Produktai kepsniui:
- 2,5–3 kg ėriuko koja
- 4 raudonieji svogūnai
- 2 česnako galvutės
Produktai sviestui su žolelėmis:
- 100 g nesūdyto sviesto (kambario temperatūros)
- saujelė šviežių čiobrelių
- saujelė šviežių rozmarinų
Produktai padažui:
- 3 šaukštai miltų
- portveino
- 1 l karšto organinio vištienos sultinio
Produktai košei:
- 1 saliero gumbas
- 1 kg bulvių
- šalto spaudimo alyvuogių aliejaus
- 1 muskato riešutas (sutarkuoti)
Produktai mėtų padažui:
- didelė sauja šviežių mėtų
- 2 šaukštai raudonojo vyno acto
- 1 šaukštas rudojo cukraus
Kaip gaminti:
- Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių.
- Visoje ėriuko kojoje aštriu peiliu įpjaukite nedidelius pjūvius (pjūvių ilgis – 0,5 cm, gylis – 3 mm) – tada kepsnys bus su traškiu gruoblėtu paviršiumi, o viduje – sultingas.
- Trintuvu sutrinkite sviestą su čiobreliais ir rozmarinais, įberkite druskos. Sviestą su žolelėmis sudėkite į dubenį ir kol kas padėkite į šalį.
- Perpjaukite perpus neluptus svogūnus, česnakus išskirstykite skiltelėmis, jų nelupkite. Svogūnų puseles ir česnakų skilteles sudėkite į kepimo skardą.
- Sviestu su žolelėmis aptepkite ėriuko koją, tada uždėkite ją ant svogūnų ir česnakų. Kepimo orkaitėje laiką skaičiuokite taip: 10 min. kiekvieniems 450 gramų, plius 20 min. pabaigoje, kad kepsnys apskrustų.
- Kol kepsnys orkaitėje, nulupkite ir supjaustykite saliero gumbą 3 cm gabalėliais, bulves supjaustykite 2 cm kubeliais. Salierų ir bulvių kubelius suberkite į verdantį pasūdytą vandenį, pavirkite 15–20 min. ar kol suminkštės. Nukoškite, tada dosniai užpilkite alyvuogių aliejaus (arba dėkite sviesto, jei labiau jį mėgstate) ir sutrinkite. Pritarkuokite muskato riešuto, įberkite jūros druskos ir juodųjų pipirų.
- Kai ėriuko koja iškeps, išimkite iš orkaitės ir leiskite jai pabūti 10 min., kol gaminsite padažą. Pusę raudonojo svogūno atidėkite mėtų padažui, o likusias keptas svogūnų puseles sutrinkite puode. Suberkite į puodą miltus, šliūkštelėkite portveino, supilkite sultinį ir užkaiskite puodą ant didelio kaitrumo orkaitės, maišykite, kol nugaruos dalis skysčio. Perkoškite padažą per sietelį, iki valgant laikykite karštą.
- Susmulkinkite mėtas. Turimą keptą svogūno puselę nulupkite, smulkiai supjaustykite kartu su mėtomis, dubenyje sumaišykite šią masę su actu ir cukrumi.
Viską patiekite į Velykų stalą, skanaus!
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos
Rodyti diskusiją (23)