– Papasakokite, kas yra glitimas?
– Glitimas – yra kompleksas baltymų, daugiausia gliadino ir gliutenino mišinys, susijungęs su krakmolu kai kurių javų grūdų endosermose. Glitimas dažniausiai randamas kviečių, rugių ir miežių grūduose.
– Kokiuose produktuose galima rasti glitimo?
– Tradiciškai maisto produktus galime skirstyti į produktus, kurie akivaizdžiai yra glitimo šaltinis ir „paslėpti“ glitimo šaltiniai, kur dažniausiai glitimas naudojamas kaip priedas perdirbtuose maisto produktuose, siekiant pagerinti tekstūrą, išlaikyti produkto tirštumą ir skonį.
Produktai, kurie akivaizdžiai yra glitimo šaltinis:
- kviečių kruopos, kvietiniai miltai, manų kruopos, kamuto kviečiai;
- kuskusas;
- speltos kruopos, speltos miltai;
- rugių ir kvietrugių kruopos ir miltai;
- miežių kruopos ir perlinės kruopos – neskaldyti šlifuoti miežių branduoliai;
- avižos (paprastai avižos turi glitimo pėdsakų dėl kryžminės taršos, nes tradicinėje gamybos grandinėje jos yra reguliariai užterštos kviečiais, miežiais ar rugiais. Tačiau šiandieną, esant atskiroms avižų be glitimo gamybos grandinėms, kur kruopščiai kontroliuojami visi grandinės etapai, rinkoje galime įsigyti avižų be glitimo, rekomenduojama rinktis avižų pakuotę su žymėjimu „be glitimo“. Ilgalaikiai maisto tyrimai patvirtina, jog avižos su žymėjimu „be glitimo“ yra saugios vartoti celiakija sergantiems pacientams, taip pat pastebimas ir teigiamas avižų produktų poveikis sveikatai laikantis dietos be glitimo);
- duona ir jos gaminiai (krekeriai, skrebučiai, trapučiai, pyragai ir kiti konditerijos gaminiai);
- makaronai;
- pica ir dauguma kepinių.
„Paslėpti“ glitimo šaltiniai, kur jis naudojamas kaip tirštiklis: