Pasakodamas apie savo kaip tėčio kelionę, rašytojas tikina praėjęs kelis etapus. Kai prieš 25 metus gimė pirmoji dukra Monika, jis sako buvęs nekantrus, dažnai suirzęs, nedaug ką teišmanė.

„Dabar aš žymiai ramesnis žmogus esu. Kai gimė jaunesnioji Milda Maria – o tai įvyko praėjus 6 metams po Monikos gimimo – buvo ir daugiau patirties, ir ramybės. Aš niekada joms nenorėjau nustatyti gyvenimo kelio, norėjau, kad jos užsiimtų tuo, kas patinka. Manęs Milda klausinėjo, ką jai pasirinkti, o aš sakiau – eik paskui savo svajonę. Dabar ji studijuoja menotyrą. Vyresnioji Monika baigė istoriją, gyvena Londone, dirba nevyriausybinėje organizacijoje. Tiesa, vyresnioji norėjo būti rašytoja, kaip tėtis. Pasakiau, kad gali ja būti, bet turi susirasti veiklą, kuri neštų pinigus, nes už rašymą moka ne iškart“, – atviravo rašytojas.

Kai Milda Maria baigė mokyklą, A. Užkalnis socialiniuose tinkluose paviešino jautrų įrašą. „Negali būti lengva, kai žmonėms (kai kuriems) „Užkalnytė“ yra svarbesnė, negu tai, kas esi tu. Bet tu visada nešei tą pavardę kaip apdovanojimą, ir aš visada jaučiau, kad turiu nepavesti“, – rašė jis. Vis tik A. Užkalnis viešojoje erdvėje sulaukia ne tik pagyrų – būdamas itin atviras jis neretai išgirsta ir pasipiktinimo žinučių.

„Jos prie to yra pripratusios. Dukros buvo nuo to apsaugotos visą laiką iki pilnametystės – aš jų nerodžiau viešai. Viskas gerai su tais žmonėmis, kurie rodo savo vaikus – čia jų pasirinkimas, bet man atrodė, kad kai jos užaugs, pasirinks pačios. Abi dukros gimė Anglijoje, ten mokėsi, o vyresnioji nusprendė kurti ir tolimesnį savo gyvenimą ten. Tik jaunesnioji šiek tiek daugiau ėjo į lietuvišką mokyklą. Dabar jos gali pačios rinktis, ką su tuo viešumu daryti. Jaunesnioji man pasakojo, kad kai ją supažindina su nepažįstamais žmonėmis, šie paklausia, ar ji – Užkalnio dukra. Žmonės, išgirdę teigiamą atsakymą, tarsi netiki. Juk daugelis galvoja, kad aš neturiu vaikų. Taip daug kas mano, kad aš sovietmečiu negyvenęs“, – šypteli laidos svečias.

Andrius Užkalnis, Eglė Kernagytė-Dambrauskė

Anot A. Užkalnio, tiek Monika, tiek Milda Maria supranta, kad didelė dalis to, ką daro jų tėtis, yra vaidmuo, groteskas, juodasis humoras, atsistojimas į teatrinę poziciją.

„Nors mane vadina rašytoju, bet tam tikra prasme aš esu ir aktorius. Tik tiek, kad aš daugiau pasirodau per parašytą žodį“, – sako pašnekovas.

Dabar rašytojo santykis su dukromis – puikus. A. Užkalnis pasakoja, kad jaunesnioji dukra gyvena Vilniuje, tad jie kartu lankosi restoranuose.

„Kai eini dviese, gali išragauti daugiau patiekalų, – sako jis. – Su vyresniąja dukra norėčiau praleisti daugiau laiko, dažniau nuvažiuoti į Londoną, bet mes nemažai susirašom žinutėmis. Mūsų bendravimas – artimas idealiam. Negalėčiau pasakyti, ko aš iš jų dar galiu norėti. O ar joms trūksta dar daugiau mano dėmesio? Nežinau, galbūt ir taip“.

Visą laidą „Šeimų virtuvė“ ir pokalbį su jos svečiu Andriumi Užkalniu galite matyti vaizdo įraše, esančiame straipsnio viršuje.