Atsiųstame pranešime prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pasakoja, kaip šio patiekalo receptus per šimtmetį ištobulino skirtingos šalys, ir kviečia šią dieną atšvęsti namuose pasigaminant tobulo skonio dešrainį.
Dešrainių kilmės istorija – paini, tačiau unikali
Dešrainio kilmės istorija iki šiol nėra aiški – tiksliai nežinoma, kur ir kaip pirmą kartą buvo pagamintas dešrainis, tačiau manoma, kad tradicinis, bandelėje patiektos dešrelės receptas, pirmiausia atsirado Vokietijoje, XXI a. pradžioje.
Daug keliaujantiems ir dirbantiems žmonėms buvo itin svarbu greitai, sočiai ir pigiai pavalgyti, todėl dešrelės tuomet buvo labai populiarus produktas. 1904 m. Luizianoje vyko prekybos paroda, kurioje bavarų kilmės verslininkas Antonas Feuchtwangeris lankytojams pardavinėjo karštas dešreles ir kartu su jomis dalijo baltas pirštines – kad valgydami pirkėjai neišsiteptų rankų. Suvalgę dešrainius, žmonės neskubėjo grąžinti baltų pirštinių, todėl jų greitai pritrūko ir patogumo dėlei vėliau atsirado pailgos formos bandelės, kuriose buvo patiekiamos dešrelės.
Pasak antrosios versijos, apie dešrainius pradėta rašyti keleriais metais anksčiau Jeilio koledžo studentų laikraštyje. Studentai aptarinėjo „dog‘s vagons“ (liet. šunų vagonėlius), kuriuose buvo pardavinėjami dešrainiai. Kuri versija tikroji – iki šiol nežinoma, tačiau dešrainiai yra glaudžiai susiję tiek su vokiška, tiek su amerikietiška greito maisto kultūra.
Trys populiariausi receptai
Bėgant laikui kiekviena šalis ir net miestas sukūrė unikalų dešrainio receptą. Maisto ekspertė V. Juodkazienė atkreipia dėmesį į tris geriausiai žinomas dešrainio versijas – Niujorko, Frankfurto ir Prancūzijos.
„Niujorko stiliaus dešrainiai yra patys populiariausi. Tokiems dešrainiams gaminti naudojama pailga, minkšta, išilgai perpjauta bandelė ir klasikinė – jautienos ar kiaulienos, dešrelė. Šie dešrainiai dažniausiai yra pagardinami garstyčiomis, pomidorų padažu ir svogūnais“, – pasakoja maisto ekspertė.
Pasak V. Juodkazienės, Frankfurto dešrainiai išsiskiria dešrelių rūšimi – čia naudojamos tradicinės vokiškos, iš jautienos ir kiaulienos pagamintos dešrelės.
„Gaminant dešrainius pagal Frankfurto receptą, svarbu neperkepti šių dešrelių, kitaip jos taps kietos ir valgyti nebus skanu. Beje, šiame mieste iki šiol populiaru valgyti dešrainius be bandelės ir patiekti juos su bulvių salotomis ar gruzdintomis bulvytėmis“, – atskleidžia V. Juodkazienė.
Prancūziško dešrainio receptas, anot maisto ekspertės, gerai pažįstamas daugeliui lietuvių.
„Turbūt pastebėjote, kad kartais dešrainio recepte naudojama kitokia – viduryje išskobta – bandelė. Būtent bandelės rūšis ir dešrelės pateikimo būdas išskiria šį receptą iš visų kitų. Tiesa, jo gaminimui kitaip naudojami ir padažai. Čia, priešingai nei Niujorko stiliaus dešrainiuose, juos supila į bandelės vidų. Prancūzai taip pat naudoja švelnesnes garstyčias“, – pasakoja maisto ekspertė ir patiekia dešrainių receptus.
