„Su šia jau penktus metus iš eilės vykstančia švente siekiame, kad augintojai ir gamintojai pateiktų į rinką vis daugiau kokybe paženklinto maisto, kuris būtų palankus gamtai ir žmogaus sveikatai, o vartotojai atpažintų šiuos maisto produktus ir būtų išrankūs kokybiško maisto valgytojai“, – sako šventę organizuojanti VšĮ „Sveikatai palankus“ vadovė Raminta Bogušienė.

Šventėje dalyvių laukia konferencija, kurios metu pranešimus skaitys žymiausi Lietuvos maisto srities ekspertai, gerąja patirtimi dalinasi gamintojai, o specialistai pristatys kokybe paženklinto maisto sektoriaus naujienas. Šventėje bus surengta ir kokybiškų produktų mugė, kurioje dalyviai galės degustuoti siūlomus produktus ir juos įsigyti.

Kaip pasakoja šventės organizatorė R. Bogušienė, konferencijos metu patirtimi apie vaikų mitybą darželiuose dalinsis Šiaulių miesto lopšeliai-darželiai, gamintojai kalbės apie kokybę paženklintus maisto produktus, Vilniaus universiteto (VU) Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas kalbės apie sąmoningą maisto pasirinkimą, gydytojas neurochirurgas, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto docentas daktaras Kęstutis Skauminas atskleis visą tiesą apie sveikų smegenų „dietą“, o sveiko maisto technologė R. Bogušienė pasakos, kaip į mitybą integruoti kokybe paženklintus maisto produktus.

Vienas iš konferencijos pranešėjų Rimantas Stukas pabrėžia, kad Lietuvos gyventojų mityboje vis dar trūksta sąmoningumo: „Lietuvos gyventojų pastarųjų metų mitybos tyrimai rodo, kad mitybos įpročiai išlieka nepalankūs sveikatai, rinkdamiesi maisto produktus, žmonės per mažai galvoja apie jų galimą poveikį sveikatai. Per maža gyventojų dalis kasdien vartoja daržovių, vaisių, grūdinių ir pieno produktų, sumažėjo žuvies ir jos produktų vartojimo dažnumas, vis dar daugiau nei pusė suaugusių asmenų sūdo jau pagamintą maistą, taip pat geriama nepakankamai vandens“, – sako profesorius.

Renginio metu taip pat vyks konkurso „Kokybe paženklintas maisto produktas 2022“ apdovanojamai – bus apdovanota po vieną maisto produktą iš ekologiškų produktų, nacionalinės kokybės ir saugomų nuorodų kokybės sistemų. Šiuo metu gamintojai konkursui pateikė daugiau nei 30 įvairių produktų.
Registracija į renginį – būtina, o iki šventės likus mėnesiui, užsiregistruoti jau spėjo beveik 200 dalyvių, 16 gamintojų, o maisto produktų, kuriuos svečiai galės padegustuoti ar įsigyti – virš 100.

„Šiais metais tikimės didelio augimo, nes visi pasiilgę gyvų susitikimų, informacijos ir bendravimo. Gamintojų ir dalyvių aktyvumas rodo, kad šie metai bus rekordiniai ir tikimės, kad visus galėsime priimti į šventę“, – pabrėžia R. Bogušienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją