riešutai, sėklos arba cukatos.

8–10 asm.
Gaminimas 15 min.
Kepimas 50 min.
Orkaitės temperatūra 170 °C

  • 250 g miltų
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių
  • 2 šaukštelių prieskonių meduoliams
  • 150 g nerafinuoto cukranendrių cukraus
  • 155 g ištirpinto sviesto
  • 125 g skysto medaus
  • 3 kiaušinių (L dydžio)
  • 180 g tiršto natūralaus jogurto
  • 50 g džiovintų spanguolių
  • 1 apelsino nutarkuotos žievelės


1. Paruoškite 20 cm skersmens kepimo formą.

2. Sumaišykite kartu miltus, kepimo miltelius, meduolių prieskonius ir nerafinuotą cukranendrių cukrų.

3. Kitame inde sumaišykite tirpintą sviestą, skystą medų (jei neturite skysto medaus, galite susicukravusį pašildyti), kiaušinius ir jogurtą.

4. Sumaišykite birius ir skystus produktus, džiovintas spanguoles ir tarkuotą apelsino žievelę. Sudėkite tešlą į kepimo formą ir kepkite apie 45–50 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje. Mediniu iešmeliu patikrinkite, ar keksas iškepė.

5. Aušinkite 10–15 min. formoje, o po to – ant grotelių.

Meduolinis miestas

Šiek tiek laimės miltelių, šiek tiek džiaugsmo prisilietimo, šiek tiek pasakos stebuklo – ir paprastas keksas tampa nuostabiu meduoliniu miestu. Abra kadabra bum! Stebukle, ateik!

8–10 asm.
Gaminimas 30 min.

  • 1 medaus kekso
  • 80 g cukraus glajaus
  • 8–9 dekoruotų meduolių-namelių
  • 200 ml plakamosios grietinėlės
  • 100 g cukraus miltelių
  • Kelių rozmarino šakelių


1. Keksą padėkite ant serviravimo padėklo.

2. Šonus aptepkite cukraus glajumi. Priklijuokite prie kekso šonų dekoruotus sausainius-namelius. Grietinėlę išplakite kartu su 80 g cukraus miltelių. Užspauskite grietinėlės ant kekso paviršiaus pro konditerinį maišelį, formuodami sniego pusnis. Jei keksas bus skirtas šiek tiek pastovėti, tuomet padarykite sniego pusnis iš dekoravimo glajaus.

3. Ant viršaus sudėliokite rozmarino šakeles.

4. Visą meduolinį miestelį pabarstykite cukraus milteliais.

Meduolinis miestas

Daugiau šventinių receptų skaitykite naujausiame „Verdu ir kepu“ žurnale.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją