Rinkdamiesi virtuvėje kolegos pastebėjo, kad prasminga Pyragų dienos idėja – skanauti kepinius ir tuo pat metu remti tuos, kuriems pagalbos reikia labiausiai.
Dalijuosi trijų kolegų gamintų desertų receptais.
Tinginys
Didžiulį tinginį pjaustantis reklamos projektų vadovas Dalius pasakojo, kad receptas nesikeitė nuo „mamos laikų“.
Reikės:
3,5 pakelio sausainių (Dalius klasikinius „Gaidelio“ sausainius maišo su kiek trapesniais ir labiau sugeriančiais „Selga“ sausainiais)
200 g (82 proc.) sviesto
1 indelio kondensuoto pieno
tikros kakavos miltelių – pagal skonį
Gaminimas:
„Sutrupinu sausainius. Puode ištirpdau sviestą, supilu kondensuotą pieną, išmaišau iki vientisos masės, tada per sietelį pilu kakavos miltelius (tikros kakavos, ne kokio kakavos gėrimo).
Kiek dėti kakavos – čia jau patirtis rodo, kad nereikia prsirišti prie konkrečių maistinių šaukštų kiekio – įberi, išmaišai, paragauji ir sprendi. Nebededu kakavos, kai masės skonis tampa lengvai karčiu. Kaip iš vaikystės!
Atkreipiu dėmesį, kad sietelį reiktų naudoti tam, kad nesusidarytų kakavos gumuliukų, kuriuos paskui sunkiau išmaišyti.
Išmaišytą masę pilu į dubenį su sausainiais ir gerai išmaišau. Tada reikia pradėti žvalgytis per petį, nes namiškiai jau kažkur iš už kampo stebi ir taikosi paragauti galutinio rezultato. Taigi, vardan ramybės, reikia dalį išmaišytos tinginio masės palikti puode degustacijai, o kas liko – vynioti į tinginio „dešrą“ ar į išgaubtos formos dubenį. Čia jau fantazijai ribų nėra, tik svarbu galutinį rezultatą kiek paspausti ir padėti į šaldytuvą, kol sutvirtės“, – papasakojo Dalius.
Moliūgų vyniotinis
Juo kolegas vaišinusi Agnė tikino, kad tai – labai paprastai pagaminamas, labai skanus, labai kvepiantis ir labai rudeniškas desertas: „Patikėkite, nuo šito kepinio prieskoniais pakvimpa ne tik jūsų, bet ir kaimynų namai“, – tikino Delfi Plus redaktorė.
Šis vyniotinis nuostabus ne tik skoniu ir kvapais – jį gaminant nereikia nieko plakti ar minkyti, o tešloje nėra nė lašelio riebalų.
Šiam vyniotiniui pagaminti reikia moliūgų tyrės.
„Jei jos neturite, pasigaminti gana paprasta – dedu perpjautą moliūgą į orkaitę, į jį įpilu šiek tiek vandens ir kepu, kol visiškai suminkštėja (laikas priklauso nuo moliūgo dydžio). Paskui išskaptuoju minkštimą, sutrinu ir palieku rėtyje, kad nuvarvėtų skystis“, – dalijasi Agnė.
Moliūgų biskvitui reikės:
100 g miltų
1/2 a.š. kepimo miltelių
1/2 a.š. sodos
1/2 a.š. cinamono
1 a.š. prieskonių mišinio meduoliams (jei neturite, dėkite pusė šaukštelio malto imbiero ir po ketvirtadalį šaukštelio muskato ir maltų gvazdikėlių)
1/4 a.š. druskos
3 kiaušinių
1 a.š. vanilės ekstrakto
200 g cukraus
150 g moliūgų tyrės
Kremui:
225 g kambario temperatūros kreminio sūrio (aš naudojau maskarponę)
85 g minkšto sviesto
100 g cukraus pudros
1 a.š. vanilės ekstrakto
Gaminimas:
Biskvitui į dubenį suberkite miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną, prieskonius ir druską. Išmaišykite. Kitame inde išplakite kiaušinius su cukrumi ir vanilės ekstraktu. Sudėkite moliūgų tyrę. Išmaišykite. Supilkite miltų mišinį į kiaušinių ir moliūgų masę. Viską išmaišykite. Tešlą pilkite į stačiakampę formą (maždaug 30×35), išklotą kepimo popieriumi. Išlyginkite ir dėkite kepti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 15–20 min.
Iš orkaitės ištrauktą biskvitą su visu kepimo popieriumi dėkite ant rankšluostuko ir tvirtai susukite (kol dar karštas; sukite nuo trumpesnės kraštinės). Palikite, kol visiškai atvės (porai valandų).
Pasigaminkite kremą. Visus produktus sumaišykite (stebėkite, kad viskas būtų vienos temperatūros). Vyniotinį išvyniokite, aptepkite kremu ir suvyniokite atgal, tik jau vyniodami nuimkite ir rankšluostuką, ir kepimo popierių. Dėkite į šaldytuvą kelioms valandoms.
Skanaus!
Obuolių pyragas
Nuostabaus skonio obuolių pyragu visus vaišinusi pardvimų vidaus proceso vadovė Justina pasakoja pyragą gaminanti taip seniai, kad negalėtų pasakyti, iš kur jš gavo.
„Gerus receptus užsirašau į savo receptų knygelę, kažką pakeičiu – dažniausiai mažinu cukraus kiekį, ypač jei receptai iš amerikiečių puslapių. Šis obuolių pyragas yra geras priešnuodis šaltam vėjui ir saulės trūkumui. Ir pagaminti jį gali kiekvienas“, – neabejoja Justina ir dalijasi receptu.
Reikės:
3 obuolių (geriausia rūgščių, be odelės, labai plonai supjaustytų)
2 kiaušinių
1/2 puodelio miltų + 2 v. š. kokosų miltų (nebūtina)
½ puodelio pieno
½ puodelio tirpinto sviesto
2 a. š. kepimo miltelių
3 a. š. cinamono
1 a. š. vanilės.
Gaminimas:
Kiaušinius labai gerai išplakti su ruduoju cukrumi, vanile.
Supilti pieną, miltus ir kepimo miltelius, tirpintą ir atvėsintą sviestą, išmaišyti.
Plonai supjaustytus obuolius apibarstyti cinamonu ir įmaišyti į tešlą.
Tešlą supilti į sviestu išteptą formą ir šauti į iki 190 laispnių įkaitintą orkaitę. Kepti apie 52 minutes. Skanaus.
Jei ieškote dar daugiau pyragų receptų, kviečiu užsukti: Pyragų diena: 10 gardžiausių Živilės kepinių – kai kurie receptai taps tikrais atradimais