Sekmadienį 8.30 val. Gedimino gatvėje dar rasite net kokias šešias laisvas vietas automobiliui pasistatyti prie pat turgaus, o jau 9.10 val. teks statyti gerokai atokiau ir iki turgaus paėjėti pėsčiomis.

Kaip sako prekybininkai, tarp 9 ir 10 valandos ryto yra tas metas, kai į turgų pradeda rinktis žmonės, tačiau prekiautojai turguje jau būna 6 valandą ryto, kad užsiimtų vietą. Šįryt paryčiais nulijo ant visų išdėliotų prekių. Daržovės su lietaus lašais atrodo tik patraukliau.

Turgus

Kas dar pamena geruosius turgaus laikus, prieš kokį gerą dešimtmetį, tai jis buvo kupinas įvairių prekių ir žmonių, sako, kad turgus pasikeitęs: mažiau žmonių, paprastesnės (pigesnės) prekės. Matosi gana nemažai tuščių prekybos vietų, kuriose galėtų įsikurti pardavėjai. Be to, turguje mažiau klegesio, visai nėra vaikų. Keli užsieniečiai iš karto išsiskiria iš minios. Daržovių ir mėsos pasiūla vyksta jau tiesiog ant šaligatvio.

Turguje daug daržovių

Čia rasite ir geros mėsos (rūkytų ir sūdytų lašinukų, kumpio, šoninės, naminės dešrytės). Nėra pieno produktų, užtat šviežių daržovių ir maisto, medaus, grybų nukloti prekystaliai. Daržovėmis prekiauja ir tie, kurie tuo užsiima jau profesionaliai (t.y. dalyvauja visuose Kėdainių turguose) bei vyresnio amžiaus vyrai ir moterys, kurie nori parduoti savo užaugintas daržoves ar sode surinktus obuoliukus. Tačiau prekiautojai daug išradingesni.

Šalia parduodamų pomidorų ant kartono ar paprasto balto sąsiuvinio lapo kainos arba užrašai ,,naminiai“, „lietuviški“, „sodo“. Agurkai dideliuose maišuose išskirti dar kitaip „šviežiai skinti“. Net keliose vietose prekiaujama bruknėmis. Vienur jos „Varėnos“, kitur „dzūkiškos“. Prašo po 4 eurus už kg. Nesigirdi, kad pirkėjai mėgintų derėtis. Kas perka, tas perka.

Pirkėjų turguje ne tiek ir daug, tai du bitininkai prie parduodamo medaus kalbasi apie sezono naujoves. Už medų vidutiniškai turguje prašo po 4 eurus. Už lazdyno riešutus, kurių teks paieškoti, irgi po 4.

Turgus

Sako, šiemet labai blogai sudygo morkos, bet nuolat turguje prekiaujantis Ovidijus ramina: „Lietuvai tikrai užteks“. Kilogramo kaina – nuo 1 euro iki 1,5. Pomidorai dabar po 2 ir po 1,5. Agurkai vidutiniškai po 1,5 euro. Česnakai po 5 Eur, svogūnai po 1. Burokėliai nuo 0,80 Eur. Vienoje vietoje solidaus amžiaus moteris prekiauja virtais burokėliais! – po 2 Eurus už kg.

Iš tolo šviečia geltoni kardeliai. Dabar didesnių kaina 0,40 cnt, o kuklesnių – 0,30 ir, prieš rugsėjo pirmąją bus po 1,80 Eur ir po 1,50 patikina pardavėjas.

Visai netoliese, kone priešais, geltonuoja ir labai dailūs vos ne rūšiniai svarainiai – lietuviškoji citrina, išpopuliarėjusi kolektyviniuose soduose prieš daugiau kaip keturis dešimtmečius, kai vos ne gero tono reikalu buvo auginti pas save svarainių krūmelį, tačiau šių vaisių pardavėjas kažkur dingęs. Ir nors labai maga sužinoti, bet niekas aplinkui negali pasakyti, kiek jos dabar kainuoja.

Ant prekystalio grybai

Sezono naujokas – grybai. Dabar jų metas. Ant prekystalio tvarkingai dėžutėse surūšiuoti įvairūs grybai. Niekas nesiskundžia, kad jų mažai: pakanka visur: ir miške, ir turguje. Suskaičiuojame 6 grybų pardavimo vietas. Įsigyti galima po 8, 6, 4 ir 3 eurus. Pakalbintas prekiautojas sako, kad juos surinko Paberžės miške. „Bet reikia žinoti vietas?“ – klausiu.

„Tai jooooo“, – atsako. Per kiek laiko? Pasirodo, surinko per dvi valandas. Vieni perka grybus, kiti anksti ryte, prieš grybavimą, perka… bulves.

„Važiuojame grybauti, tai riekia iš anksto nusipirkti. Grįšime iš miško, turi būti jau viskas po ranka vakarienei“, – juokiasi pirkėja ir rūpestingai pasiima kelis kilogramus prieš savo žygį.

Bulves taip pat galima nusipirkti iš maišo arba tvarkingai susvertas, arba su pažymėta veisle. Dažniausiai užrašyta ,,Vineta“. Bulvių kaina turguje nuo 0,80 iki 2 eurų už kilogramą.

Rasite ir naminių obuoliukų. Jų kaina vos ne simbolinė vos centas. Turguje yra šviežios rudeninės braškės po 5,5 Eur už prikrautą plastikinį indelį. Be jų ir bruknių, dar yra aviečių po 3,5 gervuogių – po 4. Brangiausios šilauogės – po 6 Eur.

Tie, kas nori auginti savo uogas, rugpjūtį ateina braškių daigų. Vienoje vietoje daug dėžučių iš pirmo žvilgsnio su vienodais daigais, bet pas Laimą iš Pelėdnagių kiekvienoje iš jų skirtingos rūšys su įdėtu būsimos uogos pavadinimu ir aprašymu. Daigai labai tvarkingi, tvirti, matosi, kad stiprūs. Prekiautoja patikima. Tuo užsiima jau apie 12 metų.

Paklausta net pati mintyse skaičiuoja, kad būtų tiksli. Patirtis kalba už save. Turguje ji pavasarį ir rudenį. „Visų daigų iš namų neišperka“, – sako Laima, todėl sezonų metu ji su uogomis arba su daigais turguje. Dabar ji pasiruošusi patarti perkantiems ir apie veisles, ir apie dirvožemį. Kėdainiečiai labiausia mėgsta „Asia“ ir „Rumba“. Pastaroji sena, gera ankstyvų braškių veislė.

Šviežių daržovių drąsiai galima eiti į turgų net sekmadienį. Geriau tai darykite anksčiau, bus mažiau žmonių ir greičiau apsipirksite.