Vienas iš garsaus sostinės restorano savininkų Dominykas Čečkauskas per metus mėsos patiekalams paskerdžia tūkstantį kiaulių ir dėl to neretai sulaukia atakų. „Susivienijusi veganų grupė net suprastino iki tol turėtą aukštą restorano reitingą“, – apie nemalonią patirtį LRT aktualių pokalbių laidoje „Svarbios detalės“ kalbėjo verslininkas.
Kita laidos herojė – dešimtmetį mėsos nevalganti gyvūnų teisių aktyvistė Gabija Enciūtė. Dvidešimt septynerių moteris įsitikinusi, kad mėsą valgome per dažnai ir tik dėl to, kad tai per daugelį metų susiformavęs įprotis, kuriam pakeisti reikia tik šiek tiek daugiau sąmoningumo: „Jeigu nėra būtina šiuolaikiniam žmogui dėl išgyvenimo laikyti gyvūnų sugrūstų narvuose, šerti juos antibiotikais, žiauriai su jais elgtis, valgyti, žudyti, tai kam tai daryti? Gyvūnai, kaip ir žmonės, jaučia skausmą, kančią ir kitas emocijas, tad nenusipelno būti kankinami. Per metus visame pasaulyje yra suvalgoma keliasdešimt milijardų vien sausumos gyvūnų.“
Tuo tarpu garsus virtuvės šefas Liutauras Čeprackas į visavalgių ir veganų diskusiją papils žibalo nė neketindamas slėpti, kad matydamas gyvūnus pirmiausia jis galvoja, koks jų skonis ir kaip norėtų jų paragauti: „Tikrai niekada nepagalvoju, kad ta karvutė būtų linksmesnė, jei ji toliau ganytųsi, ir aš jos nesuvalgyčiau. Žiūrėdamas į mažą paršiuką aš galvoju, kaip aš norėčiau jį suvalgyti.“
„Ne visiškai sąmoningas žmogus šituo klausimu yra, kad taip sugeba pasakyti“, – į kulinaro pasisakymą atrėš sveikos gyvensenos tyrinėtoja Vaiva Nepaitė ir pridurs, kad jai „tai atrodo visai nelogiška“.
Intriguojanti diskusija apie sveikatą, kaip neperžengti ribų ir toleranciją vienas kitam – laidoje „Svarbios detalės“. Visą laidą galite pažiūrėti čia.