Kiek skirtingų mėsos paruošimo būdų ir receptų per savo gyvenimą yra išbandęs D. Bartošius, tikriausiai būtų sunku suskaičiuoti – kepsninę laisvalaikiu pasikurti mėgstantis mėsininkas galėtų pasidalinti daugybe mėsos paruošimo gudrybių, tačiau kaip pats sako, grilinime svarbiausios ne jos, o mėsos kokybė.

„Tikrai smagu matyti, kad pirkėjams vis dažniau svarbiausiu prioritetu tampa ne kaina, o kokybė – jie dairosi vietiniuose ūkiuose užaugintos lietuviškos mėsos, domisi, iš kur ji atvykusi. Manau, didelė dalis pirkėjų jau žino, kad į „Norfa“ parduotuves mėsa atkeliauja išskirtinai tik iš auginimo technologijų paisančių Lietuvos ūkių ir visuomet yra šviežia, nes lentynose nesandėliuojama – „Rivonos“ mėsinėje jos paruošiama tik tiek, kiek reikia pagal iš parduotuvių gaunamus užsakymus“, – pasakoja D. Bartošius.

Brandinta jautiena

Mėsa brandinama čia pat – „Norfos“ parduotuvėse

Nors nuo kepimui grilyje jau paruoštų mėsos produktų gausos galva apsisukti gali, bent kartą specialistas rekomenduoja pasilepinti sausai brandintos jautienos kepsniais. Kainuoja ji brangiau nei šviežia jautiena, tačiau paragavus neliks abejonių – verta kiekvieno euro.

Norintiems paragauti sausai brandintos jautienos kepsnių, anksčiau įprastai tekdavo dairytis jos specializuotose parduotuvėse, tačiau jau kelis metus šio išskirtinio produkto pirkėjai gali rasti ir „Norfos“ parduotuvėse.

„Lietuvos ūkiuose užaugintą 24 mėnesių amžiaus veislinių jaučių mėsą brandiname čia pat, savo parduotuvėse, tad pirkėjai gali stebėti visą procesą. Pradėję nuo kelių mėsos brandinimui skirtų kamerų, dabar specialia mėsos brandinimo įranga jau spėjome aprūpinti daugiau nei 30 parduotuvių visoje Lietuvoje“, – pasakoja D. Bartošius.

Tam, kad mėsa susibrandintų, jai reikalingos tinkamos sąlygos – nuolatos palaikoma apie 1,5 °C temperatūra bei 85 proc. drėgmė. Be abejonės, svarbus ir laikas – sausuoju būdu mėsa brandinama mažiausiai 21 dieną. Nuo to, kiek laiko išbus specialioje kameroje, priklauso ir jos skoninės savybės bei tekstūra, mat natūralių fermentų dėka mėsa po truputėlį netenka perteklinės drėgmės.

Nors šią išskirtinę mėsą atradusi sąlyginai nedidelė dalis lietuvių, pirkėjų gretos kasmet plečiasi. Šiai dienai per mėnesį bendrai visose prekybos tinklo parduotuvėse parduodama maždaug 2,5 tonos sausai brandintos jautienos, tačiau kai kuriose iš jų ši mėsa tokia populiari, kad norintiems pasimėgauti tenka luktelėti – vos subrandinti jautienos kepsniai kaip mat išgraibstomi iš šaldiklių.

Mėsa tokia minkšta, kad jai nereikia jokių marinatų

Tuos, kurie prie grilio atsistoja kartą ar porą per metus, mėsininkas skuba nuraminti – jokių įmantrybių kepant sausai brandintą jautieną nereikės, mat priešingai nei su šviežios mėsos kepsniais, jos nereikės net marinuoti.

„Kam įprastai mes naudojame marinatą? Tam, kad suteiktume mėsai norimo skonio ir ją suminkštintume. Sausai brandinta jautiena pati iš savęs turi gana ryškų skonį, yra sultinga ir minkšta, todėl jokių papildomų priedų jai nereikės – nebent žiupsnelio druskos pačioje kepimo pabaigoje“, – sako D. Bartošius ir siūlo įsiminti kelis paprastus patarimus, kurie padės nesuklysti kepant sausai brandintą jautieną.

  • Sausai brandintos jautienos kepsnius (ir kitokius) visuomet kepkite tik atšildę iki kambario temperatūros – jei dėsite virš kaitros ką tik ištraukę iš šaldytuvo, mėsa gali iškepti netolygiai, būti sausesnė.

  • Niekuomet negardinkite mėsos druska prieš kepimą – ji ištraukia drėgmę, todėl kepsnys gali būti sausokas ir tarsi guminis.

  • Kepimo laikas priklauso nuo to, kokį kepsnį mėgstate – norintiems kepsnio su krauju, pakaks virš kaitros palaikyti po 2-3 minutes iš abiejų pusių, vidutiniškai iškepsite kiekvieną kepsnio pusę virš žarijų palaikę 3-5 minutes, o gerai kepsnys iškeps, jei leisite kiekvienai mėsos pusei ant grotelių pabūti 6-8 minutes.

  • Iškepto kepsnio neskubėkite pjaustyti – bent 5 minutes jis turi pailsėti suvyniotas į foliją ar uždengtas gilesniame inde. Tai leis sultims tolygiai pasiskirstyti ir mėsa bus minkštesnė.