Subalansuotos mitybos pagrindas – įvairūs produktai, pasižymintys nedideliu riebalų ir cukraus, tačiau reikšmingu vitaminų ir mineralų kiekiu, primenama atsiųstame pranešime. Subalansuotą mitybą sudaro pilno grūdo produktai, mėsa, pupelės ir riešutai, pieno gaminiai, aliejai ir didžiausia sveikos mitybos piramidės dalis – vaisiai ir daržovės. Trumpai apžvelkime kiekvieną grupę.

Pilno grūdo produktai. Rafinuoti balti miltai pasižymi menka maistine verte, todėl rekomenduojama baltų miltų gaminius (batonus, makaronus) pakeisti pilno grūdo produkcija.

Mėsa, pupelės, riešutai. Baltymai – tinkamam kaulų ir smegenų vystymuisi būtina maistinė medžiaga. Sveikatai naudingų baltymų ir maistinių medžiagų gausu mėsoje, pupelėse, riešutuose.

Pieno gaminiuose yra kalcio, vitamino D ir kitų būtinų maistinių medžiagų. Juose taip pat apstu riebalų, todėl patartina rinktis nedideles sūrio porcijas, liesą pieną ir jogurtą.

Aliejus. Rekomenduojama rinktis neriebų ir cukraus neturintį aliejų – pavyzdžiui, alyvuogių.

Vaisiai ir daržovės. Tiek švieži, tiek perdirbti vaisiai ir daržovės yra vertinga visavertės mitybos dalis: jų rekomenduojama valgyti penkiskart per dieną. Maistinių medžiagų šaltinis – vaisiai – pasitarnauja kaip geras užkandis. Nors juose netrūksta natūralaus cukraus, vaisių cukrus yra geresnis pasirinkimas nei pridėtinis. Mažiausiu cukraus kiekiu pasižymi citrusiniai vaisiai (citrinos, laimai, greipfrutai, apelsinai), avietės, braškės, gervuogės, kiviai, melionai ir persikai.

Daržovės yra pagrindinis būtinų vitaminų ir mineralų šaltinis. Tamsūs, lapiniai žalumynai turi daugiausia maistinių medžiagų, todėl juos rekomenduojama valgyti su kiekvienu patiekalu. Tam, kad organizmo poreikiai būtų patenkinti, patartina rinktis kuo įvairesnes daržoves ir vaisius, augančius gimtojoje geografinėje plotmėje.

Kaip rašoma Sveikatos mokymo ir ligų centro 2010 m. parengtose „Sveikos mitybos rekomendacijose“, kai trūksta šviežių vaisių ir daržovių, galima valgyti šaldytas, džiovintas ir konservuotas (jeigu jos nelabai sūrios) alternatyvas. Apdoroti vaisiai ir daržovės prieinami visus metus, o jų kokybę užtikrina griežti Europos Sąjungos reikalavimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)