Mitus apie vienus vertingiausių maisto produktų atsiųstame pranešime aiškina bendrovės „Groward Group“ vadovas Tomas Strumskas.
MITAS. Galima valgyti po tris kiaušinius per savaitę
Anksčiau buvo manoma, kad galima suvalgyti tik po kelis kiaušinius per savaitę. Tačiau naujausios mokslininkų studijos rekomenduoja žmogui suvalgyti bent po kiaušinį per dieną. Šiame produkte gausu naudingųjų medžiagų, o kalorijų – vos 70–90.
Kaip parodė JAV publikuotų tyrimų rezultatai, vartojant daugiau kiaušinių, vyrų širdies ir kraujotakos sistemos ligų rizika ne didėja, bet mąžta.
MITAS. Iš ūkininkų perkami kiaušiniai kokybiškesni
Daugelis mano, kad perkant kiaušinius iš ūkininkų, jie bus sveikesni ir geresnės maistinės vertės. Tai tiesa tik tuo atveju, jeigu vištos lesinamos kokybišku pašaru, laikomos geromis sąlygomis, tinkamai vykdoma ligų prevencija. Tačiau tai patikrinti, ypač jeigu kiaušiniai perkami turgavietėse ir yra neženklinti, praktiškai neįmanoma.
Pagal reikalavimus, parduotuvėse gali būti parduodami tik A klasės kiaušiniai. Jie kruopščiai tikrinami Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistų, oficialus ženklinimas rodo vištų laikymo sąlygas, pavyzdžiui, ant kraiko laikomų vištų kiaušiniai žymimi skaičiumi „2“. Taip pat nurodoma, kokiais pašarais vištos yra lesinamos, pirkėjai yra tiksliai informuoti apie kiaušinių šviežumą ir galiojimo laiką.
MITAS. Galima ilgai laikyti tik šaldytuve
Nupirktus kiaušinius rekomenduojama laikyti šaldytuve, tačiau bent porą savaičių juos galima laikyti ir kambario temperatūroje. Kai kiaušinis laikomas vėsioje temperatūroje (žemesnėje nei 7 laipsnių), patartina jį suvartoti per 4 savaites nuo galiojimo termino pradžios, bet ne vėliau nei ant pakuotės nurodyta galiojimo data. Kiaušinį patariama dėkle laikyti smaigaliu žemyn.
Specialistai rekomenduoja kiaušinius laikyti šaldytuvo lentynoje, specialioje dėžutėje. Šaldytuvo durelės nėra tam tinkamiausia vieta, nes ten aukščiausia temperatūra, o dažnai atidarant dureles, jose esantys produktai patiria temperatūros kaitą ir todėl gali greičiau sugesti.
MITAS: Naudingiausi – tamsiatryniai
Laisvai ant kraiko laikomų vištų kiaušinius „Rido“ tiekiančios įmonės atstovas T. Strumskas teigia, kad kiaušinio maistinė vertė nepriklauso nuo trynio spalvos – jis gali būti maistingas ir tamsesnis, ir baltesnis – tai priklauso nuo vištoms duodamų pašarų. Trynio spalva priklauso ir nuo metų laiko: žiemą dedamų kiaušinių tryniai dažniausiai būna šviesesni.
MITAS. Plauti kiaušiniai galioja tiek, kiek ir neplauti
Kiaušinius plaukite tik tuomet, kai nuspręsite juos vartoti. Neplaukite jų ką tik nupirktų, nes taip labai sutrumpinsite galiojimo terminą, teigia Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.
MITAS. Dribsniai pusryčiams geriau negu kiaušiniai
Net dviejose britų mitybos specialisto Robo Hobsono sudaryto sveikiausių pusryčių penketuko vietose puikuojasi patiekalai iš kiaušinių. Viename recepte siūlomas virtas ar keptas kiaušinis su skrudinta duona, kitame – šakšuka (iš Izraelio kilęs keptas kiaušinių ir šviežių daržovių patiekalas) su pomidorų ir paprikų padažu. Tuo tarpu saldūs pusrytiniai grūdų dribsniai, skrudinta duona su vaisių džemu ir saldūs grūdiniai batonėliai pateko į blogiausių pusryčių patiekalų penketuką.
Pasak mitybos specialisto, kiaušinis – tiesiog tobulas maistas pusryčiams, su juo gausite visą gamą vitaminų, taip pat gerai įsisavinamų baltymų ir retųjų amino rūgščių. Kiaušiniai, skirtingai nei dauguma dribsnių, sotumo suteikia daugeliui valandų, todėl yra nepamainomi norintiems sulieknėti. Tyrimai rodo, kad pusryčiams kiaušinių valgantys žmonės mažiau maisto suvartoja dienos metu.