R. Šilenskienė atskleidžia pati išbandžiusi ne vieną mitybos būdą, kol atrado sau tinkamą – nuo žaliavalgystės iki paleo mitybos, todėl idėja šiai knygai brendo ne vienerius metus.

„Mūsų šeimoje maistas visada turėjo didelę reikšmę, nes mano mama buvo nuostabi šeimininkė. Buvome įpratę valgyti tik sveiką, namuose pagamintą maistą. Prieš dešimtmetį pradėjusi savo žiniomis dalintis su kitais, pamačiau, kad žmonėms sveikos mitybos principai nuoširdžiai rūpi“, – pasakoja R. Šilenskienė.

Sveiko maisto ekspertė atskleidžia, kad ką tik išleistoje jos knygoje yra sudėti pusryčių, pietų ir vakarienės receptai, o patys receptai ir maisto produktai yra suskirstyti pagal metų laikus ir paros laiką.

„Energijos suteikiantys produktai turėtų būti valgomi dieną, o produktai, skirti ramybei ir regeneracijai, – vakare. Knygoje skaitytojai ras ne tik receptų, bet ir patarimų, kaip maitintis kelionėje ar darbe – tai bus neįmantrūs, greitai pagaminami bei tinkantys tiek vaikams, tiek suaugusiesiems patiekalai. Visuose receptuose nėra tik dviejų produktų – gliuteno ir cukraus“, – sako autorė.

Sveiko maisto ekspertė vis dar stebisi visuomenėje vyraujančiais stereotipais apie sveiką maistą ir tuo, kad žmonės, sugalvoję pakeisti savo maitinimosi įpročius, neretai sulaukia neigiamos aplinkinių reakcijos.

„Mes juk nesistebime faktu, kad žmonės kasdien valosi dantis, tačiau stebimės, jei jie nusprendžia pradėti sveikai maitintis. Sveika gyvensena turi tapti norma. Juk dauguma žmonių valgydami nesveiką maistą kenkia tik sau – į savo organizmą, kaip į šiukšlių dėžę, kemša viską iš eilės, o paskui ieško stebuklingos tabletės geresnei savijautai. Mes visi galime būti ilgaamžiai, todėl leiskime sau gyventi ilgai ir laimingai“, – sako R. Šilenskienė.

Norint pajusti subalansuotos mitybos naudą, autorės teigimu, geriausia sveikai maitintis mažiausiai kelias savaites. Dėl šios priežasties knygoje „Pirmas šaukštas“ ne tik sudėti įvairūs receptai, bet ir sudaryti konkretūs mitybos planai, skirti kelioms savaitėms į priekį.

„Mano knygos tikslas – parodyti, kad sveikas gyvenimo būdas nereikalauja didelių pastangų, užtenka tik noro, o subalansuotas ir sveikas maistas gali būti skanus ir įvairus. Noriu skaitytojus išmokyti receptų iš paprastų produktų, kurie patenkina visų šeimos narių poreikius. Savo knygoje netgi pateikiu schemą – kas, kada ir kaip turėtų būti valgoma ir padedu suprasti, koks maistas tinka konkrečiam žmogui, mes mityba yra individualus kiekvieno žmogaus reikalas“, – pasakoja R. Šilenskienė.

Rita Šilenskienė – subalansuotos mitybos akademijos „Pirmas šaukštas“ įkūrėja ir vadovė, pripažinta maisto ekspertė – praktikė, sukūrusi „8 savaičių lieknėjimo“ programą moterims. R. Šilenskienė taip pat yra sveikos gyvensenos televizijos laidos „Sveikatos kodas“ mitybos įtakos sveikatai rubrikos vedėja. Daugiau nei dešimt metų veda maisto gaminimo seminarus – degustacijas, rašo straipsnius bei nuolat save tobulina įvairiuose mokymuose. Autorė yra įgijusi sveikos gyvensenos ir grožio verslo bakalauro diplomą, turi Stanfordo universiteto, Australijos Open2Study „Food, Nutrition&Your Health“ sertifikatus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)