Cholesterolis – lyg dviašmenis kardas. Nors nedidelis šių medžiagų kiekis padeda formuoti ląstelių membranų struktūrą ir gaminti hormonus, didelis „blogojo“ cholesterolio kiekis gali užkimšti jūsų arterijas.
Dr Sunni Patel portale dishdashdeets.com pasidalijo geriausių maisto produktų kovoje su cholesteroliu sąrašu.
Avižos ir pilno grūdo grūdai
Moksliškai įrodyta, kad avižos, kuriose gausu tirpių skaidulų, mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį.
„Nesmulkinti grūdai, tokie kaip miežiai, kvinoja, rudieji ryžiai ir viso grūdo duona suteikia skaidulų ir maistinių medžiagų, kurios palaiko širdies sveikatą“, – sakė gydytojas.
Riebi žuvis
Galbūt manote, kad norint sumažinti cholesterolio kiekį reikia visiškai atsisakyti riebalų, tačiau ne visi riebalai yra vienodi.
Riešutai
Kaip ir riebioje žuvyje, riešutuose esantys riebalai gali būti naudingi širdžiai ir sumažinti cholesterolio kiekį. Tačiau gydytoja pažymėjo, kad tokį maistą svarbu vartoti saikingai.
Ankštiniai augalai
Vaisiai ir uogos
Dr Sunni pastebi, kad vaisiuose, tokiuose kaip obuoliai, apelsinai, vynuogės, braškės ir mėlynės gausu tirpių skaidulų ir antioksidantų, kurie palaiko širdies sveikatą.
Daržovės
Daržovės, kuriose gausu skaidulų ir kitų maistinių medžiagų, galinčių sumažinti vaškinės medžiagos kiekį, yra pagrindinė cholesterolio kiekį mažinančios dietos dalis.
Gydytojas rekomenduoja rinktis įvairias daržoves, įskaitant brokolius, morkas, špinatus, lapinius kopūstus ir Briuselio kopūstus.
Avokadas
Alyvuogių aliejus
Alyvuogių aliejus, kuriame gausu mononesočiųjų riebalų ir antioksidantų, yra sveikesnė sočiųjų riebalų alternatyva gaminant maistą ar kuriant salotų padažus, pastebi gydytojas.
Sojos gaminiai
Juodasis šokoladas
Nors sausainiai ir pyragaičiai paprastai būna pertekę gyvulinių riebalų, kurie jokios naudos kovoje su cholesteroliu neatneša, saikingai valgomas juodasis šokoladas gali būti sveikas skanėstas.
Dr Sunni sako: „Juodasis šokoladas, kuriame yra daug kakavos (70 procentų ar daugiau), gali suteikti antioksidantų ir flavonoidų, kurie gali turėti teigiamą poveikį širdies sveikatai“.