Niujorko stiliaus dešrainiai
Jums reikės:
- 6 jautienos dešrelių
- 6 išilgai perpjautų dešrainių bandelių
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus
- 1 v. š. pomidorų pastos
- 0,5 a. š. aitriųjų paprikų padažo
- 1 vidutinio dydžio smulkinto svogūno
- 1 trintos česnako galvutės
- 2 v. š. raudonojo vyno acto
- 1 a. š. cukraus
- raugintų kopūstų
- aitrių garstyčių
- žiupsnelio druskos
Gaminimas:
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų iki vidutinės temperatūros. Kai aliejus įkais, sudėkite svogūnus ir druską. Kepkite apie 10 minučių, retsykiais pamaišydami tol, kol svogūnai apskrus.
- Sudėkite česnaką ir pakepinkite jį apie minutę.
- Tuomet įmaišykite pomidorų pastą, raudonojo vyno actą, aitrųjį padažą, cukrų ir pusę stiklinės vandens. Palaukite, kol užvirs ir tuomet sumažinkite kaitrą. Viską pamaišykite, nes tyrė turi būti tiršta ir klampi.
- Tuomet paimkite keptuvę gilesniu dugnu, įpilkite 100 ml vandens ir sudėkite jautienos dešreles. Kaitinkite ant nedidelės kaitros apie 10 minučių.
- Kol dešrainiai kepa, pašildykite bandeles.
- Kai viskas bus paruošta, sudėkite dešreles į bandeles, ant viršaus uždėkite pagamintą tyrę aitriąsias garstyčias ir raugintus kopūstus.
Dešrainiai su meksikietiškais pagardais
Jums reikės:
- 8 dešrelių (labiausiai tinka jautienos)
- 8 išilgai perpjautų dešrainių bandelių
- 150 g čederio sūrio
- 170 ml aštraus pomidorų padažo
- 1 nulupto ir supjaustyto kubeliais avokado
- saujos smulkintos šviežios kalendros
- 1 žaliosios citrinos
Gaminimas:
- Įkaitinkite keptuvę iki vidutinės temperatūros ir iškepkite dešreles pagal savo skonį.
- Tuomet jas sudėkite į bandeles, prieš tai jas pašildę.
- Visus kitus ingredientus sumaišykite dubenyje ir padalinkite tarp aštuonių dešrainių.
Veganiški dešrainiai su sojų mėsos dešrelėmis ir kopūstais
Jums reikės:
- 6 sojų mėsos dešrelių
- 6 išilgai perpjautų dešrainių bandelių
- indelio graikiško jogurto
- mėgstamos rūšies kopūsto
- 1 morkos
- 1 vidutinio dydžio svogūno
- 2 v. š. aguonų
Gaminimas:
- Įkaitinkite keptuvę iki vidutinės temperatūros ir apkepkite dešreles.
- Sutarkuokite kopūstą ir morką bei griežinėliais supjaustykite svogūną.
- Sudėkite graikišką jogurtą ir suberkite aguonų sėklas. Viską gerai išmaišykite.
- Bandeles pašildykite, į jas sudėkite dešreles, o ant viršaus uždėkite šviežiai pagamintas salotas.
Tradicinį šašlyką keičia dešrainiai ir mėsainiai
Lietuviai rinkdamiesi maistą šiandien ieško įvairovės, todėl šalia išvykoms į gamtą įprastų grilio patiekalų – šašlyko, vištienos sparnelių ir blauzdelių, įvairių dešrelių ir kepsnių – taip pat dažnai gamina dešrainius ir mėsainius. Augantį jų populiarumą lemia ir tai, kad pagaminti tokius užkandžius yra nesudėtinga tiek gamtoje, tiek namuose
Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, dešrainių ir mėsainių ingredientų pardavimams reikšmingos įtakos turi metų laikas ir vyraujantys orai. Šiemet gegužę ir birželį lepinus saulei mėsainių ir dešrainių bandelių pardavimai, lyginant su tais pačiais praėjusių metų mėnesiais, buvo maždaug tris kartus didesni. Panašiai šių produktų pardavimai skiriasi lyginant šiltąjį ir šaltąjį metų laikus.