– Pradėkime nuo moterų ir pirmojo pasimatymo. Kokius aromatus patartumėte rinktis?

– Pirmiausia svarbu apskritai gerai jaustis ir kvepėti maloniai pačiai sau, tada ir lengviau bus spinduliuoti pasitikėjimu savimi. Aš stengiuosi akcentuoti, kad nors ir malonu gauti komplimentus iš kitų, bet kvapai mums sukelia emocijas ir pirmiausia tas kvapas turi sukelti geras emocijas mums patiems, o ne aplinkiniams. Kai aplinkiniai jau giria mūsų kvepalus, vadinasi jie sukelia geras emocijas jiems.

Renkantis kvepalus labai svarbu suprasti, kokią emociją bei kokį savo įvaizdį bandote sukurti. Mano nuomone, pirmajam pasimatymui itin svarbu, kad kvepalai geriausiai atspindėtų mūsų asmenybę, padėtų išreikšti save bei atskleisti mūsų gerąsias savybes, todėl, kuo kvapas bus labiau artimas jums, tuo ir kitam žmogui jūsų asmenybė bus įsimintinesnė ir paliks didesnį įspūdį.

Kadangi jau užsiminiau apie pasitikėjimą savimi – jo turbūt per daug nebus pirmajam pasimatymui, todėl verta paminėti kvapų natas, kurios gali pastiprinti šį jausmą: juodasis pipiras, kardamonas, imbieras, greipfrutas, bergamotė, jazminas, pačiulis, kedras ir kt.

Apskritai žmonėms dažnu atveju patinka lengvai atpažįstami kvapai, todėl su jais tikėtina, kad neprašausit. Pirmam pasimatymui drąsiai galite rinktis vanilės kvapą, jei norisi romantiškos nuotaikos, puikiai tiks šokolado, kardamono, imbiero kvapai.

– Ar jie priklauso nuo to, kur vyks pirmasis pasimatymas?

– Reikėtų atsižvelgti ne tik į vietą, bet ir į paros bei metų laiką. Čia galioja tie patys bendri principai, kad šiltu metų laiku naudojame lengvesnius kvapus, o šaltu – sunkesnius, kurie turi ir šildantį poveikį. Be to, reikia turėti omeny, kad šiltoje aplinkoje lengviau skleidžiasi kvapai, tad didesnė tikimybė padauginti. Panašios bendros taisyklės ir dėl paros laiko – dienai renkamės lengvesnius kvapus, o vakarui – sunkesnius. Dėl vietos irgi geriausia remtis sveiku protu, jeigu susitinkate pusryčiams, nors ir prabangiame restorane, nesirinkite prabangių, šleifinių kvepalų, kadangi, ypač valgant, jie gali trukdyti mėgautis maisto skoniu. O jei vakare susitarėte pasivaikščioti parke, buvimui gamtoje irgi reiktų rinktis lengvesni yra suprasti aplinką ir priderinti prie jos savo kvapą.

 Ramunė Gvozdaitė

– Į ką dar atkreipti dėmesį: žmogaus, su kuriuo einame susitikti charakterio bruožus, pomėgius? Ar tai įtakos neturi?

– Jeigu jau stengiamės patikti konkrečiam žmogui, kuo daugiau žinosim apie jį, tuo bus lengviau pataikyti ir renkantis kvepalus, kad ir tam žmogui paliktume įspūdį. Galima atsižvelgti ir į vertybes, ir į charakterio bruožus, ir į pomėgius. Pvz.: jei žmogus yra labai aktyvus, mėgstantis gamtą, sportiškas, jam gali patikti lengvesni, gaivesni, vandens natų, citrusų ar žoliniai kvapai su medienos natomis, tai yra tokie, kurie asocijuojasi su gamta ir natūraliais kvapais iš gamtos. Jeigu, tarkime, žmogus yra keliautojas, domisi skirtingomis kultūromis, ypač Rytų šalių, taip pat nuotykių bei aštrių pojūčių mėgėjas, jam gali patikti sunkesni prieskoniniai ar gurmaniški kvapai.

– Kurie kvapai žadina aistrą?

