Prekybininkų teigimu, pagal populiarumą tarp pirkėjų avietes lenkia tik braškės ir šilauogės. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pranešime žiniasklaidai pažymi, kad avietėse yra daug skaidulų, be to, jose gausu organizmui naudingų mineralų: geležies, kalio, vario, vitamino C , B grupės vitaminų ir liuteino, tad svarbu vasarą jas įtraukti į kasdienį mitybos racioną.
Nekaloringos, bet ypač naudingos
Pasak gydytojos dietologės, sezoninėmis, vietoje augančiomis uogomis visada palanku praturtinti kasdienį mitybos racioną, tačiau paros vaisių norma neturėtų viršyti 300 gramų. „Lyginant su didžiąja dalimi vaisių, daugumos uogų, ypač augančių miškuose, kaloringumas yra sąlyginai nedidelis, fruktozės kiekiai taip pat nėra dideli. Be to, uogos ypatingai vertinamos dėl polifenolių ir antioksidantų gausos, tad vasarą nepraleiskite galimybės jų paskanauti“, – siūlo dr. E. Gavelienė.
Gera žinia ir kontroliuojantiems svorį – avietės skatina medžiagų apykaitą. „Avietės priskiriamos prie uogų, kurios daro įtaką medžiagų apykaitos pagreitėjimui. Be to, jos itin naudingos akių sveikatai, taip pat rekomenduojamos vėžio prevencijai. O žmonėms, kurie yra nuolat varginami įvairių infekcijų, taip pat verta jų skanauti dažniau“, – pataria gydytoja dietologė.
Avietės – lepios uogos
Kaip prisiskynus ar nusipirkus aviečių jas kokybiškas išlaikyti namie? „Venkite temperatūros svyravimų: jei pirkote avietes parduotuvėje ir ėmėte jas iš šaldytuvo, kuo greičiau grįžę jas sudėkite į savąjį, nes ilgiau palaikius avietes šilumoje susidarys kondensatas. Jei prisiskynėte aviečių miške ar sode, į talpos dugną būtinai įtieskite rankšluostinio popieriaus, kuris sugers drėgmę. Plauti avietes reikėtų tik prieš pat vartojimą ir svarbiausia jų ilgai nepalikti drėgnų“, – pataria „Rimi“ produktų vadovė Rūta Genienė.
Siūlome pasigaminti gaivų desertą su avietėmis.