Apie tai papasakojo mitybos specialistė ir terapeutė Elena Jegorova.

Ekspertė patarė rauginti kopūstus namuose arba, jei perkate, atidžiai perskaityti sudėtį – daugiau nieko, išskyrus druską ir pačius kopūstus, neturėtų būti.

„Į raugintus kopūstus dažnai dedama acto rūgšties arba pats produktas pasterizuojamas. Actas pagreitina produkto brandinimą, tačiau perpus sumažina jo naudingumą. Taip pat ir pasterizacija sumažina naudingų medžiagų kiekį raugintuose kopūstuose“, – sakė pašnekovė.

Rauginti kopūstai: nauda moterims ir vyrams

Medikė pažymėjo, kad raugintuose kopūstuose 100 gramų yra tik 23 kcal, dėl to jie beveik neprisideda prie svorio augimo.

Juose yra daug įvairių mineralinių medžiagų, įskaitant kalį, kalcį, geležį, manganą, B grupės vitaminų, vitaminų A ir K bei daug vitamino C.

Kopūstuose taip pat yra daug prebiotikų – tai medžiagos, skirtos naudingos mikrofloros vystymuisi, „maistas“ naudingoms bakterijoms, probiotikai – lakto- ir bifidobakterijos (galinčios stimuliuoti apsauginės žarnyno mikrofloros veiklą – red.).

Raugintuose kopūstuose yra pieno rūgšties ir šiek tiek acto rūgšties.

Rauginti kopūstai

Rūgštys susidaro rauginant žalius kopūstus, bakterijos pakeičia žalių kopūstų savybes, jie tampa raugintais kopūstais, ir tada pasikeičia daržovės savybės – ji pagal tam tikrus rodiklius tampa naudingesnė už žalią.

„B grupės vitaminai, vitaminas K, mineralinės medžiagos, bakterijos – visa tai būtina normaliai virškinamojo trakto ir imuninės sistemos veiklai“, – pabrėžė Egorova.

Pasak jos, jei žmogui yra sumažėjęs skrandžio sulčių gamybos sekrecinis aktyvumas, kopūstuose esančios naudingosios medžiagos gali padėti skrandžio darbui.

Tuo atveju, jei yra per didelis sekrecinis aktyvumas, vertėtų apriboti šio produkto vartojimą.

Turėtumėte pasikliauti savo savijauta – tai svarbiausias kriterijus suaugusiesiems formuojant mitybą.

Raugintų kopūstų vartojimas labai naudingas žarnynui, nes jis didina peristaltiką (taip vadinamas tuščiavidurių vamzdinių organų sienelių susitraukimas, vykstantis bangomis – red. past.), tai yra žmogui nebus vidurių užkietėjimo.

Raugintuose kopūstuose yra daug ląstelienos, kurios dalis nesuvirškinama.

Mitybos specialistė pridūrė, kad kopūstų skaidulos yra labai naudingos, jos tarsi šluota sugeba nušluoti visą perteklių iš mūsų žarnyno:

„Žarnynas yra mūsų imuninės sistemos dalis. Čia gyvena naudingosios bakterijos, kurios gamina daugybę komponentų, padedančių ne tik virškinimui, bet ir imuninei sistemai.

Amerikos dietologų asociacija ir Vėžio institutas Jungtinėje Karalystėje pataria vartoti raugintus kopūstus siekiant išvengti žarnyno vėžio.“

Rauginti kopūstai

Kopūstai padeda virškinti angliavandenius, ypač cukrų, kuris gali būti natūralus arba pridėtinis.

Dėl šios savybės šis produktas padeda kasai ir apsaugo nuo 2 tipo diabeto išsivystymo.

Pieno rūgšties bakterijos prisideda prie kepenų veiklos, padeda joms kovoti su toksinais.

Be to, komponentai, kurių yra raugintuose kopūstuose, prisideda prie to, kad organizme nesusidarytų mažo ir labai mažo tankio lipoproteinų, kurie gali cirkuliuoti kraujyje ir pažeidus kraujagyslių vientisumą lemti aterosklerozinių plokštelių susidarymą.

