Nors pagal Europos Sąjungoje galiojančius įstatymus mėsos gamintojai privalo nurodyti mėsos produkto kilmę, ne visi mėsos produktų perdirbėjai, ypač didmeninės prekybos, į šį nurodymą žiūri atsakingai – pasitaiko atvejų, kai iš užsienio parsivežta žaliava perdirbama Lietuvoje, o ant galutinio produkto nurodoma, kad mėsos kilmė – vietinė.

Kilmė lemią šviežumą?

Dar šių metų pradžioje Lietuvą sukrėtė skandalas, kai Bendros Lietuvos kriminalinės policijos biuro, Valstybinės mokesčių inspekcijos ir prokuratūros operacijos metu Kretingos rajone buvo rasta 11 tonų antisanitarinėmis sąlygomis laikomos lenkiškos mėsos, kuri Lietuvoje buvo parduodama tarsi lietuviška. Tąsyk nesąžiningas ūkio subjektas prisidengė Lietuvoje registruoto ekologiško šeimos ūkio vardu. Atvejai kaip šis skatina gyventojus aktyviau domėtis perkamos mėsos kilme ir rinktis tik patikimus mėsos tiekėjus parduotuvėse ar ūkininkus.

„Norėdami įsigyti kokybiškos vištienos ir jos produktų, visuomet pasidomėkite, kokio ji gamintojo, atkreipkite dėmesį į nuorodą „tinka vartoti iki ....“. Neapsiriksite, vištieną pirkdami tik patikimose prekybos vietose ir visuomet skaitydami etiketes. Jose ir bus pateikta svarbiausia informacija: bus nurodytas ir gamintojas, ir tinkamumo vartoti terminas, laikymo sąlygos. Jei abejojate produkto kilme, visuomet galite paprašyti prekybininko parodyti produkto įsigijimo dokumentus,“ – pataria „KG Group“ paukštynų kokybės kontrolės tarnybos vadovė Danguolė Velavičienė.

D. Velavičienė rekomenduoja vartoti savo gyvenamame regione užaugintas maisto žaliavas ir iš jų pagamintus produktus. Vietoje pagaminta žaliava patikimesnė, nes geografinis atstumas užtikrina, kad vyks nepertraukiama gamyba, ir mėsa, kaip greitai gendantis produktas, per saugų laiką pasieks mėsos perdirbėjus ir prekybininkus. Tai ypač aktualu vištienai, kadangi jos galiojimo laikas yra trumpesnis nei raudonos mėsos.

Patikrinti gali ir patys

Nustatyti vištienos šviežumą galite pasitelkdami savo jusles. Visų pirma įvertinkite mėsos išvaizdą: šviežia atšaldyta mėsa yra stangri, jos raumeninis audinys elastingas. Patikrinti, ar mėsa nepraradusi šviežumo savybių ir yra tinkama tinkama vartoti visai nesunku – tereikia mėsą įspausti pirštu. Duobutė turėtų nedelsiant išsilyginti.

Taip pat įvertinkite kvapą: pradedanti gesti mėsa išskiria specifinį kvapą – jis aiškiai juntamas pauosčius neįpakuotą produktą. Net ir vos juntamas kvapas įspėja apie vartojimui nebetinkamą produktą. Mėsos šviežumą galima nustatyti ir pagal spalvą: šviežios vištienos spalva yra šviesiai rausva, šlaunelių mėsa šiek tiek tamsesnė. Laikant mėsą aukštesnėje, nei nurodyta, temperatūroje, ar ilgiau, nei nurodytas tinkamumo vartoti terminas, jos paviršius papilkėja arba geltonuoja, ji darosi lipni.

Kaip neapsigauti turguje

Mitybos specialistė Rūta Beišytė sako pati neperkanti mėsos parduotuvėse ir visą vartojamą mėsą įsigyja iš asmeniškai pažįstamų ūkininkų bei medžiotojų, tačiau pripažįsta, kad tokiu atveju visada išlieka tam tikrų grėsmių.

„Perkant mėsą ne parduotuvėse, lieka jos kokybės patikimumo rizika. Todėl patarčiau pirkti mėsą iš tų pačių žmonių nuolat. Pavyzdžiui, mano uošvienė mėgsta apsipirkinėti turguje ir ji metais iš metų mėsą, daržoves ir vaisius perka iš tų pačių pardavėjų jame. Įprasta, kad tie patys prekybininkai turguose dirba pastoviai. Todėl, nepasitikint, galima pirkti mėsą nedideliais kiekiais, nepasitikėti aklai ir nepirkti mėsos iš įtartinų asmenų, paklausti pažįstamų rekomendacijų, pasidomėti populiaresniais ūkiais internete ir laikui bėgant patiems įsitikinti produkcijos kokybe“, – siūlo R. Beišytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)