Nė kiek neabejojame – net ir prieš 30 metų pavasaris ir šylantys orai ne vieną paskatindavo labiau susiimti ir pasukti galvą, kaip atsikratyti per žiemą susikaupusių nelemtų kelių kilogramų. Laikas bėga, o niekas nesikeičia – kaip tada, taip ir dabar, vasarai artėjant dairomės kažko sveikesnio ir lengvesnio.

„Šaltuoju metu lietuviai įprastai ieško riebesnių, saldesnių desertų. Dabar dauguma atsižvelgia ir į sveikumą – nori mažiau kaloringų, lengvesnių ir gaivesnių saldumynų. Ypatingai artėjant vasarai, kai visiems norisi atrodyti gražiau“, – sako T. Lauvray.

Nuo paauglystės desertų gamyba besidomintis konditeris pastebi – per pastaruosius 30 metų konditerijos pasaulis pasikeitė kardinaliai: gardžiais desertais gali mėgautis ir besilaikantys dietų, ir netoleruojantys laktozės ar glitimo. Pasirinkimas toks platus, kad savo skoniui desertą atras tikrai kiekvienas. Pašnekovas patikina – pasigaminti sveiką ir nekaloringą desertą galima ir namuose. Ledai be cukraus, pyragas be miltų, gaivus sveikuoliškas pudingas – variantų yra pačių įvairiausių, tereikia žinoti, kuo pakeisti kai kuriuos ingredientus.

Pavyzdžiui, cukrų galima keisti vaisiais. Daug natūralaus saldumo turi prinokę bananai ar datulės. Be to, juose gausu ir organizmui naudingų medžiagų – skaidulų, vitaminų, mikroelementų. Vis tik per daug piktnaudžiauti vaisiais taip pat nereikėtų, mat juose netrūksta aukštu glikeminiu indeksu pasižyminčių angliavandenių. Cukrų taip pat galima keisti natūraliais saldikliais, pavyzdžiui, stevia arba agavų sirupu. Kalorijų nedaug, o skonis bus beveik nepakitęs.

Miltus desertuose pakeisti sudėtingiau, tačiau ir čia galima rasti alternatyvų. Pavyzdžiui, pusę dalies pyragui reikalingų miltų pakeisti avižų dribsniais, sojų, bolivinių balandų kruopomis. Pyrago pagrindą pagaminti galite ir iš smulkiai sumaltų riešutų, maišytų su džiovintais vaisiais.

„Prižiūrintiems savo kūno linijas, norintiems gyventi sveikiau, vertėtų paragauti avinžirnių tortą – jo biskvitas gaminamas iš glitimo neturinčių anakardžių miltų. Jei mėgstate gaminti patys, nesunkiai pasiruošite sveiką pudingą iš graikiško jogurto ir čia sėklų, kurį galite gardinti šviežiomis uogomis ar vaisiais“, – pataria konditeris ir dalinasi gardžiu riešutų deserto receptu.

Riešutų desertas

4 porcijoms reikės:

  • 200 gramų graikiško jogurto;
  • 100 gramų graikinių riešutų;
  • 100 gramų avižinių sausainių;
  • 4 valgomųjų šaukštų mėgstamos uogienės.


Gaminimas:

Sutrupinkite avižinius sausainius ir tolygiai juos paskirstykite desertiniuose indeliuose. Tuomet ant jų dėkite po 2–3 šaukštus graikiško jogurto, ant viršaus – po šaukštą mėgstamos uogienės ar obuolienės. Viršų pabarstykite graikiniais riešutais. Skanaus!