Rauginti kopūstai gali apsaugoti mūsų kraujagysles ir padėti kepenims surišti šiuos lipoproteinus.

Jei žmonės valgo maisto produktus, kuriuose yra „blogųjų“ riebalų, būtent raugintų kopūstų komponentai gali padėti juos pašalinti iš organizmo.

B grupės vitaminai, kurių yra šiame produkte, būtini sveikai odai, plaukams ir normaliai nervų sistemos veiklai – jie padeda formuotis nervinių ląstelių aksonų mielininiams apvalkalams (aksonas – nervinės ląstelės atauga, kuri perduoda nervinius impulsus į organus – red. past.)

Rauginti kopūstai – kontraindikacijos

Lėtinę hipertenziją turintys žmonės neturėtų suvartoti daugiau kaip 100 g raugintų kopūstų per dieną.

Kopūstus reikėtų valgyti po pietų, nes juose yra druskos, kuri organizme sulaiko skysčius, o jei jų suvalgysite vakare, ryte gali atsirasti patinimų.

Paūmėjus gastritui, pepsinei opaligei, ūminiam pankreatitui, nuolatiniam rėmeniui, dirgliosios žarnos sindromui, esant skausmingiems pojūčiams, reikėtų atsisakyti šio produkto.

Sergant refliuksiniu ezofagitu, reikėtų riboti raugintų kopūstų kiekį racione.

Jei pavartojus produkto žmogų vargina vidurių pūtimas arba jaučiamas žarnyno pūtimas, taip pat pageidautina nutraukti raugintų kopūstų vartojimą arba sumažinti jų kiekį racione.

Kaip dažnai galima valgyti raugintus kopūstus

Per dieną galite suvartoti 100–200 g šio produkto. Jį reikėtų valgyti tris kartus per savaitę.

Suaugęs žmogus, vartodamas raugintus kopūstus, turėtų pats pajusti, ar šis produktas jam tinka, ir padaryti išvadas dėl tolesnio jo įtraukimo į mitybą.

Raugintus kopūstus galima valgyti kaip garnyrą prie mėsos, žuvies ir daržovių. Nepatartina jo valgyti su daržovėmis, kuriose gausu krakmolo (krakmolingomis laikomos bulvės ir kukurūzai).

Rauginti kopūstai

Kopūstuose beveik nėra kalorijų, o jei jie valgomi su baltyminiais produktais, tai padės palaikyti fizinę formą. Šį maisto produktų derinį galite valgyti per pietus ir vakarienę.

Mitybos specialistė taip pat paaiškino, ar galima raugintus kopūstus valgyti naktį: „Svarbus niuansas – vakarienė turėtų būti iki 19 valandos, kitaip – ryte galite atsibusti su veido patinimu.“

Raugintus kopūstus taip pat galima valgyti su daržovėmis, pavyzdžiui, troškintus su burokėliais, morkomis, su cukinijomis.

Rauginti kopūstai vienodai naudingi ir suaugusiesiems, ir vaikams. Ir kontraindikacijos beveik tokios pačios.

Pediatras Leonidas Dubėjus papasakojo, kam negalima valgyti raugintų kopūstų, kokia yra šio produkto nauda vaikų organizmui, taip pat kaip geriausia jį įtraukti į vaikų mitybą:

„Įvedant šį produktą į mitybą reikia atsižvelgti į keletą svarbių dalykų. Šį produktą vaikams geriau pradėti duoti po 2–3 metų amžiaus mažomis dozėmis, stebint organizmo reakciją“.

Jei yra kokių nors lėtinių ligų ar įtariama alergija, prieš įvedant šį produktą į mitybą reikėtų pasitarti su pediatru.

Nebūtina vaikui raugintų kopūstų duoti kasdien, geriau apsiriboti nedidelėmis porcijomis kelis kartus per savaitę.