– Labai dažnai gaunu klausimų apie feromonus. Deja, bet mokslas kol kas labiau linksta prie jų poveikio paneigimo, nei kad patvirtinimo. Pirmiausia dėl to, kad feromonai reikalingi gyvūnams ir jie turi dar papildomą organą, kuris juos atpažįsta, žmonės evoliucionavo taip stipriai, kad jie partnerį jau renkasi ne pagal kvapą, todėl mums jau nebereikia šio organo skleidžiamų feromonų atpažinimui. Tačiau tam, kad nenuvilčiau, tikrai galiu patvirtinti, kad kaip yra afrodiziakiniai maisto produktai, taip yra ir kvapai, kurie lyg ir lengvai apsvaigina mus ir nuteikia romantiškai. Tokie kvapai būtų: rožė, vanilė, baltos gėlės (jazminas, tuberoza), sandalmedis. Šie kvapai parfumerijoje vadinami narkotiniais, t.y. turinčiais kažką tokio nuostabaus, kas švelniai apsuka galvą, taip pat šiai kategorijai priskiriami prieskoniai: cinamonas, kardamonas, šafranas, imbieras, pipiras ir t.t.

– Ar vyrui ir moteriai tie kvapai vienodi, ar skiriasi?

– Iš esmės kvapai nėra skirstomi į vyriškus ar moteriškus, o jų poveikis vienodas abiem lytims. Kvepalų skirstymas į vyriškus ir moteriškus yra labiau marketinginis triukas tam, kad lengviau būtų pasiekti tikslinį klientą.

– Kas apskritai yra jautresni kvapams: vyrai ar moterys?

– Vėliausi tyrimai rodo, kad moterys turi net iki 50 proc. daugiau uoslės neuronų nei vyrai, todėl teigiama, kad moterų uoslė galėtų būti jautresnė, nors mokslas dar irgi apie tai nekalba užtikrintai.

– Kokią apskritai įtaką kvapai gali turėti simpatijai? Ar jie gali paskatinti labiau ar mažiau simpatizuoti kompanionui?

– Žinant tai, kad 75 proc. mūsų emocijų sukelia kvapai, tai yra geriausias rodiklis, kad kvapų įtaka yra apskritai labai didelė mūsų gyvenime. Kadangi esame nuolat apsupti kvapų ir dar pakankamai mažai turime žinių apie tai, mes tiesiog nesuprantame, kaip stipriai esame jų veikiami. Bet įvairios patirtys apskritai geriausiai yra užfiksuojamos kvapuose ir žmogui lengviausia paskui jas prisiminti bei išlaikyti atmintyje. Todėl ir pirmojo pasimatymo metu jį lydintys kvapai ir tos emocijos, kurias jie sužadins, gali būti labai svarbus veiksnys tolimesniam pažinties vystymuisi.

– Kokių kvapų natų tikrai nesirinkti? Kurie atstumia?

– Tai labiau jau asmeniška patirtis ir, kol nepažįstame žmogaus, turbūt bus sunku nuspėti. Tik pažinę kitą asmenį, galime išsiaiškinti ar tiesiog per ilgesnį laiką suprasti, kokie kvapai jį atstumia ar sukelia ne pačias maloniausias emocijas. Mano tokia asmeninė rekomendacija gal būtų tiesiog nepersistengti su per daug sunkiais, labai išraiškingais arba netgi kažkokiais keistesniais kvepalais, kur jau nujaučiam, kad nors ir mums labai tinka ir patinka, bet ne kiekvienas tokius gali priimti. Tokių pirmam pasimatymui tikrai geriau nesirinkti ir palikti ateičiai, pirmam pasimatymui rinkimės mažiau pretenzingus kvapus, kad galėtume būti tikri, jog naujos simpatijos uoslei nesukelsime nepatogumų savo buvimu šalia.

– O gal geriau į pirmą pasimatymą visai nesikvepinti, kad būsimas partneris ar partnerė užuostų tavo paties kvapą?

– Mokslas teigia, kad apskritai žmonės vertinami patraukliau, kai jie yra pasikvėpinę. Tai naudinga dar ir dėl to, kad žmogus jus geriau įsimintų, o užuodus tą kvapą prisimintų emociją, kurią patyrė kartu su jumis pirmojo pasimatymo metu. Todėl ar apskritai geriau kvėpintis ar nesikvėpinti į pirmą pasimatymą? Mano atsakymas būtų: žinoma, kad kvėpintis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją