Ir sumuštiniams, ir apkepams

Visame pasaulyje kasmet išmetama dešimtys milijonų tonų nesuvalgytų kalėdinių patiekalų. Jeigu maisto liko daugiau nei pajėgėte suvartoti per Kalėdas, jį lengvai galite prikelti antram gyvenimui ir dar kartą skaniai panaudoti.

„Kaip ir kasmet, prieš Kalėdas pirkinių krepšelius pirkėjai gausiai pildo šventiniais produktais – žuvies ir mėsos gaminiais, gurmaniškais užkandžiais, desertais. Šventes lietuviai mėgsta švęsti sočiai, tad kokybiškų, vartojimui dar tinkamų produktų lieka išties nemažai. Skatiname savo pirkėjus ir per šventes nepamiršti tvarumo, o maisto likučius sumaniai panaudoti įvairiems patiekalams ruošti", – sako prekybos tinklo „Iki" komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

Kalėdinio maisto likučius galima panaudoti tiek sotiems karštiems patiekalams, tiek lengviems užkandžiams ir desertams. Kepta paukštiena ir pjaustyti kumpiai puikiai tinka sūriu pagardintoms užkepėlėms gaminti. Jeigu kepėte visą vištą ar kalakutą, iš likusių kaulų galima išvirti šildantį naminį sultinį. Jeigu liko silkės ar žuvies, galima įdaryti virtus kiaušinius.

Kūčiukai – puikus klasikinio tinginio ingredientas. O jeigu prieš šventes įsigijote per daug spanguolių, jomis galima pagardinti tiek tinginį, tiek išvirti uogų kompotą.

Tiesa, prieš kuriant naujus kulinarinius šedevrus, reikėtų šį tą žinoti. Maisto produktai saugūs vartojimui tik tam tikrą laiką, todėl pirmiausia reikėtų įvertinti ingredientų šviežumą. Jeigu pagaminti patiekalai buvo saugiai laikomi šaldytuve ir neturi pašalinio kvapo, skonio ar pakitusios išvaizdos, galima drąsiai raitotis rankoves ir imtis eksperimentų.

French toast iš kalėdinių kepinių likučių

French toast, arba kitaip – prancūziškas skrebutis – klasika, kuriai puikiai tinka ir itališkas panetonės pyragas, ir lietuviški mieliniai kepiniai. Dubenyje išplakite žiupsnelį cinamono, 2 kiaušinius ir pusę stiklinės pieno Plakinyje pamirkykite pyrago riekes ir iš abiejų pusių apkepkite jas keptuvėje su sviestu. Pagardinkite, kuo tik širdis geidžia – cukrumi, uogomis, sirupu, uogiene.

Frittata su mėsos ir daržovių likučiais

Frittata, arba kitaip – ispaniškas omletas – sotus, gardus ir ryškus patiekalas. Dubenyje su druska ir pipirais išplakite 5-6 kiaušinius. Į aliejumi pateptą ir orkaitei tinkamą keptuvę sukraukite mėsos ir daržovių. Ispanai fritatą itin mėgsta pagardinti keptomis bulvėmis, tad jeigu liko ir jų – puikiai tiks su omletu. Viską užpilkite kiaušinių plakiniu, apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu ir pirmiausia apkepkite ant mažos kaitros viryklės. Kai omleto kraštai šiek tiek apskrus, perkelkite patiekalą į orkaitę iki kepkite tol, kol pilnai iškeps.

Mac'n'cheese su sūrių likučiais

Kas gi nemėgsta makaronų sūriu? Mac'n'cheese – kultinis amerikietiškas makaronų apkepas ir dar vienas puikus patiekalas, kuriam galima panaudoti įvairiausius sūrius, pjaustytus kumpius ir dešras.

Apvirkite makaronus pasūdytame vandenyje perpus trumpiau, nei nurodyta ant pakuotės. Juos nukoškite, pagardinkite druska, pipirais ir šlakeliu alyvuogių aliejaus. Kepimo indą gausiai ištepkite sviestu, sukrėskite makaronus, kraukite sūrio likučius ir iki pusės indo užpilkite pienu. Viską atsargiai pamaišykite. Jeigu norite kremiškesnio varianto, pieną skieskite per pusę su grietinėle. Viršų užklokite tarkuotu sūriu (čederio, fermentiniu ar kietuoju) ir kepkite orkaitėje apie 30 minučių.

Šaltinis
Temos
Projektas „Iš lėto į Kalėdas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją