XIX a. gyvenimo akimirkas atkuriančiame Pakruojo dvare valgomoms gėlėms taip pat skiriamas didelis dėmesys: čia vykstančiame Vasaros gėlių festivalyje jas galima išvysti gėlių kompozicijose, paskanauti vietinės karčemos patiekaluose.
Kai kurios gėlių rūšys gali ne tik suteikti patiekalui išskirtinį skonį ir išvaizdą, bet ir papildyti jį naudingosiomis medžiagomis. Valgomų gėlių sąrašas gana platus – dalijamės keliais receptais gurmaniškam įkvėpimui.
Medetkas turbūt kiekvienas pažįsta iš ryškiai oranžinių ir geltonų žiedų. Šias vienmetes gėles labai mėgsta ne tik bitės ir drugeliai, bet ir virtuvės šefai, mat medetkos pasižymi išskirtiniu, kiek citrusiniu skoniu. Valgiui naudojami tik medetkų žiedlapiai, kurie suteikia įdomaus skonio šviežioms salotoms, sriuboms, ryžių patiekalams.
Greipfrutų salotos su medetkomis
Ingredientai:
Salotoms:
kelios saujos gražgarsčių,
1 apelsino,
1 greipfruto,
4-6 medetkų žiedų,
1 avokado,
mėgstamų žalumynų.
Užpilui:
1 apelsino sulčių,
2 v. šaukštų tahini pastos,
1 v. šaukšto medaus,
1 išspaustos skiltelės česnako.
Puošimui: 1 medetkos žiedlapių.
Gaminimo eiga:
* Nulupkite ir susmulkinkite apelsiną, greipfrutą ir avokadą. Susmulkinkite žalumynus.
* Atskirkite žiedlapius nuo medetkų žiedų. Sumaišykite visus salotų ingredientus.
* Pasiruoškite užpilą, užpilkite juo salotas ir dar kartą gerai sumaišykite. Papuoškite patiekalą medetkų žiedlapiais. Skanaus!
Nasturtos
Skrudintų burokėlių, rikotos ir nasturtų salotos
Ingredientai:
Salotoms:
3 švieži burokėliai,
125 g rikotos arba ožkų pieno sūrio,
pora saujų špinatų,
pora saujų gražgarsčių,
1 smulkintas šalotas.
Užpilui:
60 ml alyvuogių aliejaus,
pusės citrinos sultys,
2 v. šaukštai prancūziškų garstyčių, d
ruska ir pipirai.
Puošimui: 12 nasturtų žiedų.
Gaminimo eiga:
* Burokėlius aptepkite alyvuogių aliejumi ir skrudinkite orkaitėje 220 laipsnių temperatūroje apie 45-60 min.
* Atvėsusius burokėlius nulupkite ir susmulkinkite riekutėmis.
*
Sumaišykite visus salotų ingredientus. Pasiruoškite užpilą, užpilkite juo salotas ir dar kartą viską gerai permaišykite. Puoškite nasturtų žiedais ir skanaukite.
Monardos
Naminė duona su monardų žiedlapiais
Ingredientai:
360 g pilno grūdo kvietinių miltų,
165 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų,
350 ml šilto vandens,
8 g sausų mielių,
sauja monardų žiedlapių,
2 v. šaukštai medaus,
2 v. šaukštai sviesto,
1 šaukštelis druskos,
1 kiaušinis.
Gaminimo eiga:
* Dubenyje sumaišykite mieles, vandenį ir sviestą, suberkite miltus ir monardų žiedlapius. Išminkykite tešlą ir palikite kambario temperatūroje pakilti, pridengę dubenį rankšluosčiu.
* Maždaug po valandos tešlą gerai perminkykite, padalinkite į dvi dalis ir suformuokite du kepalus. Palikite dar 20 min. pakilti (pridenkite sudrėkintu virtuviniu rankšluosčiu).
* Paviršių aptepkite kiaušinio plakiniu, dekoruokite monardų žiedlapiais. Kepkite duoną 200 laipsnių Celsijaus temperatūroje apie 45 min.
Našlaitės
„Sakoma, kad našlaitės skatina apetitą, todėl jos puikiai pagardina daržovių ar mėsos patiekalus. Be to, ryškiaspalvės gėlės tinka dekoruoti bei aromatizuoti įvairius kepinius ar desertus. Tam gali būti naudojami švieži arba džiovinti, liofilizuoti, našlaičių žiedai“, – sako V. Juodkazienė.
Našlaičių salotos
Jums reikės (2 asm.):
1 agurko
200 g špinatų
100 g gražgarsčių
Saujos našlaičių žiedų
2 v. š. citrinų sulčių
1 a. š. alyvuogių aliejaus
Pipirų, druskos
Paruošimas:
* Agurką, špinatus ir gražgarstes smulkiai supjaustykite.
* Atskirai sumaišykite citrinų sultis, aliejų ir prieskonius. Supjaustytas žoleles sumaišykite su gautu užpilu ir našlaičių žiedais.
Nuodingos gėlės
Valgomų gėlių sąrašas gana platus. Be jau paminėtųjų įvairiems patiekalams ruošti tinka chrizantemos, kiaulpienės, serenčiai, rožės, žibuoklės, gvazdikai, dobilai, rugiagėlės.
„Tačiau jokiu būdu nebandykite ragauti hortenzijos žiedų, nes juose gausu nuodingų medžiagų, kurios gali sukelti traukulius, sąmonės praradimą ar netgi mirtį. Savo patiekaluose jokiu būdu nenaudokite ir rusmenės. Viršutiniuose šios gėlės lapuose gausu medžiagų, naudojamų medicinoje, tačiau suvartotos didesniais kiekiais gali sukelti pykinimą ir vėmimą. Nuodingomis gėlėmis taip pat laikomos puansetijos, pentiniai, oleandros, rododendrai ir kalmijos“, – įspėja maisto ekspertė.