Į ką svarbu atkreipti dėmesį
„Kava daugeliu aspektu yra naudinga virškinamajam traktui, – teigė Luisvilyje (Kentukio valstija, JAV) gyvenanti gastroenterologė Sunana Sohi. – Gėrimas paprastai peikiamas dėl kofeino, be to, pastaruoju metu į kavą dedama daug cukraus, priedų. Tačiau kava geriama šimtus metų.“
S. Sohi paaiškino, kad kava įvairiai veikia skrandžio rūgštingumo lygį, todėl kai kuriems žmonėms galimi virškinimo sutrikimai; šią problemą nesunku išspręsti – tada reikėtų vengti kofeino arba išgerti kavos puodelį kartu su maistu.
Kava yra rūgštingas gėrimas, be to, pasak gatroenterologės iš Bostono Supriya Rao, „kofeinas stimuliuoja hormoną gastriną, kuris atsakingas už skrandžio rūgšties gamybą“. Gastrinas skatina virškinimą, kita vertus, jis didina skrandžio rūgštingumą.
Galiausiai ir kavos sudėtyje esantys fenoliai veikia skrandžio rūgštingumą.
Kas vyksta, kai skrandyje padidėja skrandžio rūgšties?
„Žinoma, viskas priklauso nuo žmogaus, – aiškino S. Sohi. – Viskas, ką suvalgote, skatina skrandžio rūgšties gamybą, tiesiog su kava jos gaminasi daugiau. Jei išgėrus kavos tuščiu skrandžiu atrodo, kad jums išpūtė pilvą, jei pajuntate skausmą viršutinėje pilvo dalyje ar ima pykinti, vadinasi, jums gerti kavos tuščiu skrandžiu nereikėtų.“
S. Rao pritarė: „Per didelis rūgštingumas nebūtinai yra problema, skrandis pajėgus su tuo susidoroti, be to, skrandyje yra daug gleivių, kurios jį saugo. Svarbiau tai, kad stemplė nepajėgi atlaikyti tokio rūgšties poveikio. Didelio pavojaus nebus, kava opų nesukelia, tiesiog gali kilti nemalonių pojūčių.“
Šią teoriją patvirtino keli tyrimai, vienas iš kurių aprašytas leidinyje „Library of Medicine“. Kaip rašoma tyrime, kava gali turėti įtakos apatinio stemplės sfinkterio atsipalaidavimui, o tokiu atveju maistas patenka į stemplę ir sukelia rėmenį.
Specialistė rekomenduoja kavos išgerti iki 2 puodelių per dieną. Skaičiuojama, kad vienas puodelis yra 250 mililitrų. Tad jei geriate espreso, puodelių gali susidaryti daugiau. Nes kofeino kiekis stipriai priklauso nuo to, kiek kavoje yra vandens. Kuo daugiau vandens, tuo didesnis ir kofeino kiekis. Paskutinį puodelį rekomenduojama išgerti iki 15 valandos. Todėl, kad kofeino veikimo ciklas yra ganėtinai ilgas – 5–6 valandos.“
Kai kada kava sukelia mažiau rūgštingumo
* Pasak S. Rao, kava su pienu, tarkime, kapučinas, mažina pH lygį.
* S. Rao pastebi, kad tamsios pupelės mažiau skatina rūgštingumą nei šviesios: „Tamsios pupelės yra ilgiau skrudinamos, todėl jos netenka daugiau rūgšties.“
* Įdomu tai, kad ir šalta kava yra mažiau rūgštinga. Taip teigiama Thomo Jeffersono universiteto mokslininkų tyrime, išpublikuotame žurnale „American Chemical Society“.
* Galiausiai, jei išgėrus kavos tuščiu skrandžiu jaučiate virškinimo sutrikimų, rinkitės kitokį kofeino turintį gėrimą, pvz., arbatą.
„Žalioji ir juodoji arbatos turi daug privalumų, – teigė S. Sohi. – Jose mažiau kofeino, bet jos mažiau rūgština, todėl pamėginkite gerti jas.“