Gervuogės

Labai maistingos uogos, turinčios naudingų vitaminų (savo kiekiu išsiskiria vitaminai C ir K – pastarasis padeda krešėti kraujui ir svarbus kaulinio audinio metabolizme), mineralų (ypač mangano, kuris gyvybiškai svarbus kaulų vystymuisi ir imuninei sistemai), gausų kiekį skaidulų, antioksidantų, mažai angliavandenių.

„Kaip ir kitose mėlynos spalvos uogose gervuogėse yra įspūdingas kiekis antocianinų. Gervuogėse esantys antioksidantai padeda kovoti su laisvaisiais radikalais ir koreguoja smegenų nervinių ląstelių tarpusavio ryšį. Antioksidantai mažina uždegiminius procesus smegenyse, o kartu stiprinami pažinimo ir motoriniai gebėjimai bei atmintis. Gervuogių ekstraktas pasižymi antibakteriniu ir priešuždegiminiu poveikiu prieš kai kurias bakterijų rūšis, kurios sukelia burnos ligas. Būtina atlikti daugiau tyrimų, tačiau teigiama, jog gervuogių ekstraktas gali padėti išvengti ir kontroliuoti dantenų ligas“, – apibūdina mitybos specialistė dr. S. Čapkauskienė.