1. 100 proc. sultyse išlieka nemažai vitaminų ir mineralinių medžiagų
Nors vaisiai ir daržovės mūsų racione turėtų vyrauti bent 5 kartus per dieną, sulčių nereikėtų nuvertinti. Ne tik vaisiuose, bet ir 100 proc. sultyse randame gausybę vitaminų ir mineralinių medžiagų. Pavyzdžiui, vienoje pomidorų sulčių stiklinėje (250 ml) yra apie 14 proc. kalio, 8 proc. magnio, 5 proc. fosforo dienos normos. Morkų sultyse gausu kalio ir kitų mineralinių medžiagų.
2. 100 proc. sultyse – jokių konservantų ir pridėtinio cukraus
Parduotuvėje rinkdamiesi sultis sudvejojate jų sudėtimi ir spėliojate, ar 100 proc. sultyse tikrai nėra konservantų? Užrašas ant pakuotės „100 % sultys“ nurodo, kad gaminyje yra vaisių, uogų arba daržovių sulčių be jokių priedų – nėra konservantų, dažiklių, kitų spalvą ar konsistenciją keičiančių medžiagų. Tokias medžiagas ES direktyva griežtai draudžia dėti į 100 proc. sultis. Jų sudėtyje nėra ir pridėtinio cukraus bei kitų saldiklių. Rasite tik natūralų vaisiuose esantį cukrų.
Nereikėtų baimintis, kad 100 proc. sultys ilgai išsilaiko ne tik stiklinėse, plastikinėse, bet ir kartoninėse pakuotėse, nes tai lemia gamybos procese atliekama pasterizacija ir pakuotės sandarumas.
3. Skirtingos spalvos sultyse – skirtingų vitaminų įvairovė
Kalbant apie vaisius ir daržoves, yra viena taisyklė – kuo ryškesnė produkto spalva, tuo jame daugiau naudingų medžiagų. Atitinkamai yra ir su 100 proc. sultimis. Štai mėlynos ir purpurinės spalvos daržovėse ar vaisiuose (baklažanuose, burokėliuose, mėlynėse, vynuogėse) gausu mūsų akims, dėmesiui ir atminčiai reikalingų mineralinių medžiagų bei vitaminų, tokių kaip beta karotinas, B grupės vitaminai bei vitaminai C, E, A, fenoliai antocianai. Kiek mažesnis šių medžiagų kiekis aptinkamas ir sultyse, tad norėdami gauti organizmui reikalingų medžiagų ir vitaminų iš daržovių ar vaisių ne sezono metu, galite vieną jų porciją per dieną pakeisti atitinkamomis sultimis. Vartokite kuo įvairesnes 100 proc. sulčių rūšis, kadangi kiekvienoje iš jų yra skirtingų vitaminų ir mineralinių medžiagų, nevienodas ir jų kiekis. Įvairovė – labai svarbi jūsų mityboje.
4. Sultys – ne gėrimas
Daugelis sultis laiko gėrimu ir priskiria per dieną išgeriamiems skysčiams. Iš tiesų, tai yra maistas ir turėtų būti vartojamas saikingai kaip užkandis ar desertas dienos metu. Taip yra todėl, kad jų sudėtyje gausu organizmui naudingų medžiagų, kurių aptinkama ir kituose maisto produktuose, pavyzdžiui, ryžiuose ar varškėje. Rekomenduojama per dieną išgerti vieną stiklinę sulčių lėtai gurkšnojant, kad jose esančios naudingos medžiagos būtų geriau pasisavinamos.
5. Sultys išgertos valgant, netrikdo virškinimo
Gydytoja pataria vandenį, sultis ir kitus gėrimus gerti tuomet, kai jaučiate troškulį. Žinoma, pagrindinis skysčių šaltinis turėtų išlikti vanduo. Gėrimus galima vartoti tiek prieš valgį, tiek valgio metu, tiek po jo. Gajus mitas, kad skysčiai, suvartoti valgio metu, sutrikdo virškinimą, tačiau tai netiesa. Jos teigimu, gėrimus atitolinti nuo valgio reikia tik sergant tam tikromis virškinimo ligomis arba po kai kurių virškinimo organų operacijų, gydytojui rekomendavus. Taip pat vaikams, besiskundžiantiems prastu apetitu, prieš valgį nereikėtų gerti sulčių, nes energinės medžiagos, esančios jose, tik sumažins apetitą. Kadangi 100 proc. sultis vertiname labiau kaip maistą, negu kaip skystį, jas galima gerti vietoje užkandžio.