Pasak Indrės Baltrušaitienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, anksčiau brokoliai Lietuvoje buvo laikomi egzotika, tačiau šiandien tai yra vienas populiariausių pirkėjų pasirinkimų.

„Per pastaruosius penkerius metus brokolių populiarumas sparčiai išaugo, o didžiausi pardavimai pastebimi žiemą. Pirkėjai šią daržovę dažniausiai renkasi sausio–balandžio mėnesiais. Šiuo metu asortimentą sudaro brokoliai iš Ispanijos ir Italijos, šiek tiek vėliau – iš Nyderlandų ir Lenkijos, o nuo liepos iki rugsėjo pirkėjai gali įsigyti lietuviškų brokolių“, – sako I. Baltrušaitienė.

Mažai kalorijų, gausu maistinių medžiagų ir antioksidantų – tai tik kelios brokolių savybės, dėl kurių jis tapo neatsiejama sveikos mitybos dalimi. Tai tikras skaidulų ir baltymų šaltinis, kuriame taip pat gausu geležies, kalio, kalcio, seleno ir magnio, taip pat vitaminų A, C, E, K bei B grupės vitaminų, įskaitant folio rūgštį.

1. Mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką

Pasaulinis tyrimas „Nutrition Research“ parodė, kad reguliariai valgant virtus brokolius sumažėja širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Tokius rezultatus lemia sumažėjęs bendras cholesterolio kiekis organizme.

Įvairūs pasauliniai tyrimai taip pat leido nustatyti, kad reguliarus brokolių įtraukimas į racioną užkerta kelią širdies audinių pažeidimams.

2. Padeda stiprinti kaulus

Daugybė brokoliuose esančių maistinių medžiagų, įskaitant kalcį, vitaminą K ir fosforą, yra būtinos sveikiems kaulams palaikyti. Čia svarbiausią vaidmenį atlieka vitaminas K, kuris didina kaulų mineralų tankį, mažina jų lūžių procentą žmonėms, sergantiems osteoporoze.
Suaugusiesiems reikia 1 mikrogramo vitamino K vienam kūno svorio kilogramui per dieną. Tai reiškia, kad jeigu žmogus sveria 75 kg, jis turi gauti 75 mikrogramus vitamino K. Vos 100 gramų garintų brokolių suteikia 145 mg vitamino K.

3. Gerina diabeto kontrolę

Valgydami brokolius galite sumažinti cukraus kiekį kraujyje ir pagerinti diabeto kontrolę. Atlikti tyrimai rodo, kad 2 tipo cukriniu diabetu sergantys pacientai, kurie valgo brokolius, gali lengviau suvaldyti cukraus kiekį kraujyje. Tokius rezultatus lemia brokoliuose esantis sulforafanas.
Taip pat nustatyta, kad žmonės, kurie vartoja daugiau skaidulų turintį maistą, rečiau serga 2 tipo cukriniu diabetu nei tie, kurie valgo mažai skaidulų turinčių maisto produktų.

4. Gerina odos būklę

Brokoliai yra puikus vitamino C šaltinis. Suvalgius vos 100 g brokolių galite gauti visos dienos rekomenduojamą vitamino C dozę.

Vitaminas C padeda kūnui gaminti kolageną, kuris yra pagrindinė kūno ląstelių ir organų, įskaitant odą, palaikymo sistema. Vitaminas C, kaip antioksidantas, taip pat gali padėti išvengti odos pažeidimų, taip pat senėjimo raukšlių.

5. Mažina vėžio riziką

Nors nėra vieno produkto, kuris užkirstų kelią vėžiui, manoma, jog sveika mityba vis dėlto gali sumažinti tam tikrų onkologinių ligų riziką.

Pagrindinė brokolių sudedamoji dalis yra fitochemikalas, žinomas kaip sulforafanas. Tyrimai parodė, kad būtent ši medžiaga gali turėti įtakos stiprinant detoksikaciją ir mažinant vėžio riziką.

6. Universalus virtuvėje

Nesvarbu, kaip paruoštus brokolius valgysite – virtus ar žalius, tai vis tiek bus vertingas subalansuotos mitybos priedas. Svarbu žinoti, kad valgant nereikėtų išmesti brokolių stiebų, nes juose yra daugiau naudingų maistinių medžiagų negu žiedynuose.

Brokolis gali būti valgomas kaip kasdienis užkandis, pasirenkamas kaip garnyras arba naudojamas kaip pagrindinis patiekalo ingredientas. Ekspertai pateikia trintos brokolių sriubos receptą, kuris puikiai parodo, kokia universali gali būti ši daržovė.

Brokolių sriuba su mėlynojo pelėsio sūriu


Reikės:

  • 1 vnt. brokolio
  • 1 vnt. svogūno
  • 1 vnt. poro
  • 1 vnt. saliero lapkočio
  • 1 vnt. didelės bulvės
  • 1 l daržovių arba vištienos sultinio
  • 1 v. š. sviesto
  • 2 v. š. aliejaus kepimui
  • 150 g mėlynojo pelėsio sūrio
  • druskos, pipirų

Paruošimas:

Susmulkinkite svogūną ir pakepinkite puode, kol pagels. Sudėkite sviestą, smulkintą salierą, porą ir bulvę. Uždėkite dangtį ir patroškinkite 5 minutes. Sudėkite kietesnes brokolio dalis (kotelius), supilkite sultinį ir troškinkite 5–10 minučių, kol visos daržovės suminkštės. Suberkite likusias brokolio dalis ir druską, patroškinkite dar 5 minutes. Masę sutrinkite maisto trintuvu, tuomet sutrupinkite sūrį. Supilstę į lėkštes, pabarstykite juodaisiais pipirais. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)