„Spanguolės – vienintelės sezoninės uogos, kurių visą žiemą galima nusipirkti šviežių. Dažniausiai jas perku Druskininkų turguje iš vietinių dzūkelių, kurie šias uogas renka aplinkiniuose raistuose. Parsinešusi namo jas užpilu vandeniu ir laikau šaldytuve, o prireikus pasižvejoju. Kadangi esu kilusi iš Dzūkijos, žiemos švenčių neįsivaizduoju ne tik be džiovintų grybų, aguonų, bet ir be spanguolių. Kepdama šį tortą spanguoles įmaišau į biskvito tešlą, jos ypač gražiai atrodo prapjovus tortą, o valgant suteikia gaivos ir vitaminų“, – savo knygoje „Sezoninių skanumynų istorijos“ rašo Renata Ničajienė.
20 cm skersmens kepimo formai
60 min.
Biskvitui:
- 200 g sviesto
- 200 g klevų sirupo
- 200 g šviesių speltų miltų
- 3 kiaušinių
- 2 šaukštelių kepimo miltelių
- 1 šaukštelio vanilės ekstrakto
- 1 stiklinės šviežių spanguolių
- 2 šaukštų aguonų
- žiupsnelio druskos
Kremui:
- 400 g maskarponės
- 400 g graikiško jogurto
- 5 šaukštų klevų sirupo
- 1 šaukšto citrinų sulčių
Puošti:
- šviežių rozmarinų šakelių
- aguonų
Iškepkite biskvitus
Minkštą sviestą išsukite su klevų sirupu ir toliau plakdami po vieną įmuškite kiaušinius. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir žiupsneliu druskos. Miltų mišinį suberkite į skystąją tešlos dalį ir užmaišykite tešlą. Į ją suberkite švarias spanguoles, aguonas, įlašinkite vanilės ekstraktą ir atsargiai išmaišykite. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, o sieneles ištepkite sviestu. Supilkite 1/3 paruoštos tešlos ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 20 minučių. Lygiai taip pat iš likusios tešlos iškepkite dar du biskvitus. Iškepusius aušinkite ant grotelių.
Paruoškite kremą
Maskarponę gerai išplakite su klevų sirupu, tada sudėkite graikišką jogurtą. Kremą skaninkite citrinų sultimis.
Formuokite tortą
Į tą pačią kepimo formą, kurioje kepėte biskvitus, patieskite kepimo popierių, kad galėtumėte lengviau išimti tortą. Ant jo dėkite pirmąjį biskvitą ir tepkite kremą, tada antrąjį biskvitą, jį paspauskite rankomis ir vėl pertepkite kremu. Galiausiai uždėkite paskutinį biskvitą ir jį gražiai aptepkite kremo sluoksniu. Tortą statykite į šaldytuvą, kad sustingtų. Kai išimsite iš torto formos, šonus aptepkite likusiu kremu. Tortą apibarstykite aguonomis ir papuoškite šviežių rozmarinų šakelėmis, primenančiomis eglutes.
Receptas, nuotraukos ir istorija iš Renatos Ničajienės knygos „Sezoninių skanumynų istorijos“.