„Šis apkepas mūsų šeimoje dažniausiai būna kepamas darbo dienomis vakarienei, kai norisi ir pavalgyti, ir pasmaguriauti. Be to, darbo dienomis mėgstu ruošti tokius patiekalus, kuriuos gaminant nereikia ilgai stovėti prie viryklės. O šis patiekalas būtent toks“, – pasakoja Živilė.

Poreikis gaminti patiekalus be miltų atsirado šeimoje gimus jauniausiajai atžalai Giedrei. Paaiškėjus, kad dukra netoleruoja glitimo, teko keisti visos šeimos mitybos įpročius ir ieškoti kitokių receptų.

„Ir nors šiuo metu Giedrei jau 7 metai ir šį netoleravimą išaugo, įgytus įgūdžius stengiuosi išlaikyti – noriu, kad šeima maitintųsi sveikiau“, – pasakoja Živilė, receptais be miltų pasidalijanti ir tinklaraštyje valgespalve.lt .

Šis varškės apkepas – vienas mėgstamiausių patiekalų Stumbrų šeimoje. Net ir juo pavaišinti svečiai visada nustemba, koks jis skanus. Kartais Živilė apkepą kepa be priedų, o kartais skanina džiovintais vaisiais, iš kurių ypač tinka razinos, džiovinti abrikosai, spanguolės, būna, beria šviežių ar šaldytų uogų – šilauogių, vyšnių be kauliukų, gervuogių. Žiemą mėgsta į tešlą įberti aguonų.

„Be to, man patinka, kad priedus, su kuo valgys, pasirenka kiekvienas pagal tai, ką mėgsta: grietinę, uogienę, stiklinę pieno ar puodelį mėtų arbatos“, – sako Živilė ir kviečia išbandyti varškės apkepą be miltų.

Varškės apkepas be miltų

Ingredientai:

1 kg varškės 9 proc. riebumo
3 kiaušiniai
100 g cukraus
3 šaukštai grietinės
4 šaukštai migdolų miltų
1 šaukštelis vanilinio cukrus
½ šaukštelio kepimo miltelių
Žiupsnelis druskos
Aliejaus arba sviesto formos ištepimui

Gaminimas:

* Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų.

* Trynius išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki kol masė pabals. Įdėkite greitinę ir viską gerai išplakite.

* Į gautą masę sudėkite per sietelį pertrintą varškę ir vėl viską gerai išmaišykite.

* Įmaišykite migdolų miltus prieš tai sumaišytus su kepimo milteliais.

* Atskirame dubenyje iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos ir švelniai dalimis įmaišykite į varškės masę.

* Kepimo formą ištepkite aliejumi arba sviestu. Supilkite masę į kepimo formą.

* Kepkite 50 -60 min. 170C orkaitėje. Jei viršus pradeda per daug ruduoti, uždenkite folijos lakštu.

* Išjunkite orkaitę ir leiskite apkepui šiek tiek atvėsti. Dažniausiai kepant jis labai išsipučia, o vėstant šiek tiek sukrenta.

* Patiekite su grietine ar džemu.

Skanaus!
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją