Daugeliui nuo mažų dienų morkų valgymas asocijuojasi su geresniu regėjimu. Tačiau jų nauda žmogaus organizmui yra daug platesnė. Jos ne tik kupinos vitaminų, mineralų ir ląstelienos, bet ir yra puikus antioksidantų šaltinis.
Pasak Indrės Baltrušaitienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, nors morkomis prekiaujama ištisus metus, didžiausias jų populiarumas pastebimas viduržiemį.
„Kalėdinės prekybos metu morkų pardavimai išauga maždaug 20–30 proc. ir iki pat sezono pabaigos išlaiko stabilumą. Kovo mėnesį pirkėjams jau siūlome pavasario derliaus naujienas, todėl daugelis renkasi paragauti šviežias importines, užuot pirkę žiemines lietuviškas morkas. Pastarosios pernai buvo pardavinėjamos iki gegužės pradžios, o ankstyvomis vėl pradėjome prekiauti nuo rugpjūčio pradžios. Esant šiai pertraukai, pirkėjams siūlėme morkas iš kitų šalių“, – sako I. Baltrušaitienė.
Padeda palaikyti reguliarų svorį
Morkos turi daugybę naudingų savybių žmogaus organizmui. Maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės teigimu, jos yra puikus beta karotino šaltinis, taip pat padeda palaikyti sveiką cholesterolio lygį ir leidžia užkirsti kelią širdies ligoms. Be to, tai yra gera priemonė sprendžiant vidurių užkietėjimo problemas.
„Viena iš priežasčių, kodėl dietologai ir kūno rengybos entuziastai dažniausiai pataria įtraukti morkas į mitybos racioną – dėl jų naudos siekiant palaikyti reguliarų kūno svorį. Tam ypač tinka ne tik žalios morkos, bet ir jų sultys. Neapdorotų morkų puodelis turi tik 50 kalorijų, o tai yra vos 3 proc. dienos kalorijų normos, laikantis 1500 kalorijų dietos. Virtų morkų puodelyje kalorijų bus tik šiek tiek daugiau – 54, tačiau skirtumas toks nedidelis, kad norint palaikyti kūno formas, į mitybos racioną galite įtraukti tiek žalias, tiek virtas morkas“, – sako V. Juodkazienė.
Svarbu ir tai, kad morkose yra randamas nemažas skaidulų kiekis. Valgant daug skaidulų turinčias daržoves, jų virškinimas užtrunka ilgiau ir nekankina alkio jausmas.
Kaip paruošti morkas?
Maisto ekspertė sako, kad perkant morkas reiktų atkreipti dėmesį į jų odelę – ji neturėtų būti dėmėta ar susiraukšlėjusi, ir pateikia keletą patarimų ne tik dėl jų laikymo, bet ir vartojimo.
„Geriausia morkas laikyti sandariame plastikiniame maišelyje šaldytuve. Tačiau prieš tai reikia pašalinti žalumynus nuo jų viršūnių, kad jie neištrauktų iš šaknų drėgmės ir maistinių medžiagų. Morkos yra labai universalios daržovės, jas galima valgyti žalias, troškintas, virtas, skrudintas arba naudoti kaip sriubų ar troškinių ingredientą“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Pasak jos, sultyse esančios morkos suteikia saldų, švelnų skonį, jas verdant gali sumažėti arba pasišalinti vitaminai, o žalios arba troškintos morkos turi didžiausią maistinę vertę. Tačiau nesvarbu, kokį morkų paruošimo būdą pasirinksite – jas garinsite, valgysite žalias ar panardinsite į kreminį humusą – jos bet kokiu atveju praturtins jūsų mitybos racioną maistingomis medžiagomis, o dėl mažo kalorijų kiekio leis nesibaiminti dėl kūno formų.
Svarstantiems, ką įdomaus galima pasigaminti iš morkų, maisto ekspertė pateikia du receptus, kuriems pagaminti pakaks vos pusvalandžio jūsų laiko.