Kuo hipertonija sergančio žmogaus valgiaraštyje daugiau daržovių, tuo geriau. Tačiau mėsos bei žuvies taip pat nederėtų pamiršti.
Kopūstai, morkos, burokėliai
Šios daržovės turi taip naudingo ir reikalingo širdžiai kalio bei magnio, todėl valgykite jas į sveikatą! O ląsteliena padeda organizmui susidoroti su žalinguoju cholesteroliu, užkirsdama jam kelią patekti į kraują. Be to, daržovės padeda nepersivalgyti.
Džiovinti abrikosai, razinos
Be to, kad džiovintuose vaisiuose yra kalio bei magnio, jie dar – ir puikus saldumynų pakaitalas. O hipertonikei šokoladą bei cukrų geriau apskritai išbraukti iš valgiaraščio.
Produktai su neskaldytais grūdais
Žinoma, tai įvairios kruopos ir duona. Virkite košes iš neskaldytų grūdų – jos organizmui suteiks energijos, ilgai išliks sotumo jausmas. Kruopose gausu angliavandenių, ląstelienos, taip pat mikroelementų, kurie naudingi kraujagyslėms.
Jūros produktai
Jūros gėrybės bei jūros kopūstai pasižymi fosforo ir jodo gausa, jau minėto kalio ir magnio sankaupomis. Valgydamos juos, ilgiau jausitės sočios.
Žuvis
Geriausia rinktis neriebų jūros ešerį, menkę. Neriebioje žuvyje yra magnio ir kalio, o riebioje šių elementų nėra tiek daug. Riebioje žuvyje yra naudingųjų Omega-3 rūgščių, tačiau jų galite nusipirkti vaistinėje.
ĮSIDĖMĖKITE. Venkite produktų, turinčių gyvulinės kilmės riebalų: dešrų, taukų, grietinės, grietinėlės, sviesto, nenugriebto pieno. Taip reikalingų riebalų visaverčiam virškinimo procesui galite gauti, vartodamos saulėgrąžų ar alyvuogių aliejų (tik saikingai!).
Taip pat nenaudingiems riebalams priskiriami tortų bei pyragaičių kremas, beveik visi sūriai ir, žinoma, lašiniai.